Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλάζουν από σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου τα μέτρα στην εστίαση, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή η χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό. Μάλιστα μέσα στις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου αναμένονται και άλλες αλλαγές στα μέτρα, αλλά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι εμβολιασμένοι που δεν έκαναν την τρίτη δόση θα χάνουν το πιστοποιητικό και θα χρειάζονται rapid test για τα εμπορικά καταστήματα και για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Ταυτόχρονα υπάρχει μια σειρά από μέτρα που παραμένουν για τον Φεβρουάριο, ενώ τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών τρέχουν κανονικά.

 Από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου προβλέπονται τα εξής:

  • Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση και στη διασκέδαση.
  • Απελευθέρωση ωραρίου λειτουργίας των συγκεκριμένων μαγαζιών (σ.σ. μέχρι την Κυριακή 30/01, λειτουργούν έως τις 00:00).
  • Παραμένουν οι καθήμενοι πελάτες.

Αναφορικά με τα γήπεδα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε πως η πληρότητα που έχει οριστεί στο 10% με ανώτατο όριο τους 1.000 θεατές θα παραμείνει και θα επαναξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα μετά από τη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, αν και θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν αλλαγές και σε αυτό το κομμάτι.

Δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εκκλησίες

Όπως αναφέρεται, η είσοδος για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες θα πρέπει υποχρεωτικά να επιδεικνύει κατά την είσοδό του:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού,
  • πιστοποιητικό νόσησης ή
  • βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).
  • Οι ανήλικοι από 4-17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Διασκέδαση

Τα καταστήματα εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια έως 6 άτομα, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

Κατά την είσοδο των πελατών, είναι υποχρεωτική η επίδειξη:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
  • πιστοποιητικού νόσησης
  1. Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.
  2. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
  3. Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.
  4. Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Εστίαση

Λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, μόνο ως αμιγών χώρων, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 των μέτρων για όλες τις δραστηριότητες, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  1. Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
  2. Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Ισχύς πιστοποιητικών εμβολιασμού

Όπως έχει ανακοινωθεί, παρατείνεται για μία εβδομάδα και συγκεκριμένα έως και την 7η Φεβρουαρίου η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη στιγμή που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν κάνουν την αναμνηστική δόση έως και τις 7 Φεβρουαρίου θα λογίζονται ανεμβολίαστοι.

Επεται και νέα χαλάρωση 

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, σε 15-20 μέρες θα δούμε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και στον άξονα αυτό συζητιούνται τα εξής: Να αυξηθεί η πληρότητα των θεατών στα γήπεδα σε ένα ποσοστό που θα φτάνει στο 50%, να αυξηθούν τα άτομα ανά τραπέζι στην εστίαση, όπου τώρα είναι 6 άτομα ανά τραπέζι, καθώς και να επιτραπεί η παρουσία ορθίων στην διασκέδαση.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, όλα τα δεδομένα επανεκτιμώνται σε καθημερινή βάση και βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση με τους δείκτες της πανδημίας, η οποία στην παρούσα φάση δείχνει μια επιπεδοποίηση, σε ό,τι αφορά στην εικόνα των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA