Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι θηριωδίες των Ρώσων στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας έχουν προκαλέσει παγκόσμιο αποτροπιασμό με τις εικόνες με τα διάσπαρτα πτώματα αμάχων να συγκλονίζουν. Γι αυτό και οι χώρες, η μία μετά την άλλη καταδικάζουν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία και ζητούν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούκα». «Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία για αυτό που χαρακτηρίζει ως «προφανή εγκλήματα πολέμου» που διέπραξαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά αμάχων στην Ουκρανία. Η HRW εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει εντοπίσει «αρκετές υποθέσεις στις οποίες, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν παραβιάσεις που είναι σχετικές με εγκλήματα πολέμου» σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, όπως το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, αλλά και γύρω από το Κίεβο.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Βαρσοβία, εξεδόθη μία ημέρα μετά από τον εντοπισμό νεκρών αμάχων στους δρόμους της ουκρανικής επαρχιακής πόλης Μπούκα, τρεις ημέρες μετά από την υποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, μετά από τη ρωσική κατάληψη της πόλης που είχε διάρκεια ενός μηνός και βρίσκεται σε μία περιοχή απόστασης 30 χιλιομέτρων στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

«Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου» ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Κουλέμπα: Σκόπιμη σφαγή στην Μπούκα

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για μία σκόπιμη «σφαγή» στην Μπούκα και κάλεσε την ομάδα των κρατών G7 να προχωρήσει στην επιβολή νέων «καταστροφικών» κυρώσεων κατά της Μόσχας. «Συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να συλλέγουμε πτώματα, αλλά ο αριθμός έχει ήδη αυξηθεί σε εκατοντάδες. Πτώματα βρίσκονται στους δρόμους. Σκότωσαν αμάχους όταν αυτοί έμεναν στην πόλη και καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν αυτά τα χωριά και τους δρόμους» σύμφωνα με ανάρτηση του Κούλεμπα στο Twitter, που επικαλείται το υπουργείο του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο Αμερικανός ομόλογός του, Αντονι Μπλίνκεν, αλλά και η Γερμανή ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

Ημέρα και νύχτα συνεχίζεται ο βομβαρδισμός του Ντονέτσκ    

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ο βομβαρδισμός της περιοχής συνεχίζεται νύχτα και ημέρα, χαρακτηρίζοντας ως «ταραχώδη» την κατάσταση στην περιοχή. Ο στρατός της Ουκρανίας έχει ανακοινώσει ότι πιστεύει πως η Ρωσία έχει μετακινήσει δυνάμεις από τις περιοχές του Κιέβου και το Τσερνίγκοφ, προς την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας για μία νέα επίθεση, με στόχο την κατάληψη του συνόλου των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ρωσικές ρουκέτες έπληξαν το Μικολάιβ    

Αρκετές ρωσικές ρουκέτες έπληξαν του ουκρανικό λιμάνι του Μικολάεφ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε σήμερα ο Αντόν Γκερατσένκο, ένας βοηθός στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Ο Γκερατσένκο ανέφερε σε μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι οι τοπικές Αρχές ανέφεραν την επίθεση. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στα λιμάνια που βρίσκονται στα νότια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, του Μικολάιβ και της Μαριούπολης, καθώς προσπαθούν να αποκόψουν την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα και να οργανώσουν μία χερσαία δίοδο από τη Ρωσία στην Κριμαία. Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA