Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν, περίπου, δεδομένο και χθες έγινε πραγματικότητα. Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων έκανε ένα ακόμα μικρό βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά από τις αποφάσεις της φάνηκε ξεκάθαρα πως βασικό μέλημα αυτή την ώρα είναι ένα Πάσχα που να θυμίζει, όσο αυτό είναι δυνατό, εποχές προ πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: Μέτρα: «Ναι» σε όρθιους σε διασκέδαση, σχολικές εκδρομές και αύξηση φιλάθλων στα γήπεδα - Τι αλλάζει στην τηλεργασία

Η μερική χαλάρωση εστίαζε σε γήπεδα, σχολικές εκδρομές και διασκέδαση ενώ προέκυψε και τηλεργασία κάτι που δεν είχε ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες.

Τι αλλάζει από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου

Αναλυτικότερα, η πρώτη σημαντική αλλαγή έρχεται για τα καταστήματα εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης, καθώς, πλέον, θα επιτρέπονται και πάλι οι όρθιοι πελάτες. Έτσι και με δεδομένο πως ήδη επιτρέπεται η μουσική και το ωράριο είναι ελεύθερο η διασκέδαση επιστρέφει στα προ Δεκεμβρίου δεδομένα για τους εμβολιασμένους.

Όσον αφορά στα γήπεδα, η χωρητικότητα αυξάνεται από το 10% – που ισχύει μέχρι τώρα- στο 50%, ωστόσο θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (Σάββατο 19/02, 20.00) για την Volleyleague και το Άρης – ΠΑΟΚ για την Superleague 1 (Κυριακή 20/02, 19.30), θα είναι τα πρώτα δύο ντέρμπι που θα διεξαχθούν με κόσμο στις εξέδρες. 

Παράλληλα, η χθεσινή ημέρα είχε και μια ευχάριστη είδηση για τους μαθητές οι οποίοι μετά από περίπου δυο χρόνια θα μπορούν και πάλι να περιμένουν κάποια εκδρομή. Ειδικότερα, όσον αφορά στις σχολικές εκδρομές, από την ημερομηνία έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θα επιτρέπεται η διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας.

Από την 1η Μαρτίου θα επιτρέπονται και οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές, στις οποίες εκπαιδευτικοί και μαθητές -εμβολιασμένοι και μη- θα πρέπει να κάνουν rapid test 48 ώρες πριν από την αναχώρηση. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self/ rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλαγή θα υπάρξει και στην τηλεργασίατο ποσοστό της οποίας καθορίζεται πλέον στο 20% τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

«Μπλόκο» στον βασιλιά Καρνάβαλο για Πάσχα... από τα παλιά

Εκτός από τα «ναι», ωστόσο, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων είπε και ένα «όχι» το οποίο αφορά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις αφού κρίθηκε πως κάτι τέτοιο, παρά τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν από τη μείωση που καταγράφουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, θα έβαζε σε κίνδυνο τον βασικό στόχο ο οποίος δεν είναι άλλος από ένα Πάσχα που να θυμίζει τα παλιά χωρίς περιορισμούς και με μοναδικό μέτρο (πάντα για τους πλήρως εμβολιασμένους) τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA