Μενού
ste-simvoulio-epikrateias
Συμβούλιο της Επικρατείας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι εξελίξεις στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ουκρανία επηρεάζουν όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς τις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, έχουν αντίκτυπο σε Ρώσους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα.   

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση ενός Ρώσου επιχειρηματία και της συζύγου του που διαμένουν και έχουν εργάζονται στην Ελλάδα από το 2011. Το ζευγάρι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της υπουργικής απόφασης που απαγορεύει την ανανέωση ή την έκδοση νέων αδειών παραμονής στη χώρα μας πολιτών της ρωσικής Ομοσπονδίας εξαιτίας του πολέμου με την Ουκρανία. Μέσω της προσφυγής τους ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση ως αντισυνταγματική και παράνομη.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, η ισχύς των νόμιμων τίτλων παραμονής τους στην Ελλάδα λήγει τον επόμενο μήνα και ο αρμόδιος κρατικός φορέας (Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) τους ενημέρωσε ότι δεν παραλαμβάνει τις αιτήσεις ανανέωσης παραμονής τους στη χώρα μας, βάση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης.

Διαβάστε ακόμη: Πέτρος Φιλιππίδης - Η αποκάλυψη του Σπύρου Μπιμπίλα για τη δίκη: «Είπα ότι θα φωνάξω τα κανάλια για να με αφήσουν να μπω»

Κατά τους προσφεύγοντες, η απόφαση είναι αντισυνταγματική, καθώς, μεταξύ άλλων, παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 43 Συντάγματος), αφού για παρόμοια θέματα απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι υπουργικής απόφασης (όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση), ενώ επιχειρεί να παρακάμψει τον νόμο 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης) καθώς τον καταργεί επ' αόριστον μόνο για τους πολίτες της ρωσικής Ομοσπονδίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA