Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν μια ημέρα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια τρομακτική τραγωδία. Σαν από θαύμα, ωστόσο, ήταν μια περιπέτεια που τελείωσε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες αν και τέσσερις άνθρωποι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους. Η έκρηξη της βόμβας στο αεροπλάνο της TWA την ώρα που αυτό πετούσε πάνω από το Άργος ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια που έγινε στην Ελλάδα η οποία ως δυτικό κράτος θεωρήθηκε το ιδανικό μέρος για ένοπλη προπαγάνδα. Ιθύνων νους φέρεται να είναι ο διαβόητος Αμπού Νιντάλ και η ομάδα του αλλά κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Το θρίλερ με τη βόμβα σε αεροπλάνο της TWA

Μια ημέρα σαν σήμερα, 2 Απριλίου του 1986, το αεροσκάφος Boeing 727 της TWA, με το επταμελές πλήρωμα και τους 115 επιβάτες, εκτελούσε την πτήση 840, από το Λος Άντζελες προς το Κάιρο με ενδιάμεσους σταθμούς τη Νέα Υόρκη, τη Ρώμη και την Αθήνα. Είναι μεσημέρι Τετάρτης. Η πτήση αναχώρησε από το Λος Άντζελες με αεροσκάφος Boeing 747 και, μετά τη Ρώμη, συνεχίστηκε σε αεροσκάφος Boeing 727 για το υπόλοιπο της πτήσης. Το αεροπλάνο της αμερικανικής εταιρείας απογειώθηκε κανονικά από το αεροδρόμιο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» μετά τον ανεφοδιασμό και πήρε κατεύθυνση προς την Αθήνα.

Το αεροπλάνο πετούσε πάνω από το Άργος και σύμφωνα με τους υπολογισμούς ήθελε ακόμα περίπου 20 λεπτά προκειμένου να προσγειωθεί στο αεροδρομίου του Ελληνικού. Εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, ένας εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο σωσίβιο κάτω από τη θέση 10F εξερράγη! Από την έξκρηξη δημιουργήθηκε μία τρύπα διαμέτρου δύο μέτρων στο πλευρικό τοίχωμα του αεροπλάνου. Από εκείνη την τρύπα 4 επιβάτες εκτοξεύτηκαν έξω από το αεροπλάνο! Επιπλέον, 7 ακόμα τραυματίστηκαν από τα θραύσματα της βόμβας, ενώ ο θάλαμος των επιβατών υπέστη άμεση αποσυμπίεση και έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου προκειμένου να βοηθήσουν τους επιβάτες να αναπνεύσουν.

Επιβάτες και πλήρωμα, ωστόσο, ήταν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους αφού το αεροπλάνο που ήταν σε διαδικασία προσγείωσης είχε κατέβει στα 11.000 πόδια (ή περίπου 3.350 μέτρα). Σύμφωνα με τους ειδικούς αν το αεροπλάνο ήταν σε μεγαλύτερο ύψος, την ώρα της έκρηξης θα κοβόταν στα δυο και κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα, ενώ ήταν εξαιρετικά πιθανό να πέσει και σε κατοικημένη περιοχή!

Ο πιλότος Ρίτσαρντ Πίτερσεν, που χαρακτηρίστηκε ήρωας από τον Τύπο και τους ειδικούς, κατόρθωσε να προσγειώσει με επιτυχία στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, το λαβωμένο Μπόινγκ. Σε ότι αφορά τους ανθρώπους που πετάχτηκαν έξω από το αεροπλάνο την ώρα της έκρηξης οι τρεις βρέθηκαν σ’ ένα χωράφι κοντά στο αεροδρόμιο του Άργους και ο τέταρτος σε παρακείμενη παραλία του Αργολικού κόλπου. Επρόκειτο για τρεις ελληνοαμερικανίδες (μητέρα, κόρη και το ηλικίας οκτώ μηνών βρέφος της) κι έναν αμερικανοκολομβιανό κάτω από το κάθισμα του οποίου είχε τοποθετηθεί η βόμβα.

Οι «Αραβικοί Επαναστατικοί Πυρήνες» και ο Αμπού Νιντάλ

Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε ένα παρακλάδι της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης «Αραβικοί Επαναστατικοί Πυρήνες», λέγοντας ότι η βομβιστική επίθεση έγινε ως αντίποινα στον «Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό» για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη τον Μάρτιο του 1986.

Ποτέ κανείς δεν βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Στην πραγματικότητα με εξαίρεση την ανάληψη ευθύνης κανείς δεν ξέρει ούτε καν πως τοποθετήθηκε η βόμβα μέσα στο αεροπλάνο και πως πέρασε τα όποια μέτρα ασφαλείας υπήρχαν. Οι υποψίες έπεσαν σε μία Λιβανέζα η οποία προσήχθη, εξετάστηκε αλλά ποτέ δεν της αποδόθηκαν κατηγορίες καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία σε βάρος της. Το ότι εργαζόταν για τον Αμπού Νιντάλ και θεωρούταν δεξί του χέρι, δεν αρκούσε για να την οδηγήσει σε δίκη.

Στην εικοσαετή δράση του Αμπού Νιντάλ σε περισσότερες από 20 χώρες, (από το Πακιστάν μέχρι την Γερμανία) ο Σάμπρι Καλίλ αλ Μπάνα όπως ήταν το πραγματικό του όνομα ευθύνεται για τον θάνατο ή τον τραυματισμό περισσότερων από 900 ατόμων (300 νεκροί και 600 τραυματίες) πολλοί εκ των οποίων «προσκυνημένοι Παλαιστίνιοι», όπως ο ίδιος τους χαρακτήριζε.

Το πλέον γνωστό χτύπημά του επί ελληνικού εδάφους έγινε στις 11 Ιουλίου 1988, όταν οι μαχητές του χτυπούν το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από 60.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA