Μενού
  • Α-
  • Α+

Από την 28η Οκτωβρίου του 1940 ο Ελληνικός στρατός βρισκόταν στο μέτωπο της Αλβανίας και έδινε σκληρές μάχες κατά των φασιστικών δυνάμεων του Μουσολίνι. Οι επιτυχίες που σημείωναν οι Έλληνες θορύβησαν τον Χίτλερ ο οποίος αποφάσισε πως είχε έρθει ο καιρός να ξεμπερδέψει μια και καλή με τα Βαλκάνια έτσι ώστε στη συνέχεια να αφιερωθεί στην επικείμενη επίθεση στη Σοβιετική Ένωση. Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Απριλίου 1941 όταν οι ναζιστικές ορδές ξεκίνησαν την επίθεση κατά της Ελλάδας. Η ισχυρότερη πολεμική μηχανή εκείνης της εποχής που είχε καταλάβει πολλές χώρες χωρίς το παραμικρό ίχνος αντίστασης ετοιμαζόταν να συντρίψει τον ελληνικό στρατό.

«Επιχείρηση Μαρίτα»

Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε καταφέρει εν μέσω του ελληνοϊταλικού πολέμου να διατηρήσει μια καλή διπλωματική επαφή με την Ελλάδα και την κυβέρνηση του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Την επαφή αυτή την έκανε ακόμα καλύτερη η άρνηση του Τσόρτσιλ να δώσει στη χώρα μας αντιαεροπορικά και αντιαρματικά πυροβόλα.

Ήταν η εποχή που σε ένα διπλωματικό σκάκι στο οποίο συμμετείχαν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία του Φράνκο προετοιμαζόταν το έδαφος προκειμένου να φτάσουμε σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να επιστρέψει σε καθεστώτος ουδετερότητας.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς ο Μεταξάς δεν ήταν αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική, ωστόσο, αυτό που έκανε ήταν να προσπαθεί να την καθυστερήσει καθώς την ίδια ώρα στο πολεμικό μέτωπο ο ελληνικός στρατός πετύχαινε τη μια νίκη μετά την άλλη κάτι που, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, τον καθιστούσε πολύ πιο ισχυρό στις όποιες διαπραγματεύσεις.

Ο Φύρερ των ναζιστικών δυνάμεων, ωστόσο, είχε δείξει πως ακόμα και όταν μιλά διπλωματικά στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει τη δύναμη των όπλων. Στις 5 Δεκεμβρίου 1940, έγινε σύσκεψη των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Καγκελαρία. Ο Αδόλφος Χίτλερ έδωσε εντολή να εκπονηθεί ένα σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα σε περίπτωση που η διαμεσολαβητική προσπάθεια θα αποτύγχανε. Το σχέδιο αυτό, πήρε την κωδική ονομασία «επιχείρηση Μαρίτα» και ο χρόνος υλοποίησής του, προσδιορίστηκε για τον Μάρτιο του 1941. Μαρίτα ήταν το όνομα της μικρής κόρης του Αντιστράτηγου Alfred Jodl, αρχηγού του γραφείου επιχειρήσεων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Στις 29 Ιανουαρίου 1941 πεθαίνει ο δικτάτορας Μεταξάς και κάπως έτσι τον ουσιαστικό έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης αναλαμβάνει ο βασιλιάς Γεώργιος Β' ο οποίος ήταν ο απόλυτος σύμμαχος των Βρετανών. Και κάπου εκεί, αντιλαμβάνονται όλοι πως η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα δεν θα αργήσει.

Η γερμανική επίθεση στην Ελλάδα

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα. Το ημερολόγιο έδειχνε Κυριακή 6 Απριλίου 1941. Λίγο μετά τις 5 το πρωί Γερμανοί πεζικάριοι και αλπινιστές πλησίασαν στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Την ίδια ώρα ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα πρίγκηπας Ερμπαχτ βρίσκεται στο σπίτι του διαδόχου του Μεταξά, Τετραυγουστιανού πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή. Αφού τον ξυπνά του διαβιβάζει τη διακοίνωση, με την οποία η κυβέρνηση του Χίτλερ «εξηγούσε» τους λόγους που την έκαναν να εισβάλει στο ελληνικό έδαφος τονίζοντας πως ο πόλεμος δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της χώρας μας με 62.000 άνδρες και μεγάλη αεροπορική δύναμη Ο Κορυζής λέει το δεύτερο «Όχι». Περίπου 45 λεπτά πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας είχε ξεκινήσει.

Τον διμέτωπο αγώνα κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας ανέλαβε η γερμανική 12η Στρατιά υπό τον στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ, ο οποίος είχε στη διάθεσή του 680.000 άνδρες, 1.200 τανκς και 700 αεροπλάνα. Η χώρα μας παρέταξε 70.000 άνδρες στα οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο, καθώς ο κύριος όγκος του ελληνικού στρατού μαχόταν τους Ιταλούς στην Αλβανία. Οι αγγλικές δυνάμεις έλεγχαν τον άξονα Τεμπών - Βερμίου, όμως το κέντρο του μετώπου ήταν ασθενές και η Θεσσαλονίκη ανοχύρωτη πόλη.

Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στο μέτωπο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων κατά μήκος της λεγόμενης Γραμμής Μεταξά στην Ανατολική Μακεδονία και στα μεμονωμένα οχυρά του Εχίνου και της Νυμφαίας στη Θράκη. Ταυτόχρονα, γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον Πειραιά και τις ακτές έως τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκαλώντας ανθρώπινα θύματα και τεράστιες ζημιές.  Στις 8 Απριλίου σπάει η Γραμμή Μεταξά και τη νύχτα οι Ναζί είχαν φτάσει πλέον στη Θεσσαλονίκη. Τις επόμενες μέρες, η προέλαση των Γερμανών προς Νότο υπήρξε ραγδαία, με την κατάρρευση και του μετώπου της Αλβανίας. Έως τις 30 Απριλίου είχε καταληφθεί ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα και η χώρα βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή: γερμανική, ιταλική και βουλγαρική.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA