Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ενδεχόμενο οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού να συνεχιστούν στα φαρμακεία, φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα έξοδα στο ΕΣΥ. Αυτό δήλωσε άλλωστε ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές στο «Πρακτορείο FM» και την εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ». Με βάση τις διεθνείς μελέτες, ο κορονοϊός σύντομα θα αντιμετωπίζεται όπως και η γρίπη με ένα εμβόλιο στα φαρμακεία, διότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο οικονομικό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πολύ πιο προσβάσιμο στον κόσμο, δήλωσε ο κ. Δαγρές.

Όπως είπε έχει ανοίξει ένας διάλογος με την Πολιτεία για την ενεργή συμβολή των φαρμακοποιών στη διεξαγωγή των εμβολιασμών, αν και ακόμη δεν είναι γνωστή στην διεθνή ιατρική κοινότητα η περιοδικότητα του εν λόγω εμβολίου, ωστόσο επισήμανε ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθεί. «Είναι κάτι που και η ίδια η κυβέρνηση μάς έχει διαμηνύσει από την αρχή ότι το επιθυμεί να γίνει, διότι γνωρίζει και από κάποιες χώρες του εξωτερικού που ήδη το κάνουν, ότι έχει πολύ μεγάλες ωφέλειες, καθώς ο εμβολιασμός στο φαρμακείο σώζει πόρους και παράλληλα αναβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών. 

Διαβάστε ακόμη: Νέα Μέτρα: Τι αλλάζει από σήμερα - Στα επίπεδα Δεκεμβρίου «έπεσε» η πίεση στα νοσοκομεία

Και αυτό διότι αν ο ίδιος πληθυσμός μοιραστεί σε περισσότερα φαρμακεία και μπορεί ο κάθε φαρμακοποιός να εμβολιάσει κάποιους πολίτες, αυτό θα αυξήσει την προσοχή, την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού».

Μελέτες για το όφελος στο ΕΣΥ από τις υπηρεσίες των φαρμακείων

Ήδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτά τα δύο χρόνια οι φαρμακοποιοί έπαιξαν καίριο ρόλο στο να πείσουν, ειδικά τους σκεπτικούς πολίτες, να εμβολιαστούν και συνέβαλαν σε πολύ μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Δαγρές.

Αναφερόμενος στη γενικότερη συμβολή του κλάδου αυτά τα δύο χρόνια, τόνισε ότι τα φαρμακεία έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, υπενθυμίζοντας τα ραντεβού εμβολιασμού, το διαμοιρασμό self test, αλλά και τη διεξαγωγή rapid.

«Έχει ανοίξει ένας διάλογος με την Πολιτεία για περαιτέρω διεύρυνση των υπηρεσιών, οι οποίες μπορούν θεσμικά και αναγνωρισμένα να παρέχονται από τα φαρμακεία, εννοείται φυσικά με την κατάλληλη αποζημίωση, που θα είναι κρατικοδιατιμούμενη και θα την επωμιστεί η Πολιτεία προς όφελος των πολιτών». Ο κ. Δαγρές αναφέρθηκε ακόμη σε μελέτες που διεξάγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, οι οποίες θα μετρήσουν το όφελος για το Σύστημα Υγείας από όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα φαρμακεία.

«Με τις μελέτες αυτές θα υπολογιστεί πόσα εκατομμύρια ευρώ γλιτώνει κάθε χρόνο το Σύστημα Υγείας χάρη στις υπηρεσίες των Φαρμακείων, αλλά και πόση μείωση πχ. σε επισκέψεις σε Νοσοκομεία ή γιατρούς κερδίζουμε σαν χώρα, χάρη στις υπηρεσίες αυτές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA