Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των Αποκριών παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων των ειδικών που συνεδριάζουν και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα. Μοιάζει δεδομένο πως θα παραμείνει το «απαγορευτικό» στις ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, να επιτραπούν στοχευμένες εκδηλώσεις χαμηλού επιδημιολογικού κινδύνου.

Διαβάστε ακόμη: Μέτρα: Την άλλη εβδομάδα τα σπουδαία για την ελεγχόμενη χαλάρωση

Προς ώρας οι επιστήμονες από την επιτροπή των εμπειρογνώμων παίρνουν χρόνο προκειμένου να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της επιδημίας τις επόμενες ημέρες και η απόφαση θα ληφθεί μετά από προσεκτική αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Είναι κάτι που συζητήθηκε εκτενώς αυτή την εβδομάδα και θα ξανασυζητηθεί την επόμενη. Παρόλο που οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού γίνονται σε ανοιχτό χώρο, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε ιχνηλάτηση, δηλαδή ποιος ήρθε σε επαφή με ποιον, ούτε βέβαια να ελέγξεις αν οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι εμβολιασμένοι. Οπότε αυτό είναι κάτι το οποίο μας κρατάει, αν θέλετε. Από την άλλη, κοιτάμε προσεκτικά τα δεδομένα κάθε εβδομάδα. Κατανοούμε την ανάγκη του κόσμου», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία κορονοϊού, την Πέμπτη, εκφράζοντας την πεποίθηση  ότι κάποιες στοχευμένες δράσεις, οι οποίες είναι χαμηλότερου επιδημιολογικού κινδύνου, θα απελευθερωθούν. «Είναι κάτι, όμως, που το εξετάζουμε κάθε εβδομάδα, γιατί περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια της πανδημίας, τους σκληρούς δείκτες και τον αριθμό των κρουσμάτων. Κυρίως, όμως, τους σκληρούς δείκτες», διευκρίνισε η καθηγήτρια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ακολούθως, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής-Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι οποιεσδήποτε δραστηριότητες απελευθερωθούν θα αφορούν σε εμβολιασμένους, προκειμένου να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που δεν έχουν καμία άμυνα απέναντι στον ιό. «Η όλη λογική από εδώ και στο εξής, είναι ότι οι εμβολιασμένοι θα χαίρονται όλο και περισσότερο την άνεσή τους. Δηλαδή, οποιεσδήποτε δραστηριότητες θα απελευθερωθούν και απελευθερώνονται, γίνεται η σύσταση να αφορούν εμβολιασμένους, για να βοηθήσουμε και τους ανθρώπους που επηρεάζονται από τη διασπορά. Κυρίως οι ανεμβολίαστοι επηρεάζονται από τη διασπορά, όχι οι εμβολιασμένοι. Και να γίνονται και περισσότερα τεστ, self-test, σε τέτοιου είδους δραστηριότητες», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Σκληροί» δείκτες: Θετικά τα μηνύματα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επιδημία στη χώρα μας βρίσκεται σε ένα υψηλό πλατό, με εκτεταμένη διασπορά και ίσως κάποιες τάσεις πτώσης. Τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Ελλάδα συνηγορούν υπέρ μίας ταχείας αποκλιμάκωσης, που ολοκληρώθηκε εντός του Ιανουαρίου και μιας δεύτερης φάσης, η οποία χαρακτηρίζεται από βραδεία συρρίκνωση σε ένα πλατό, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα ολοκληρωθεί.

Μέχρι στιγμής, παρατηρείται ότι το πλατό αυτό σχετίζεται με αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες και σύμφωνα με το τρέχον βασικό σενάριο, η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι η μικρή μετακίνηση των νέων κρουσμάτων προς τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς πρόκειται για τα άτομα που θα επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως επισημαίνουν, πάντως, η αισιόδοξη εκτίμηση υποστηρίζει το σενάριο μίας σταδιακής επιτάχυνσης στην αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών, ως συνέπεια της ανοσίας που έχει επιτευχθεί μέσω εμβολιασμού, ο οποίος ολοκληρώθηκε εντός των τελευταίων δύο μηνών και το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στις διασωληνώσεις και τους θανάτους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA