Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στη «σκιά» της αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων πανελλαδικά. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε πως η τέταρτη δόση θα χορηγηθεί αρχικά στους πολίτες άνω των 60 ετών και στη συνέχεια τον γενικό πληθυσμό, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για χορήγηση ακόμα μία δόσης των σκευασμάτων κατά της COVID-19. 

«Η 4η δόση θα γίνει σε όλους. Αρχικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ίσως εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, μέχρι να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna και της Pfizer», είπε στο MEGA ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.«Τρεις με 4 μήνες μετά την 3η δόση έχεις περίπου 40-50% πιθανότητα να νοσήσεις, αλλά εάν νοσήσεις έχεις περί το 15% πιθανότητες να νοσήσεις βαριά και να πας στο νοσοκομείο», διευκρίνισε ο καθηγητής. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Η Κίνα κατέγραψε δύο θανάτους μετά από έναν χρόνο

«Τον τελευταίο καιρό ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι εξαιτίας του πολέμου, υπήρξε η ακρίβεια, και σε συνδυασμό με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, δόθηκε το λάθος σήμα στους συμπολίτες μας ότι η πανδημία τελείωσε. Σε μεγάλα ποσοστά στη χώρα έχουμε το υποστέλεχος της όμικρον, την όμικρον 2, και έξαρση κρουσμάτων. Δε νομίζω ότι θα πάμε σε κλασικό 5ο κύμα, για πολλούς λόγους, αρχικά λόγω αύξησης θερμοκρασίας, και ταυτόχρονα στη χώρα αποκτούμε ανοσία πληθυσμιακή άλλα όχι με τον ιδανικό τρόπο. Δεν πείθουμε τους ανθρώπους να πάμε να εμβολιαστούν», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, θα πρέπει να μάθουμε να προσέχουμε, να μην θεωρούμε την φράση “ατομική ευθύνη”, ανέκδοτο» σχολίασε. 

Από την πλευρά της η Μίνα Γκάγκα, κληθείσα να σχολιάσει το αίτημα για έγκριση και τέταρτης δόσης εμβολίου για τους ενήλικες άνω των 65 ετών που κατέθεσαν οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και Moderna στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων FDA, αντέτεινε ότι οι περισσότεροι ειδικοί θωρούν ότι ο γενικός πληθυσμός θα κάνει νέα δόση το φθινόπωρο. «Και βέβαια είναι κάτι καινούργιο που το πάμε βήμα-βήμα. Αυτοί που φαίνεται να χρειάζονται 4η δόση είναι οι ανοσοκατασταλμένοι, πιθανώς να συζητηθεί στις πολύ μεγάλες ηλικίες και στα χρόνια νοσήματα, αλλά προς το παρόν τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι χρειάζεται για όλο τον πληθυσμό τέταρτη δόση», υπογράμμισε.

«Φαίνεται από τις μελέτες ότι η ανοσία από την τρίτη δόση κρατάει λιγότερο και αυτό βέβαια μπορεί να έχει σχέσεις και με νέες μεταλλάξεις. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ιδιαίτερα προβλήματα μετά την τρίτη δόση, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να δούμε περισσότερες μελέτες. Το καλοκαίρι, οι καιρικές συνθήκες βοηθούν περισσότερο γιατί δεν έχουμε τον ίδιο συγχρωτισμό, είναι λιγότερα τα κρούσματα, είδαμε ότι τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια πέρασαν καλά», πρόσθεσε η ίδια.

Γιατί υπάρχουν πολλά κρούσματα σε εμβολιασμένους 

Ερωτηθείσα για τα πολλά κρούσματα σε πλήρως εμβολιασμένους όπως ο πρωθυπουργός, η κυρία Γκάγα έφερε ως παράδειγμα την γρίπη, για την οποία έχουμε εμβολιαστεί αλλά κολλάμε ξανά. «Κάνουμε ένα καινούργιο εμβόλιο κάθε χρόνο, γιατί το καινούργιο εμβόλιο έχει καινούργια στελέχη του ιού που μεταλλάσσεται συνεχώς. Και έχουμε δει και επιδημίες γρίπης που την ξέρουμε πάρα πολλά χρόνια. Δηλαδή είχαμε το H1N1, με το οποίο είχαμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Και ο κορονοϊός ξεκίνησε με μια μετάλλαξη, έκανε μια δεύτερη, έκανε μια τρίτη και τώρα είμαστε στην Όμικρον και έχουμε περάσει με μισά-μισά κρούσματα στην Όμικρον 2. Είναι λογικό κάποιος ακόμη και εμβολιασμένος να μπορεί να κολλήσει με ένα καινούργιο στέλεχος. Όμως η νόσηση είναι πολύ ηπιότερη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται νοσοκομείο, ενώ την πρώτη φορά που έρχεσαι σε επαφή με έναν ιό τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και είδαμε πόσο επικίνδυνο και πόσο θανατηφόρο ήταν το νόσημα στην αρχή του, από ό,τι είναι τώρα», εξήγησε.

«Δηλαδή τώρα βλέπουμε θανάτους, αλλά έχουμε 20.000 κρούσματα και φτάσαμε στα 50.000 κρούσματα. Άρα δεν είναι το ίδιο με τον πρώτο καιρό που είχαμε 100, 200 και 400 κρούσματα την ημέρα», συμπλήρωσε. Αναφορικά με το δίλημμα στο οποίο μπαίνουν ορισμένοι οι οποίοι σκέφτονται μήπως είναι καλύτερα να κολλήσουν τον ιό, τώρα που είναι πιο ήπια τα συμπτώματα, αντί να εμβολιαστούν, η κυρία Γκάγκα αναφέρθηκε στις πολλές παρενέργειες που παρατηρούνται μετά τη λοίμωξη, από την απώλεια της όσφρησης που κρατάει για μήνες μέχρι και νευρολογικά προβλήματα που διαρκούν για πολύ καιρό. «Βέβαια πολλές ιώσεις αφήνουν ένα σύνδρομο μετά την αποδρομή τους. Απλώς, αυτό που βλέπουμε τώρα με τον κοροναϊό είναι σε μια κλίμακα που δεν την έχουμε δει ποτέ. Δεν θέλουμε να κολλήσουμε το νόσημα. Είναι πολύ πιο ασφαλές να κάνουμε ένα εμβόλιο, το οποίο δεν έχει τις παρενέργειες που έχει το νόσημα. Έχουν γίνει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολιασμού και οι παρενέργειες είναι ελάχιστες, ενώ με τα κρούσματα της νόσου οι παρενέργειες είναι πάρα πολλές αι οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί. Άρα δεν υπάρχει σύγκριση», ξεκαθάρισε.

Σπίτι για 5 ημέρες όσοι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

«Εάν κολλήσουμε, θα καθίσουμε στο σπίτι μας. Και τα καινούργια στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έρθουν σε επαφή με κρούσμα, πρέπει να μείνουν στο σπίτι 5 ημέρες και μετά να είναι προσεκτικοί εφόσον είναι ασυμπτωματικοί και να βγουν με μάσκα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να βγουν και αυτοί αλλά τηρώντας τα μέτρα με μάσκες και αποστάσεις, μην τυχόν και το μεταφέρουν σε άλλους ανθρώπους. Άρα δεν είμαστε σε φάση να πούμε όλα καλά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, βγαίνουμε, δεν υπάρχει θέμα να κολλήσουμε. Άλλωστε βλέπουμε ότι στην Ελλάδα και τώρα διασωληνώνονται άνθρωποι. Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, πάμε καλύτερα αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε η Μίνα Γκάγκα. «Το ότι μπορούμε να αρχίσουμε να κυκλοφορούμε και να μπορούμε να έχουμε πίσω μια φυσιολογική ζωή το οφείλουμε στους ανθρώπους που ανοσοποιήθηκαν με τον εμβολιασμό, είναι πάνω από το 80% του πληθυσμού», πρόσθεσε η ίδια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA