Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέες διαστάσεις δίνουν στην τραγική δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη οι μαρτυρίες που βγαίνουν στο φως καθώς φαίνεται πως η ομάδα των χούλιγκαν που πραγματοποίησε την άνανδρη δολοφονική επίθεση στην περιοχή Χαριλάου είχε συγκεκριμένους ρόλους και ιεραρχία. Συγκεκριμένα, από όσα συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει ότι η εντεκάδα των κατηγορουμένων χούλιγκαν είχε διακριτούς ρόλους δηλαδή ήταν χωρισμένη σε ομάδες εντοπισμού των υποψήφιων στόχων, άτομα παρακολούθησης, αποθηκάριους οπλισμού και την «ομάδα κρούσης» διαφόρων ηλικιών.

Δείγμα αυτών των ομάδων εντοπισμού προέρχεται από τις αναφορές σε καταθέσεις που παρουσιάζει ο ΣΚΑΙ: «Ο 23χρονος πήρε κάποιον τηλέφωνο, να πάει να δει αν στην περιοχή Χαριλάου, υπάρχουν Αρειανοί και να τον ενημερώσει. Μετά από λίγο, κάλεσε και του είπε ότι δεν υπάρχουν πολλοί συγκεντρωμένοι, παρά μόνο διάσπαρτες παρέες σε πεντάδες. Τότε ο 23χρονος είπε να ξεκινήσουν και να χτυπήσουν όποιον βρουν εκεί κοντά....» αναφέρει χαρακτηριστικά μια μαρτυρία. Από τις καταθέσεις των κατηγορουμένων αποδίδεται στον 23χρονο ένας καθοδηγητικός ρόλος. Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος ήταν ο «κλειδοκράτορας» του συγκεκριμένου συνδέσμου.

Από τη δικογραφία προκύπτει και ο βαρύς οπλισμός που είχαν οι δράστες, ο οποίος ήταν: 

  • 1 δρεπάνι
  • 3 μαχαίρια
  • 1 στειλιάρι
  • 4 σιδηρολοστοί

Κάποια από αυτά τα πέταξαν και σε υπόνομο ενώ έβγαλαν και κάθισμα που είχε αίμα από έναν από τους δράστες. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως ο 23χρονος, αλβανικής καταγωγής, που είναι προφυλακισμένος από χθες, Δευτέρα, ανέφερε στην απολογία του πως ο 21χρονος Γ.Κ. έφερε μαζί του το φονικό όπλο και μάλιστα μετά την επίθεση τους είπε: «Εκανα μαλ… Ξέχασα εκεί το δρεπάνι»

Μια ακόμα μαρτυρία δείχνει ότι δεν περιορίζεται η υπόθεση στους 11 κατηγορουμένους και μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμα άτομα πέρα από τον καταζητούμενο που έχει διαφύγει στην Αλβανία: «Στο τρίτο αυτοκίνητο μάρκας Polo οδηγός ήταν άγνωστος άνδρας, πιθανόν κάτοικος Ωραιοκάστρου, ενώ ενδέχεται να επέβαινε και 5ο άτομο. Συνολικά στα τρία οχήματα μπορεί να βρίσκονταν 13 άτομα». Παράλληλα, γίνεται αναφορά για ένα άτομο ύψους 1.70,  24 χρονων με σκούφο ο οποίος είναι αξύριστος.

Άλλη μαρτυρία αναφέρεται στον τραυματισμένο δράστη, καθώς ένας από τους φίλους του Αλκη φαίνεται να έχει αντεπιτεθεί χτυπώντας με ένα κράνος έναν από τους κατηγορούμενους. «Το αριστερό χέρι του 23χρονου είχε κοπεί και είχε γεμίσει αίματα μέσα στο αυτοκίνητο γι αυτό έβγαλε από το αυτοκίνητο το πλατοκάθισμα και το πέταξε σε ένα κάδο. Εκεί πέταξε και το μαχαίρι που κρατούσε σε έναν υπόνομο. Στη συνέχεια πήγαν με ταξί στον σύνδεσμο για να δέσουν το χέρι του». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ κάθισαν στον σύνδεσμο τουλάχιστον μέχρι τις τρεις το πρωί, μετά εξαφανίστηκαν, σταμάτησαν τις επικοινωνίες, κρύφτηκαν στα σπίτια φίλων και πλέον μετά τη σύλληψη τους αποδίδουν κατηγορίες ο ένας στον άλλον. 

Η απολογία του 23χρονου ξεκαθαρίζει ποιος κρατούσε το φονικό όπλο

Στην απολογία του, ο 23χρονος προφυλακισμένος από την πλευρά του αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Υστερα από λίγη ώρα επιστρέψαμε όλοι στα γραφεία του Συνδέσμου στην Παλαιών Πατρών Γερμανού. Εκεί έφτασαν και τα έτερα άτομα, που επέβαιναν στα άλλα δύο αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και ο Γ.Κ, ο οποίος μπροστά σε όλους μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έκανα μαλ… Ξέχασα εκεί το δρεπάνι». Ο 23χρονος συνεχίζει χαρακτηρίζοντας τον εαυτό και τους συγκατηγορουμένους του «θύματα του φανατισμού» και αναφέρει ακόμα πως «μετά τον αγώνα βόλεϊ των ομάδων ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, φτάσανε στο Σύνδεσμο και έτερα μέλη μας ενημέρωσαν ότι ψάχνουν οπαδούς της ομάδας του Άρη, γιατί είχε προηγηθεί μεταξύ τους οπαδικό επεισόδιο».

«Θύματα του φανατισμού, ξεκινήσαμε από το κέντρο της Θεσσαλονίκης τρία αυτοκίνητα, προς αναζήτηση οπαδών του ΑΡΗ, που όπως γνωρίζαμε στο παρελθόν είχαν τραυματίσει βαριά συνοπαδό μας» τονίζει, λέγοντας ότι ο ίδιος πίστευε πως σκοπός τους ήταν ο «διαπληκτισμός με ύβρεις και χειροδικίες». «Ουδέποτε σκέφτηκα ότι, από ένα τέτοιο περιστατικό θα προκληθούν τα μοιραία αποτελέσματα, που εν τέλει προέκυψαν» συνεχίζει…

Ο ίδιος, όπως λέει, οδηγούσε το Citroen ΙΧ του, στο οποίο επέβαιναν άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, που τους κατονόμασε στο Renault και άλλοι τέσσερις στο δεύτερο Polo, στο οποίο επέβαινε και ο Γ.Κ, που είχε το δρεπάνι: «Πριν φτάσουμε στη διασταύρωση επί της οδού Πλαστήρα, στο ύψος με την οδό Γαζή, το αυτοκίνητο μάρκας POLO, αιφνίδια έστριψε αριστερά επί της οδού Γαζή. Σταματήσαμε τα δύο αυτοκίνητα που προπορευόμασταν και περιμέναμε επί της οδού Πλαστήρα. Τα άτομα που επέβαιναν στο POLO, μας έδωσαν σήμα να κατέβουμε, αυτό σήμαινε ότι, είχαν βρεθεί τα άτομα που έψαχναν. Αξίζει στο σημείο αυτό, να αναφέρω ότι, τόσο εγώ, όσο και τα άτομα που επέβαιναν στο δικό μου αυτοκίνητο, δεν φέραμε όπλα, μαχαίρια, ή άλλο όργανο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανάσιμο τραυματισμό. Και ξεκίνησε η συμπλοκή».

Στη συνέχεια ο 23χρονος αναφέρει: «…Εγώ δεν είχα τραβήξει το χειρόφρενο και το αμάξι ξεκίνησε να κατηφορίζει μόνο στην Πλαστήρα. Ενώ όλοι είχαν ήδη φτάσει στο σημείο της συμπλοκής, εγώ μπήκα αμέσως ξανά στο αμάξι και τράβηξα το χειρόφρενο. Άφησα ανοιχτή την πόρτα του οδηγού, κατέβηκα από το αμάξι, όταν όμως είδα τι γινόταν προς το σημείο της συμπλοκής, τρόμαξα και ουδέποτε πλησίασα. Όταν αντιλήφθηκα ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει, χωρίς να έχω εικόνα, για το το ακριβώς συνέβαινε στο σημείο της συμπλοκής και βλέποντας να ανεβαίνουν από την Παπαναστασίου οπαδοί του ΑΡΗ, που φώναζαν και έβριζαν, τρομοκρατημένος φώναξα: ΠΑΜΕ, ΠΑΜΕ. Τις περισσότερες λεπτομέρειες, για τη συμπλοκή τις έμαθα αργότερα».

Σύμφωνα με όσα λέει ο 23χρονος, «εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζα ότι, κάποιος βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο». «Ήδη άτομα από το Σύνδεσμο του ΑΡΗ άρχισαν να έρχονται προς το μέρος μας, πετώντας αντικείμενα και καρέκλες, όλοι όσοι είχαν κατέβει από τα αυτοκίνητά μας επέστρεψαν γρήγορα και επιβιβάστηκαν» αναφέρει για το πώς έφυγαν από το σημείο…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA