Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύο γυναίκες στο Κιάτο, μια 77χρονη και η 46χρονη κόρη της είχαν καταναλώσει φασολάκια και, σύμφωνα με γιατρούς που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η μία κατέληξε με συμπτώματα αλλαντίασης και η άλλη δίνει μάχη για τη ζωή της διασωληνωμένη.  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κόρη κατέληξε μέσα σε λίγα λεπτά, στα χέρια των γιατρών, ενώ η ηλικιωμένη μητέρα της διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Κορίνθου όπου έχει διασωληνωθεί. 

«Στο νοσοκομείο εισήχθη με διάγνωση δηλητηρίασης μία γυναίκα ηλικίας περίπου 70 ετών. Από εκεί και πέρα κοινωνικά σας λέω ότι σε κέντρο υγείας του νομού μας μάθαμε εκ των υστέρων ότι απεβίωσε η κόρη της, προφανώς από την ίδια αιτία», δήλωσε ο Γρηγόρης Καρπούζης, διοικητής του Νοσοκομείου Κορίνθου στο Live News.

Κλινική εικόνα και είδη αλλαντίασης

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.

Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης εμφανίζονται συνήθως 8-36 ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής.

Στους ενήλικες, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

· -Κράμπες στην κοιλιακή χώρα

· -Δύσπνοια που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικήανεπάρκεια

· -Δυσκολία κατάποσης

· -Διπλωπία όρασης

· -Ναυτία

· -Τάση προς έμετο

· -Παραλυτική αδυναμία (και στις δύο πλευρές τουσώματος)

Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

· -Δυσκοιλιότητα

· -Έκκριση σάλιου

· -Αναπνευστική δυσχέρεια

· -Αδύναμο κλάμα

· -Αδυναμία, απώλεια μυϊκού τόνου

Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει και η νεκροψία - νεκροτομή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA