Μενού
  • Α-
  • Α+

Το σύνδρομο MIS-C έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον 100 παιδιά στην Ελλάδα. Μάλιστα, από το φλεγμονώδες σύνδρομο λόγω της λοίμωξης COVID-19 έχει προκληθεί μυοκαρδίτιδα σε 60 παιδιά και 30 έχουν μπει στη ΜΕΘ. Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί ένας θάνατος παιδιού από το σύνδρομο ενώ διερευνάται και δεύτερο περιστατικό. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά στο MEGA: «Έχει καταγραφεί ένας θάνατος παιδιού, που είχε υποκείμενο νόσημα». Σχετικά με τον δεύτερο θάνατο που διερευνάται, είπε πως έγινε στα μέσα προς το τέλος του 2020 και από το νοσοκομείο έχει διαγνωσθεί ως αποτέλεσμα του συνδρόμου. Ωστόσο, «δεν είχαν επιβεβαιώσει 100%, ήταν αμφισβητούμενο το περιστατικό».

Σύνδρομο MIS-C: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα

Το σύνδρομο MIS-C είναι ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Συγκεκριμένα, τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετός, πόνος στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.ά. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εμφανίζεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020 ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτήν την κατάσταση τον Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό. Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19, αλλά παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Στα μικρά παιδιά, που έχουν μέση ηλικία 7 ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κοροναϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA