Μενού
  • Α-
  • Α+

Την χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού (ή δεύτερης αναμνηστικής) σε άτομα άνω των 70 ετών και σε ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που είναι άνω των 60 ετών, συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας Μαρία Θεοδωρίδου. Ατομα των συγκεκριμένων ηλικιών που νόσησαν μετά την τρίτη δόση δεν προτείνεται να κάνουν τέταρτη δόση αφού έχουν υβριδική ανοσία, όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για την τέταρτη δόση άτομα άνω των 80 ετών ανοίγει στις 7 Απριλίου 2021 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 70+ και 60+.

Η τέταρτη δόση δεν έχει καμία σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τη λήξη τους, τόνισαν τόσο η κυρία Θεοδωρίδου όσο και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός με την 2η αναμνηστική δόση- δηλαδή την 4η δόση- είναι προαιρετικός αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση για αυτόν. «Η χορήγηση της τρίτης δόσης αποδείχτηκε ασφαλής και αποτελεσματική έναντι σοβαρής νόσου από τις παραλλαγές Δέλτα και Ομικρον. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε ανοσοκαταστολή βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η προστασία φαίνεται πως φθίνει συντομότερα. Λόγω της παραλλαγής Ομικρον, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της αλλαγής της συμπεριφοράς των πολιτών, βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων και λιγότερες νοσηλείες. Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, ορισμένες χώρες λαμβάνοντας υπόψιν τα ποσοστά εμβολιασμού αποφάσισαν τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού» ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.  

Η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως επεκτείνεται το μεσοδιάστημα από την πρώτη στη δεύτερη δόση για όσους κάνουν Pfizer και Moderna. Πλέον η 2η δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια MRNA και όχι τέσσερις που ισχύει έως σήμερα. Ωστόσο διευκρίνισε ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης. «Η τρίτη δόση εξακολουθεί να συστήνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού», τόνισε. Για παιδιά 12 - 17 ετών με αυξημένους κινδύνους χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες από την δεύτερη δόση. Eξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.

Αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης 

Υπενθυμίζεται ότι, με νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε το Σάββατο άλλαξαν τα ισχύοντα για τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού. Με τη νέα ΚΥΑ (και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους) η διάρκεια ισχύος για το πιστοποιητικό νόσησης είναι στους 6 μήνες και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι στους 9 μήνες. 

Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι εκδίδονται: κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο, ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).

Για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρει ότι πλέον «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι έναντι του κορονoϊού θεωρούνται:

  • όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
  • όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

«Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση», αναφέρεται στην απόφαση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA