Μενού
  • Α-
  • Α+

Καιρός: Χαλάει ξανά ο καιρός από την Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου, με το νέο κύμα κακοκαιρίας να φέρνει βροχές, καταιγίδες, μέχρι και χιόνια. Η νέα κακοκαιρία θα διαρκέσει από την Τρίτη έως και την Τετάρτη, όπως τονίζουν τόσο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr όσο και η ΕΜΥ (εξέδωσε και έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από αύριο). 

Διαβάστε ακόμη: Καιρός - Αρναούτογλου: 4 περιοχές θα επηρεαστούν από τη νέα κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι τα ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας. Η συγκεκριμένη κακοκαιρία αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI).

Από τις αρχές του 2022, η μονάδα Meteo ξεκίνησε την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής, βασιζόμενη στον υπολογισμό του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (RPI). 

Πιο αναλυτικά:

  • Ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και την Τετάρτη κυρίως στο Αιγαίο, στην Κρήτη και στα Βορειοανατολικά, Ανατολικά και Νότια ηπειρωτικά.
  • Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, οι οποίες από το μεσημέρι της Τρίτης θα επεκταθούν και στα ορεινά της Θράκης, καθώς επίσης σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Την Τετάρτη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και σε ορεινά και ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.
  • Ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα πελάγη, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της Τρίτης στο Ιόνιο και της Τετάρτης στο Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς έως βορειοδυτικούς.
  • Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή από την Τρίτη στα βόρεια και δυτικά και στο σύνολο της χώρας την Τετάρτη, οπότε δεν θα ξεπεράσει τους 5-6 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια και τους 11-13 στην υπόλοιπη χώρα.
  • Μάλιστα, ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

Σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές αναμένονται στα δυτικά, οι οποίες έως το πρωί θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, οι οποίες από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στα ορεινά της Θράκης, καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, αρχικά του Ιονίου και από το μεσημέρι της υπόλοιπης χώρας.

Οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Θράκη θα κυμανθεί από 0 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 6, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -1 έως 10, στη Θεσσαλία από 1 έως 12, στην Ήπειρο από 2 έως 12, στη Στερεά από 4 έως 12, στην Πελοπόννησο από 5 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 13, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 14, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 8 έως 16 και στην Κρήτη από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ και από το πρωί 5 έως 7 και τοπικά έως 8 Μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ και από το μεσημέρι, αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια στα υπόλοιπα, από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες και ασθενείς, τοπικές βροχές, που από το απόγευμα θα ενισχυθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ και από το πρωί 3 έως 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες και ασθενείς, τοπικές βροχές, που από το απόγευμα θα ενισχυθούν. Προς το βράδυ υπάρχει πιθανότητα χιονοπτώσεων ή χιονόνερου ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς.

Καιρός: Πού αναμένεται η μεγαλύτερη σφοδρότητα σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Εκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε και η ΕΜΥ. Σε ό,τι αφορά την επερχόμενη κακοκαιρία και τις περιοχές που θα πληγούν, το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ αναφέρει ότι από το μεσημέρι της Τρίτης έως και την Πέμπτη τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές, οι καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά - ημιορεινά με θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ στα πελάγη. 

Τρίτη (01-02-2022) Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, από το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού ΑιγαίουΧιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία και στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου και βαθμιαία της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της ΘράκηςΘυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη, που η έντασή τους θα φτάνει τοπικά τα και πιθανώς τα 9 μποφόρ.

Τετάρτη (02-02-2022) Οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές και θα επεκταθούν από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στην ανατολική Πελοπόννησο. Από το μεσημέρι προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θράκης. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά το μεσημέρι και στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια το βράδυ.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο που η μέγιστη έντασή τους θα φτάνει τοπικά τα 8 μποφόρ, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.

Πέμπτη (03-02-2022) Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σταδιακά μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και τις πρωινές ώρες και σε περιοχές της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη που η έντασή τους θα φτάνει τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Καλλιάνος: Ξεκινά ψυχρή εισβολή, χιόνια στα πεδινά της Βόρειας Ελλάδας

Για τη νέα ψυχρή εισβολή που καταφθάνει στη χώρα είχε κάνει ανάρτηση ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, επισημαίνοντας ότι θα φέρει χιόνια, καταιγίδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην ανάρτησή του για τον καιρό: «Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι ισχυροί νοτιάδες, η πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και οι χιονοπτώσεις που θα επηρεάσουν τα ορεινά, αρκετές ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, αλλά ακόμη και πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας».

Αρναούτογλου: Αυτές τις 4 περιοχές θα χτυπήσει το νέο κύμα κακοκαιρίας 

Γι' αυτό και ο Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτησή του στο Facebook, προειδοποιεί για το νέο κύμα κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα αναφέρει περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα για Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά, στους οποίους οι κάτοικοι και όσοι προγραμματίζουν να περάσουν από εκεί, όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σημειώνει ότι από τα ξημερώματα της Τρίτης θα υπάρχουν χιονοπτώσειες στις εν λόγω περιοχές και πάνω από τα 550 με 600 μέτρα υψόμετρα, οι οποίες αναμένεται να εξασθενήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ενταθούν ξανά το απόγευμα.

«Προσοχή στη Δυτική Μακεδονία! Φίλες και φίλοι από τη δυτική Μακεδονία (Νομοί Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών) ή όσοι θα πρέπει να κινηθείτε ή να περάσετε από την συγκεκριμένη περιφέρεια! Ηδη από το ξημέρωμα της Τρίτης 1 Φλεβάρη, προβλέπονται χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης κατά διαστήματα ακόμα και πάνω από τα 550- 600 μέτρα, οι οποίες αν και θα εξασθενήσουν για λίγο μέσα στην ημέρα, αναμένεται να ενταθούν κατά τόπους ξανά από το απόγευμα!

Με εκτίμηση και καλή εβδομάδα! Σάκης Αρναούτογλου»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA