Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον πρώτο αριθμό του λαχείου θα μπορούσε να είχε τραβήξει ένας Ελληνας επαγγελματίας οδηγός, ο οποίος μέσα στην ατυχία του, κατάφερε να επιζήσει από δύο ναυτικά ατυχήματα, το σημερινό στο πλοίο Euroferry Olympia, αλλά και από το Norman Atlantic το 2014! Ο Ελληνας οδηγός φορτηγού, ήταν ανάμεσα στους τυχερούς που τους περισυνέλεξε το ιταλικό Λιμενικό «Firanze» και μαζί με άλλους 30 διασωθέντες, μεταφέρθηκαν ασφαλώς στο λιμάνι της Κέρκυρας. 

 

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Διασώστες της ΕΜΑΚ σπεύδουν για τη διάσωση εγκλωβισμένων

Ο ίδιος εμφανώς σε κατάσταση σοκ, κατάφερε να μιλήσει στην εκπομπή Tlive για την τραυματική αυτή εμπειρία, να έχει επιζήσει από δύο πλοία που πήραν φωτιά μεσοπέλαγα και ενώ βρισκόταν σε επαγγελματικά ταξίδια: «Τι να πω... γλίτωσα τη ζωή μου δυο φορές μέσα στη θάλασσα. Ευτυχώς, αυτή τη φορά, τα πράγματα ήταν πιο οργανωμένα ας πούμε, έγιναν έγκαιρες κινήσεις από το πλήρωμα του πλοίου και σε συνδυασμό με την καλή θάλασσα που είχε την ώρα εκείνη, έγινε πιο εύκολη η διάσωση. Ολα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά, ξαφνικά άρχισαν να χτυπάει ο συναγερμός και να βγαίνουν ανακοινώσεις για το τι πρέπει να κάνουμε. Προσπαθήσαμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι και το θετικό ήταν ότι η φωτιά ήταν μικρότερη σε σχέση με το Norman Atlantic και μείναμε στο πλοίο λιγότερη ώρα». 

Οι συγκρίσεις σύμφωνα με τον επαγγελματία οδηγό που βίωσε και τα δύο φλεγόμενα θαλάσσια ατυχήματα, δεν μπορούν να γίνουν, καθώς: «Προσωπικά βίωσα το Norman Atlantic με πολύ πιο έντονα συναισθήματα. Πρώτον τότε δεν ήμουν μόνος μου, αλλά μαζί με τη σύζυγό μου, οπότε υπήρχε ένας ακόμη λόγος ανησυχίας. Από εκεί και πέρα, οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες, η φωτιά τότε ήταν τεράστια και αναγκαστήκαμε να μείνουμε πάνω στο φλεγόμενο πλοίο για πολλές ώρες. Αυτό ήταν και το πιο επικίνδυνο και πραγματικά φοβηθήκαμε περισσότερο γιατί και η καθοδήγηση από το πλήρωμα τότε δεν ήταν η ιδανική».

Και αν το οικονομικό σκέλος, μοιάζει... μηδαμινό μπροστά στην ανθρώπινη ζωή, σίγουρα είναι κάτι που αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό ενός επαγγελματία που βλέπει την περιουσία του να καταστρέφεται μέσα σε λίγα χρόνια: «Αυτή τη στιγμή από τη μία αισθάνομαι τυχερός που ζω, από την άλλη όμως, σκέφτομαι πώς θα καταφέρω να ορθοποδήσω επαγγελματικά, αφού δεν είναι εύκολο να χάσεις δύο φορτηγά μέσα σε λίγα χρόνια. Σίγουρα η δουλειά μου θα μείνει πίσω για κάποιο διάστημα». 

Και Ελληνες ανάμεσα στους 14 αγνοούμενους

Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους όσο συνεχίζεται η καταμέτρηση των επιβατών. Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρουν ότι έχουν ταυτοποιηθεί οι 276 επιβάτες του πλοίου Euroferry Olympia. Υπάρχει ακόμη στο πλοίο ένας μετανάστης, ο οποίος φέρεται να μην είναι δηλωμένος στις λίστες του πλοίου και ένας Βούλγαρος οδηγός νταλίκας.

Το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει ότι οι αγνοούμενοι θεωρούνται 14, γιατί είναι 12 αυτοί που έχουν χαθεί τα ίχνη τους και οι δύο που παραμένουν στο πλοίο αλλά δεν έχουν διασωθεί για την ώρα. Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι τρεις Ελληνες, με την επιχείρηση απεγκλωβισμού να είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στο σημείο όπου είναι σε εξέλιξη η φωτιά βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο, αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Επίσης, επιχειρούν τρία ελικόπτερα, ενώ σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των δύο ατόμων που φαίνεται να εξακολουθούν να βρίσκονται στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου.

Η φωτιά φαίνεται πως ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα ενώ σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Ελληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα. Ο πλοίαρχος του πλοίου με το που ξεκίνησε η φωτιά ζήτησε την άμεση εγκατάλειψή του, ενώ σε σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ιταλικής Ακτοφυλακής επιβιβάστηκαν με ασφάλεια 278 άτομα με ένα άτομο με αναπνευστικά προβλήματα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Κέρκυρας για εξετάσεις.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia

Η φωτιά φαίνεται πως ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα ενώ σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Ελληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα. Ο πλοίαρχος του πλοίου με το που ξεκίνησε η φωτιά ζήτησε την άμεση εγκατάλειψή του, ενώ σε σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ιταλικής Ακτοφυλακής επιβιβάστηκαν με ασφάλεια 278 άτομα με ένα άτομο με αναπνευστικά προβλήματα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Κέρκυρας για εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν προβλήματα διαρροής καυσίμων στη θάλασσα

Η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi Lines, έκανε γνωστό ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα που να αφορούν διαρροή καυσίμων στην θάλασσα, από το πλοίο της στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά στα ανοικτά της Κέρκυρας, και ότι δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η συνολική σταθερότητα του σκάφους.

Στην επιχείρηση και οι Ιταλοί

Πλοιάριο του ιταλικού λιμενικού συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης των επιβατών του πλοίου της Grimaldi lines, και μάλιστα ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θέλησε να συγχαρεί το ιταλικό λιμενικό για την άμεση κινητοποίηση. Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, το λιμενικό της χώρας τους συνέβαλε στην διάσωση και μεταφορά στην ξηρά των επιβατών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA