Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο χρόνος που χάθηκε μέχρι να φτάσει το ελικόπτερο στο σημείο που εντόπισε και περισυνέλλεξε τον Ερμή Θεοχαρόπουλο σε μια χαράδρα, βάθους περίπου 300 μέτρων στα Τζουμέρκα, ήταν καθοριστικός για τον θάνατο του άτυχου αθλητή που έκανε προπόνηση ορειβατικού σκι. Αυτό, φαίνεται πως προκύπτει από το πόρισμα του ιατροδικαστή, με βάση τις πληροφορίες του Star.

Διαβάστε ακόμη: Ερμής Θεοχαρόπουλος: Ερωτήματα για την επιχείρηση διάσωσης με ελικόπτερο χωρίς ιατρικό προσωπικό 

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως ο Ερμής Θεοχαρόπουλος δεν είχε τόσο σοβαρά τραύματα. Όμως, η παραμονή του στο κρύο τον οδήγησε σε σοκ και πέθανε κατά την μεταφορά του. Συγκεκριμένα, έμεινε στο χιόνι από τις 13:00 έως τις 17:00, δηλαδή για πέντε ώρες, προκαλώντας ουσιαστικά τον θάνατο του νεαρού πρωταθλητή ορειβασίας.

 

Εξάλλου, ο πρώτος άνθρωπος που έφθασε δίπλα του για βοήθεια ήταν ο πατέρας του, ενώ και η οικογένεια του άτυχου ορειβάτη καταγγέλλει πως αν το ελικόπτερο είχε φθάσει νωρίτερα το παιδί θα ζούσε. Συγκεκριμένα περίπου στη μία το μεσημέρι, ο Ερμής Θεοχαρόπουλος, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, γλίστρησε και έπεσε σε χαράδρα βάθους 300 μέτρων. Ο πατέρας του με δύο ακόμη ορειβάτες δεμένοι με σχοινιά κατάφεραν να φθάσουν δίπλα του μετά από σαράντα λεπτά.

«Τον κρατούσε ζεστό ο πατέρας του»

Ειδοποιήθηκε το 112 και σύμφωνα με πληροφορίες στις 14:20 ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρου. Όπως, όμως, κατήγγειλε η αδελφή του άτυχου αθλητή στο Star, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση: «Τον βρήκε ο πατέρας μας αρκετά γρήγορα, τον κρατούσε ζεστό. Είχε τις αισθήσεις του για αρκετή ώρα και μετά από τρεις ώρες που ήταν εκεί και περίμενε μετά δεν είχε ούτε τις αισθήσεις του ούτε τίποτα, του κάνανε μαλάξεις και περιμένανε το ελικόπτερο. Είχε έρθει ένα πρώτα και δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σημείο και μετά από αυτό περιμένανε και κάποια άλλη ώρα μέχρι να έρθει το επόμενο ελικόπτερο έτσι ώστε να γίνει η διάσωση».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Ηπείρου, Βασίλης Βραστός, δήλωσε για το θέμα: «Ένα ελικόπτερο για να σηκωθεί από την Αθήνα να έρθει στα Γιάννενα θέλει δύο ώρες πτήση και αν θυμάμαι καλά μισή ώρα προετοιμασία... 2,5 ώρες είναι πολλές για μια ανθρώπινη ζωή».

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι το νοσοκομείο

Δυστυχώς, ο χρόνος που χάθηκε ήταν πολύτιμος, καθώς μεσολάβησαν πολλές ώρες μέχρι να φτάσει ο Ερμής Θεοχαρόπουλος στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, στις 13:00 τρεις ορειβάτες είδαν τον Ερμή Θεοχαρόπουλο να πέφτει στον γκρεμό. Για δευτερόλεπτα δεν τους είδε ο πατέρας του. Ένας ορειβάτης κάλεσε το 112, ενώ ο πατέρας του κατέβηκε στο γκρεμό να βρει το παιδί του με δυο ακόμα ορειβάτες.

Βρήκαν τον νεαρό αθλητή 40 λεπτά μετά, ο οποίος φώναζε για βοήθεια. Είχε χτυπήσει στο κεφάλι και το πόδι, όπου είχε και εσωτερική αιμορραγία. Όλη εκείνη την ώρα ο ορειβάτης που είχε καλέσει το 112 προσπαθούσε να βγάλει άκρη γιατί το 112 τον έστελνε στην πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, παρότι μπορούσε μέσω της κλήσης να δει τις συντεταγμένες και να στείλει βοήθεια.

Το χρονικό της επιχείρησης

Ετσι, με βάση το χρονικό που καταγράφηκε έχουν συμβεί τα εξής:

  • Στις 14:20 γίνεται αίτημα για ελικόπτερο γιατί οι άντρες της ΕΜΑΚ θα αργήσουν να φτάσουν. Στις 16:30 φτάνει η ΕΜΑΚ στα Ιωάννινα, ενώ επιχειρεί ελικόπτερο, ένα Agusta bell της πολεμικής αεροπορίας που δεν μπορεί να προσγειωθεί.

     

  • Στις 17:10 φτάνει ελικόπτερο sicorski με γάντζο και σχοινί που καταφέρνει να απεγκλωβίσει το παιδί. Στις 18:00 το ελικόπτερο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο και τον παραλαμβάνει ασθενοφόρο όπου γίνονται καρδιοαναπνευστικές προσπάθειες.

     

  • Στις 18:10 ο 21χρονος βρίσκεται στο νοσοκομείο. Το τραγικό είναι πως καθώς οι γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν το παιδί στην ζωή οι γονείς μαθαίνουν από tweet της πυροσβεστικής στις 18.06 ότι ο γιος τους είναι νεκρός.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA