Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία απίστευτη σπατάλη κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009 για «θολούς» σκοπούς, διαπιστώθηκε μετά από εισαγγελική έρευνα 10 ετών. Η Οικονομική Εισαγγελία έδωσε παραγγελία να ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη σε βάρος συνολικά 13 ατόμων για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία. Η δίωξη αφορά  στον πρόεδρο και 8 ακόμη μέλη της διοίκησης του Κέντρου την επίμαχη περίοδο, εκπροσώπους εταιρειών κι έναν εν ενεργεία Μητροπολίτη στην Αττική.

Οι συγκεκριμένοι φέρονται να εμπλέκονται σε 5 περιπτώσεις επιχορηγήσεων, συναλλαγών και οικονομικών ενισχύσεων εταιρειών καθώς  και της συγκεκριμένης Μητρόπολης με τον μητροπολίτη της που ήταν μέλος και του Δ.Σ. του Κέντρου, να έχει συμμετοχή σε δύο εξ αυτών. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης  ξεκίνησε το 2012 με παραγγελία του τότε οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, με τους 3 εισαγγελικούς λειτουργούς που την διενήργησαν να «σκοντάφτουν» σε διάφορα εμπόδια καθώς πολλά έγγραφα είχαν εξαφανιστεί και έπρεπε να ανακτηθούν.

Διαβάστε ακόμη: Μέτρα: Δεν θα γίνει η συνεδρίαση της Επιτροπής σήμερα - «Κληρώνει» την Πέμπτη για τα self test στα σχολεία

Να σημειωθεί ότι οι διώξεις και οι χορηγήσεις  που διερευνήθηκαν  αφορούν ένα μόνο σκέλος  της υπόθεσης αυτής με το αποδεικτικό υλικό που αξιολόγησαν οι εισαγγελείς  να καταλαμβάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο, όπως χαρακτηριστικά περιέγραφαν δικαστικές πηγές. Ενδεικτικό είναι ότι για να διαβαστεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που θα ασκήσει και την ποινική δίωξη, θα ζητηθεί η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μεταφερθούν τα χιλιάδες έγγραφα με μεταφορική εταιρεία.

«Πάρτι» επιχορηγήσεων

Η πρώτη ελεγχόμενη υπόθεση αφορά επιχορηγήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Μητρόπολη, ύψους 749.000 ευρώ. Αν και η παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε τέτοιους φορείς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου , δόθηκαν 18 επιχορηγήσεις στη Μητρόπολη μέσα σε διάστημα 26 μηνών. Αυτές αφορούσαν μεταξύ άλλων, ενημέρωση για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, αποστολή υγειονομικού υλικού στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την Μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε «αόριστες» δαπάνες φιλανθρωπίας.

Η δεύτερη περίπτωση , αφορά σύμβαση μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας προκειμένου η τελευταία να εκτυπώσει 1,5 εκ. ενημερωτικά φυλλάδια για τη νέα γρίπη και να τα διανείμει σε γήπεδα της Super League. Η σύμβαση  υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2009 και στην εταιρεία καταβλήθηκαν 196.052 ευρώ. Όπως όμως διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, τα φυλλάδια  μοιράστηκαν  σε μόλις 126.073 φιλάθλους ενώ τα υπόλοιπα δεν προέκυψε είτε να έχουν διατεθεί κάπου αλλού, είτε να έχουν κάπου αποθηκευτεί. Οι εισαγγελείς κατέληξαν πως ήταν  μία εικονική εκτύπωση φυλλαδίων που πληρώθηκε  ωστόσο στο ακέραιο από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η τρίτη υπόθεση αφορά στην καταβολή 232.050 ευρώ από το Κέντρο σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 το οποίο είχε συσταθεί λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Ωστόσο δεν βρέθηκε σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων ενώ όπως προέκυψε η εν λόγω εταιρεία δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009 και το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «υποτιθέμενου» Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη το οποίο προέκυψε πως δεν δημιουργήθηκε.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008 και φαίνεται να ζημίωσε την περιουσία του Κέντρου κατά 180.240 ευρώ καθώς κυκλοφόρησε μία και μοναδική έκδοση ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε 6 δημοσιογράφους με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε.

Η πέμπτη υπόθεση αφορά την οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας στην οποία δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης ενώ  το συνολικό κόστος αυτής ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. 

Συνεχίζεται ο ποινικός και φορολογικός έλεγχος

Πλην των παραπάνω περιπτώσεων η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων συνεχίζεται για την καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο που ελέγχεται  αν παρείχε  δημοσιογραφικές υπηρεσίες και για την συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του. 

Επιπλέον, η Οικονομική Εισαγγελία διαβιβάζει τη δικογραφία στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο καθώς και στην Μητρόπολη που έλαβε επιχορηγήσεις.

Να σημειωθεί ότι μετά  την ολοκλήρωση του παραπάνω σκέλους της έρευνας,  αρχειοθετούνται, μεταξύ άλλων, η δικογραφία που αφορούσε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία διάπραξης αξιόποινων πράξεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA