Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κακοκαιρία Φίλιππος «μπήκε» και στην Αθήνα τα ξημερώματα της Πέμπτης αφού στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας κατά διαστήματα το χιόνι έπεφτε πυκνό και όταν δεν χιόνιζε η βροχή ήταν τόσο δυνατή που ανάγκαζε τα λιγοστά αυτοκίνητα να «κόβουν» ταχύτητα. Σύμφωνα με πληροφορίες χιονίζει σε περιοχές όπως ο Άγιος Στέφανος, η Άνοιξη, η Νέα Ερυθραία, αλλά και πιο «χαμηλά» (αν και με σαφώς μικρότερη ένταση) όπως στην Κηφισιά, το Μαρούσι και την Αγία Παρασκευή!

Ήδη από χθες το έστρωσε  στα  Ιωάννινα,  στην  Κοζάνη,  στην  Φλώρινα, στην Καστοριά και στην  Πάρνηθα, ενώ το απόγευμα χιονίζει στη  Θήβα, στα Γρεβενά,  στην Καρδίτσα, στην Πορταριά,  στα  Βίλια, στο Καπανδρίτι και στον  Ωρωπό. Μάλιστα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Στερεάς Ελλάδας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, προχώρησε σε απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας.

Τι θα γίνει τις επόμενες ώρες

Αρχικά τις πρωινές ώρες προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια της Μακεδονίας, της Αν. Θεσσαλίας, της Στερεάς, των Κυκλάδων και της Κρήτης, και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Το μεσημέρι προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο. Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα είναι πυκνές στην Αν. Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ τα φαινόμενα βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ.

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με παροδικό χιονόνερο ή πρόσκαιρη χιονόπτωση τις μεσημεριανές ώρες περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4-5 Μποφόρ.

Που θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα είναι τα σχολεία σήμερα σε διάφορες περιοχές της Αττικής ενόψει επιδείνωσης του καιρού. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης προχώρησε στην απόφαση για την διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων σε περιοχές της Αττικής για προληπτικούς λόγους και την καλύτερη ασφάλεια μαθητών και καθηγητών. Συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθούν αύριο δια ζώσης μαθήματα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής.

Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση τον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στον οποίο θα είναι όλα ανοιχτά εκτός από το 3ο Δημοτικό Πανοράματος και το 2ο -3ο γυμνάσιο Βούλας τα οποία θα είναι κλειστά.

Στην Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα θα είναι κλειστά:

Στον Δήμο Ηλιούπολης:

  1. τα Νηπιαγωγεία: 5ο, 8ο, 9ο, 12ο, 14ο, 16ο, 18ο, 21ο, 23ο
  2. τα Δημοτικά: 3ο, 5ο, 8ο, 12ο, 17ο, 20ο
  3. τα Γυμνάσια: 1ο & 2ο
  4. τα Λύκεια: 1ο & 3ο

Στον Δήμο Βύρωνα θα είναι κλειστά τα σχολεία στην περιοχή Καρέας: Το 4ο και το 9ο Δημοτικό καθώς και το Γυμνάσιο και Λύκειο Καρέα.

Ανοιχτά θα είναι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις παρακάτω Περιφερειακές ενότητες:

  1. Πειραιώς
  2. Νήσων
  3. Νότιου Τομέα Αθηνών
  4. Δυτικό Τομέα Αθηνών

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων οι οποίοι και θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους. Για την Παρασκευή 11 Μαρτίου θα ληφθεί απόφαση αφού εκτιμηθούν σήμερα τα δεδομένα.

Για ποια οχήματα κλείνει η Αττική Οδός

Επιπλέον, από χθες το βράδυ (9/3) απαγορεύθηκεη είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού / Κεντρικής Οδού. Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Αττική Οδός:

«Την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και αρθρωτών λεωφορείων, στην Αττική Οδό από τις 10:00 σήμερα το βράδυ, Τετάρτη 9/3, (σσ: χθες το βράδυ) έως την ύφεση των φαινομένων, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Φίλιππος» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι καθώς και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Η Αττική Οδός συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, παρακαλούνται οι οδηγοί να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις / ενημερώσεις των αρμόδιων Αρχών σχετικά με νέους περιορισμούς που ενδέχεται να επιβληθούν. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του λογαριασμού της εταιρείας στο Twitter, @aodostraffic, υπάρχει συνεχής ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA