Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο κατάστρωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ», στη Μαρίνα Φλοίσβου, «έπεσαν» οι τελικές υπογραφές των συμβάσεων για την απόκτηση των 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό και των 6 επιπλέον Rafale που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία. Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών και εκ μέρους των Γάλλων κατασκευαστών ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group.

«Με την απόκτηση των νέων φρεγατών και των νέων μαχητικών η δύναμη πυρός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί. Τα ειδικά χαρακτηριστικά τους με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα που φέρουν καθιστούν τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα σημαντικό παράγοντα αεροπορικής και ναυτικής υπεροχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Και συνέχισε: «Ταυτόχρονα η απόκτηση των φρεγατών και των Rafale υπογραμμίζει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνογαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Επιβεβαιώνει μια μακρόχρονη παράδοση εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Σχέσεις που έχουν στόχο να θωρακίσουν την άμυνα των δύο χωρών έναντι κάθε αναθεωρητικής ενέργειας ή φιλοδοξίας, όπως είναι οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Και να διασφαλίσουν την ανθρώπινη ζωή και την ευημερία από απειλές που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές της ιστορίας. Σχέσεις που εδράζονται στην αλληλεγγύη».

«Είναι κοινή θέληση και απόφαση των κυβερνήσεών μας να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με θεμέλιο προπάντων τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των αρχών της καλής γειτονίας, αλλά συνάμα ένα ισχυρό αποτρεπτικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, επισήμανε πως: «Η στρατηγική αμυντική μας σχέση συμβολίζει την κοινή μας βούληση να είμαστε ισχυροί απέναντι σε κάθε απειλή και να προασπιστούμε τα κοινά μας συμφέροντα».

Πότε θα γίνει η παραλαβή

Οι δύο πρώτες FDI αναμένεται να παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και η τρίτη αναμένεται να είναι έτοιμη το 2026. Ο συγκεκριμένος χρόνος θεωρείται ρεκόρ για τη ναυπήγηση ενός πολεμικού πλοίου, που μάλιστα δεν βρίσκεται ακόμη σε μαζική παραγωγή. Η πρώτη φρεγάτα FDI που θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι η δεύτερη Belharra που θα ναυπηγηθεί στο Λοριάν. Για λόγους άμεσης ολοκλήρωσης του προγράμματος, ώστε να ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας το συντομότερο δυνατό, ελήφθη η απόφαση τα δύο πρώτα πολεμικά πλοία να χτιστούν με τις προδιαγραφές που έχει ζητήσει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η τρίτη φρεγάτα FDI, που προβλέπεται να παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό τέλη του 2026, θα έχει τη διαμόρφωση που έχει επιλέξει η ελληνική πλευρά, δηλαδή με την ελληνική διαμόρφωση, η οποία έχει παραπάνω δυνατότητες.

Πότε θα αναβαθμιστούν στην ελληνική διαμόρφωση οι δύο πρώτες φρεγάτες

Οι δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και το 2026 (με γαλλική διαμόρφωση) θα αναβαθμιστούν στα πλοία με τη συμφωνημένη ελληνική διαμόρφωση μέσα στο 2027 στην Ελλάδα από τεχνικούς της Naval Group στο πλαίσιο της σύμβασης και εντός του συμβατικού τιμήματος, δηλαδή χωρίς επιπλέον κόστος. Μέσα στο 2027 οι δύο πρώτες φρεγάτες FDI θα μπουν διαδοχικά στα ναυπηγεία για επισκευή και παράλληλα θα γίνει η αναβάθμισή τους με τους δύο επιπλέον εκτοξευτές για βλήματα Aster 30 ανά φρεγάτα, το σύστημα αυτοπροστασίας RAM και το σύστημα αφέσεως Chaffs. Οι εργασίες αναβάθμισης προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου δύο μήνες για κάθε πλοίο που θα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας από τους Γάλλους για την αναβάθμιση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA