ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/03/2022 19:09

Κορονοϊός – Μίνα Γκάγκα: Η Eλλάδα παρέλαβε σήμερα τα χάπια της Pfizer

Η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, τα χάπια της Pfizer κατά της covid-19, όπως έκανε γνωστό η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός – Μίνα Γκάγκα: Η Eλλάδα παρέλαβε σήμερα τα χάπια της Pfizer
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Η πανδημία δεν έχει φύγει, εξακολουθεί να υπάρχει και συνεχίζει να μας απασχολεί, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, συστήνοντας προσοχή, τήρηση των μέτρων προστασίας και φυσικά τον εμβολιασμό. Οι περισσότεροι, όπως είπε, το περνούν ήπια στο σπίτι, καταγράφεται μια μικρή αύξηση των εισαγωγών, αλλά «δεν παύουμε να έχουμε πάνω από 20.000 κρούσματα την ημέρα που συνεχίζει να μας απασχολεί».

Όπως είπε η κυρία Γκάγκα, αφενός πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή τη νέα πραγματικότητα και κάθε μέρα πρέπει να προσέχουμε, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και από εκεί και πέρα να βγούμε σε μια κανονικότητα σιγά σιγά προσέχοντας. «Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει γύρω μας, δεν έχει φύγει, πρέπει να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία αλλά παράλληλα με προσοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα παραλάβαμε τα χάπια της Pfizer και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης της ταινίας, ώστε να ξεκινήσει η χορήγησή τους. Παράλληλα συνεχίζεται η χορήγηση των χαπιών της Merck με καλά αποτελέσματα, τουλάχιστον οι πρώτες αναλύσεις είναι πάρα πολύ θετικές, είπε η κυρία Γκάγκα.

Τέλος, έδωσε συνοπτικά στοιχεία νοσηλειών για τα δύο χρόνια πανδημίας. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε περίπου 170.000 νοσηλείες με covid-19 και παράλληλα έχουμε 2.600.000 νοσηλείες για άλλα νοσήματα, που σημαίνει, όπως είπε η κυρία Γκάγκα, ότι η covid μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ, αύξησε πάρα πολύ τις ανάγκες σε προσωπικό, αλλά τα πολλά περιστατικά ήταν μη covid.

Παπαευαγγέλου: Σημαντικά μεγαλύτερος φέτος ο αριθμός των επαναλοιμώξεων με κορονοϊό

Σημαντικά μεγαλύτερος απ' ότι πέρυσι είναι φέτος ο αριθμός των επαναλοιμώξεων με κορονοϊό και αυτό είναι ξεκάθαρο από την αρχή του 2022 και οφείλεται στην παραλλαγή Ομικρον. Αυτό είπε απόψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές του 2022 τουλάχιστον 90.000 κρούσματα οφείλονται σε επαναμόλυνση, δηλαδή τα άτομα είχαν νοσήσει και ξανανόσησαν με ενδιάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων τους οκτώ μήνες.

Η ίδια τόνισε με έμφαση ότι είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι δε χρειάζεται να εμβολιαστεί επειδή έχει νοσήσει και πρόσθεσε πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος ακόμη και σε όσους έχουν νοσήσει. Μάλιστα είπε πως στοιχεία από το εξωτερικό δείχνουν ότι αναμένεται αύξηση ακόμη και των θανάτων για τους ευάλωτους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς φαίνεται ότι και η παραλλαγή Ο2 που προκαλεί ήπια νόσο σε νέους και υγιείς, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Αναφερόμενη στο θέμα της μάσκας είπε ότι η επιτροπή έχει εισηγηθεί την άρση της υποχρεωτικότητας στους εξωτερικούς χώρους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι καταργούμε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα είπε ότι είναι στην κρίση του καθενός μας να φοράει τη μάσκα σε εξωτερικό χώρο όταν αυτός πιστεύει πως τον προστατεύει. Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είπε ότι υπάρχει αύξηση των νέων κρουσμάτων, όπως αύξηση των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και σε πολλές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αύξηση αυτή, όπως τόνισε, έχει να κάνει με την επικράτηση της νέας παραλλαγής της Ο2 αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων, η οποία παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως είπε ήδη το 50% των νέων μολύνσεων αφορούν την Ο2 ενώ φαίνεται ότι η Ο2 έχει επικρατήσει στην Κρήτη. Επίσης, έκανε λόγο για 130.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και αύξηση 24% στις νέες διαγνώσεις παρότι όπως είπε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει να σταθεροποιείται τις τρεις τελευταίες ημέρες. Όσον αφορά το ΕΣΥ, είπε ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις απλές κλίνες και καταγράφεται μείωση από 7% έως 9% στις απλές αλλά και στις κλίνες ΜΕΘ. Επίσης φαίνεται μείωση των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι εξαιρετικά εύκολη μία πιθανή έξαρση κρουσμάτων και παρατήρησε ότι η Ο2 έχει περίπου την ίδια νοσηρότητα με την αρχική παραλλαγή Ομικρον. Τέλος, κάνοντας λόγο για τη γρίπη Η3Ν2, ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών εδώ και δύο εβδομάδες. Η γρίπη κάθε χρόνο πιέζει κι αυτή το ΕΣΥ, αλλά η πίεση αυτή προς το παρόν δεν υπάρχει πρόσθεσε και εκτίμησε ότι από την επόμενη βδομάδα που θα φτιάξει ο καιρός, θα υποχωρήσει σταδιακά και το κύμα της γρίπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΠΙ PFIZER ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ