Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πολυπόθητη για όλους μας επιστροφή στην κανονικότητα, με αργά και σταθερά βήματα, φαίνεται πως κάθε ημέρα που περνάει έρχεται και πιο κοντά. Ήδη από αύριο θα υπάρξει η πρώτη «δόση» της χαλάρωσης των μέτρων με τη διασκέδαση να επανέρχεται πλήρως για τους εμβολιασμένους, τα γήπεδα να αποκτούν πληρότητα 50%, την τηλεργασία να «πέφτει» στο 20% και τις σχολικές εκδρομές να επανέρχονται μετά από περισσότερο από δυο χρόνια. Όλα δείχνουν, όμως, πως αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς ήδη οι ειδικοί «φωτογραφίζουν» νέα χαλάρωση των μέτρων τον Μάρτιο.«Πάμε σε μια σταδιακή χαλάρωση. Χρειάζεται να βρούμε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως διεθνώς υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε μπει σε ύφεση της πανδημίας, αλλά «πρέπει να έχουμε το νου μας».

Επεσήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έφυγε ο κορονοϊός ή ότι δεν θα χρειαστούμε εμβόλιο το Σεπτέμβριο, όπως με τη γρίπη. Για τις μάσκες είπε ότι σε κλειστούς χώρους ή στα ΜΜΜ ίσως να μην τις βγάλουμε, αλλά σε ανοιχτούς χώρους και εστίαση θα τις «πετάξουμε». «Από δω και πέρα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, με προσοχή», τόνισε. Όσον αφορά τον εμβολιασμό η κ. Γκάγκα είπε ότι συζητείται το αν θα γίνεται κάθε χρόνο, αν γίνει ενδημική γρίπη ο ιός, όμως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Επίσης, τα πιστοποιητικά για όσους έχουν κάνει 3 δόσεις δεν έχουν ημερομηνία λήξης για την ώρα. Σχετικά με τα φάρμακα, είπε ότι έχουμε ξεπεράσει τις 1.600 αιτήσεις τα περισσότερα έχουν παραδοθεί. Τα στοιχεία από τα αποτελέσματα της χορήγησής τους θα τα έχουμε σε 3 εβδομάδες.Επιπλέον, περιμένουμε καινούρια αντιικά και πρωτεϊνικά εμβόλια, όχι mRNA για όποιον εξακολουθεί να φοβάται, είπε η υπουργός.

Διαβάστε ακόμη: Πιστοποιητικό νόσησης: Ποιοι δικαιούνται να το εκδώσουν για δεύτερη φορά

Πλεύρης: Η αποκλιμάκωση ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται

Παράλληλα, μιλώντας για τη χαλάρωση των μέτρων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως η χαλάρωση των μέτρων θα είναι σταδιακή. Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως η αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας αρχίζει ήδη και φαίνεται. «Έχουμε πέσει από τους 680 στους 480 διασωληνωμένους. Μόνο χτες είχαμε 150 περισσότερο εξιτήρια από εισαγωγές», ανέφερε ενώ για τα υψηλά νούμερα στα κρούσματα, τόνισε πως «δεν υποτιμούμαι τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά είναι τόσο μεγάλη η μεταδοτικότητα της Όμικρον που οι ειδικοί λένε πως τα μέτρα δεν μπορούν να την περιορίσουν».

Μαγιορκίνης: Οδεύουμε προς επιστροφή στην κανονικότητα

Μιλώντας στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας Covid-19, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για περαιτέρω βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα.  «Εάν συνεχιστεί αυτή η αποκλιμάκωση, που είναι λογικό να το περιμένουμε, είναι και λογικό να θεωρούμε αναλόγως ότι θα ακολουθήσει και η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητά μας», τόνισε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA