Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται στη χώρα μας τα πρωτεϊνικά εμβόλια κατά του κορονοϊού Novavax και Sanofi, με τις 474.000 δόσεις του πρώτου να έρχονται στα τέλη Φεβρουαρίου ενώ εκείνο της Sanofi θα φτάσει στην Ελλάδα τον Απρίλιο όπως ενημέρωσε σχετικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο Sanofi: Στην Ελλάδα τον Απρίλιο - Η διαφορά με τα άλλα εμβόλια

Πρόκειται για δύο πρωτεϊνικά εμβόλια, με το εμβόλιο Vidprevtyn της Sanofi να έχει βασιστεί στην ίδια τεχνολογία με το εγκεκριμένο εμβόλιο της Novavax. Όπως εξήγησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη. 

«Παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για τους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους. Στην ουσία τι κάνουμε; Βάζουμε μέσα στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού». είπε ο κ. Δημόπουλος για τα δύο νέα εμβόλια. 

Η βασική διαφορά των συγκεκριμένων εμβολίων είναι πως η πρωτεΐνη υπάρχει ήδη στο εμβόλιο, ενώ τα άλλα εμβόλια προκαλούν την παραγωγή της από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα. Οι εταιρίες παράγουν την πρωτεΐνη χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, στον οποίο έχει εισαχθεί το αντίστοιχο γονίδιο του κορονοϊού. Ο ιός δεν μπορεί να προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα και καλλιεργείται σε κύτταρα σκώρου, από τα οποία απομονώνεται τελικά η πρωτεΐνη.

Η Sanofi είχε ανακοινώσει πέρυσι πως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών Φάσης ΙΙ, το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων, είναι καλά ανεκτό και δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA