Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τσέπη των καταναλωτών στενάζει και θα συνεχίσει για μεγάλο διάστημα, καθώς δεν φαίνεται... φως στο τούνελ. Οι αυξήσεις συνεχίζονται σε ενέργεια κι αγαθά και η κυβέρνηση που προσπαθεί να αντισταθμίσει τις ανατιμήσεις με επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο κι έκτακτα επιδόματα, λύνει μόνο προσωρινά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα. Η βενζίνη ανεβαίνει διαρκώς και παρότι υπάρχουν πληροφορίες ότι θα πέσει η τιμή της κάτω από τα 2€ και κοντά στα 1,70-1,80€ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, όπως λένε εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, θα πάρει αναπόφευκτα την ανιούσα ξανά.

Ο καθηγητής Οικονομικών, και πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας μίλησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» για τις αυξήσεις-φωτιά στον τομέα της ενέργειας κι όχι μόνο. Ερωτηθείς για το τι μέτρα μπορούν να παρθούν άμεσα, απάντησε πως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι η έσχατη λύση καθώς η κυβέρνηση έχει λάβει άλλα μέτρα επιμέρους και μη, τα οποία πρέπει να δούμε τι αποτελέσματα θα αποφέρουν.

Τόνισε πως το πρόβλημα με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης είναι πως επειδή η σημασία του για τα έσοδα της χώρας είναι πολύ μεγάλη, στην περίπτωση μείωσής του, θα μειωθούν και τα φορολογικά έσοδα με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ανέφερε επίσης, πως πολλά από τα εναλλακτικά μέτρα που μπορούν να παρθούν θα τα δούμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να ανακοινώνονται πιθανώς από την κυβέρνηση, ωστόσο όπως επισήμανε η πηγή του προβλήματος είναι η διεθνής τιμή της βενζίνης, όπου πρέπει να αυξηθεί η προσφορά της. Αναφορικά με τις αυξήσεις και στα βασικά αγαθά κατανάλωσης, ο κ. Λιαργκόβας είπε πως είναι μία αλυσιδωτή αντίδραση, καθώς η ενέργεια χρησιμοποιείται και στις παραγωγικές μονάδες κι αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις. 

Τον Φλεβάρη εκτοξεύτηκαν κατά

  • 23,2% τα καύσιμα
  • 6% το ψωμί 
  • 78,4% το φυσικό αέριο
  • 71,4% το ηλεκτρικό
  • 41,5% Πετρ. θέρμανσης

Ο πρώην Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων,Γιώργος Ασμάτογλου επισήμανε με τη σειρά του πως πέραν του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εάν μειωθεί και ο ΦΠΑ θα «έχουμε πιο θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την κοινωνία, τα έσοδα του κράτους και συνάμα θα αυξηθεί και η κατανάλωση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA