Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κλάδος της εστίασης σαφώς και δεν μένει ανεπηρέαστος από την οικονομική ύφεση που παρατηρείται παγκοσμίως, λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, αλλά και των αλυσιδωτών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Γι' αυτό και είναι αναπόφευκτες οι ανατιμήσεις, που θα κυμανθούν από 5% μέχρι 15%. Η εκτίναξη των λειτουργικών δαπανών λόγω ενέργειας και πρώτων υλών δεν αφήνουν πλέον περιθώρια στους επαγγελματίες του είδους που είναι αναγκασμένοι να κάνουν ανατιμήσεις για να απορροφήσουν τα επιπλέον κόστη.

Πρώτο λοιπόν θα «χτυπηθεί» το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων, το σουβλάκι, με το τυλιχτό σουβλάκι (πίτα γύρος) να ακριβαίνει άμεσα κατά 20-50 λεπτά του ευρώ, κι αναμένεται να πάει στα 3,20 ευρώ στην Αθήνα. Μετά από την αύξηση κατά 12% που είχε γίνει πέρυσι στο τέλος του καλοκαιριού, το σουβλάκι με πίτα κοστίζει από 2,60 έως 3 ευρώ και το καλαμάκι (σκέτο) στα 1,80 με 1,90 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι το πάλαι ποτέ φθηνό γεύμα για μία τετραμελή οικογένεια, θα κοστίζει πλέον κοντά στα 30 ευρώ, αν πάρουν κι αναψυκτικό και πατάτες!

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη, όπου το σουβλάκι με πίτα, γνωστό στη βόρεια Ελλάδα κι ως σάντουιτς, που κοστίζει ήδη κοντά στα 3,50 ευρώ, αναμένεται τις επόμενες ημέρες με τις ανατιμήσεις να αγγίξει ακόμα και τα 4,50 ευρώ! «Αυξήσεις θα γίνουν σε όλα τα φαγητά και στα ποτά. Γιατί και οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να επιβιώσουν. Όλοι είναι με το πετρέλαιο και με την ηλεκτρική ενέργεια. Οπότε αυτή την αύξηση την μετακυλούμε στον καταναλωτή» είπε σχετικά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Αυξήσεις έπονται και σε πρατήρια άρτου και πιτσαρίες, καθώς πέραν των αυξημένων εξόδων σε λογαριασμούς, βλέπουν να έρχεται ραγδαία αύξηση τιμών στα άλευρα και στα έλαια λόγω των επιπτώσεων της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Για παράδειγμα τα σπορέλαια έχουν αυξηθεί κατά 10 ευρώ (από 15 σε 25 το δεκάλιτρο), οι πίτες για τα σουβλάκια έχουν ακριβύνει από 12% έως 30%, ενώ έχουν πάρει την ανιούσα και οι τιμές σε λαχανικά, βούτυρα, γαλακτοκομικά, τυριά και ζάχαρη κι έπεται αύξηση στα κρέατα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA