Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί παραμένουν οι ειδικοί αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων έναντι στη διασπορά του κορονοϊού και αυτό φάνηκε από τις εισηγήσεις που έκαναν μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Παρά τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παρουσιάστηκε... φειδωλή ως προς την επίσπευση των βημάτων προς την κανονικότητα.

Διαβάστε ακόμη: Μέτρα: Οι σκληροί δείκτες έβαλαν «φρένο» σε γήπεδα και καρναβάλια

Παρότι οι επταήμεροι κινούμενοι μέσοι όροι των επιδημιολογικών δεικτών εμφανίζονται πτωτικοί, τουλάχιστον σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ουσιαστικά αυτό παίζει τον βασικό ρόλο στις τελικές τους αποφάσεις και εισηγήσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ναι μεν παρατηρείται μία ύφεση της επιδημίας, εντούτοις δεν έχει επέλθει ακόμη αποκλιμάκωση, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που δεν επιτρέπει παρακινδυνευμένα βήματα. Όπως εξηγούν, υπάρχουν διακυμάνσεις ως προς τη διασπορά μεταξύ των διάφορων περιοχών της χώρας, το ισοζύγιο εισαγωγών στα νοσοκομεία και εξιτηρίων εξακολουθεί να υπερβαίνει τη μονάδα (1,27), ενώ οι σκληροί δείκτες, αν και παρουσιάζουν μια αργή πτώση, παραμένουν στο «κόκκινο».

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην άρση μέτρων, πέραν της κατάργησης του ορίου καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και τη διασκέδαση. Κι αυτό, καθώς έκριναν ότι εφόσον πρόκειται για εμβολιασμένους και ισχύουν τα πρωτόκολλα των αποστάσεων, θα μπορούσε να εορταστεί με σχετική ασφάλεια η Τσικνοπέμπτη, δίνοντας παράλληλα μια «ανάσα» στον κλάδο της εστίασης, που τόσο έχει πληγεί κατά την περίοδο της πανδημίας. Παρότι αρχικά είχε αποφασιστεί να αυξηθεί το όριο από τα 6 στα 8 άτομα, στη συνέχεια η απόφαση αναπροσαρμόστηκε, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην συνεστίαση πολυμελών οικογενειών.

Ωστόσο, η άρση της απαγόρευσης των όρθιων θαμώνων δεν προχώρησε για την ώρα, καθότι έχει διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι αποστάσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο της διασποράς και μάλιστα σε περιβάλλοντα όπου δεν είναι εφικτή η ενδελεχής ινηλάτηση.

Καρναβάλια: Είναι μεγάλο το ρίσκο για να πραγματοποιηθούν

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις μαζικές εκδηλώσεις των καρναβαλιών, η θέση των ειδικών είναι να μην επιτραπούν, εκτός εάν παρουσιαστεί μία θεαματική βελτίωση το επόμενο διάστημα, κάτι που όμως  θεωρείται σχεδόν απίθανο. Το γεγονός ότι η αυξημένη κινητικότητα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων οδήγησε σε εκτεταμένη διασπορά πριν την επιβολή των μέτρων αποτελεί «κακό προηγούμενο» για τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν θέλουν να δουν την ιστορία να επαναλαμβάνεται, φέρνοντας μία ανατροπή η οποία θα παρατείνει ακόμη περισσότερο την ισχύ των μέτρων. 

Όπως εξηγούν, οι μαζικές εκδηλώσεις αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης και μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα σε μία στιγμή που παρατηρείται μία αργή ύφεση της επιδημίας, η οποία -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση. Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις αυτές απαιτούν μία προετοιμασία, θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν εφέτος καρναβαλικές παρελάσεις. Πόσο μάλλον όταν η οποιαδήποτε απόφαση θα είναι οριζόντια, για ολόκληρη τη χώρα, κι ενώ περιοχές οι οποίες είναι παραδοσιακά πρωταγωνίστριες του Καρναβαλιού, όπως η Πάτρα, βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα». Παρά τις πιέσεις από τις ομάδες και αντίθετα με τις αρχικές πληροφορίες, το θέμα των γηπέδων δεν τέθηκε καν στην ατζέντα που έθεσε προς συζήτηση το Μαξίμου, πιθανότατα λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας που υπάρχει μεταξύ των οπαδών μετά το τραγικό περιστατικό με το 19χρονο στη Θεσσαλονίκη.

Σε κίνδυνο οι ανεμβολίαστοι

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι περίπου 300.000 ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι, που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και θάνατο, αποτελούν το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τη στάση της χώρας μας στην άρση των περιορισμών, κάνοντάς την  πιο επιφυλακτική σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, που λαμβάνουν γενναίες αποφάσεις έχοντας εξασφαλίσει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στην ευάλωτη αυτή ηλικιακή ομάδα.

Εάν στο μεταξύ δεν προκύψει μία νέα μετάλλαξη που θα αλλάξει τα δεδομένα, οι ειδικοί αναμένουν την υποχώρηση της επιδημίας και την αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ μέσα στο Μάρτιο. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι να «στρώσουν» το έδαφος που θα επιτρέψει τη σταδιακή άρση των μέτρων μέχρι το Πάσχα και, όπως έχουν καταστήσει σαφές, μόνο για τους εμβολιασμένους.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA