Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενας νεκρός, ένας διασωληνωμένος και τέσσερις ακόμη με βαριά εγκαύματα είναι ο τραγικός απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. «Επικρατούσε πανικός, σαν να έσκασε βόμβα», είναι τα λόγια που αναφέρουν όσοι βρέθηκαν στο νοσοκομείο τη στιγμή της φωτιάς. 

O Σταύρος Τρύφωνος είναι ο διευθυντής Πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΥ, ο οποίος προσπάθησε να σώσει τους ασθενείς του από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο νοσοκομείο Παπανικολάου ή από τσιγάρο που είχε ανάψει ασθενής, που νοσηλεύεται στην μονάδα Covid, ή από «ανάφλεξη στο κινητό του», όπως ισχυρίζεται εκείνος. Μάλιστα, όπως λέει ο Σταύρος Τρύφωνος, ο ασθενής από τον οποίο φαίνεται πως ξεκίνησε η φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου, υποστήριξε ότι «έσπασε στα χέρια του το κινητό».

Διαβάστε ακόμηΑπεργία: Επεισόδια και χημικά στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Ενταση και στο ΥΜΑΘ

«Στις 08:50, με φωνάζουν νοσηλεύτρια και επιμελήτρια ότι ένας ασθενής καίγεται. Ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του. Παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω τη φωτιά και τον τραβάω έξω. Ο ασθενής λέει ότι άκουσε ένα μπαμ», περιγράφικα αρχικά ο κ. Τρύφων. Για να προσθέσει: «Την ώρα που γυρίζω μέσα, βλέπω ότι υπάρχει τεράστια φωτιά από τον τοίχο και ένας δεύτερος ασθενής καίγεται στο πρόσωπο και το σώμα. Με τον δεύτερο πυροσβεστήρα προσπαθώ να σβήσω τον ασθενή, αλλά δυστυχώς η παροχή οξυγόνου πυροδοτεί τη φωτιά όλο και περισσότερο. Ενώ καίγεται τον τραβάω έξω και του σβήνω τη φωτιά και ταυτόχρονα ρίχνω με τον πυροσβεστήρα στην παροχή οξυγόνου για να μη γίνει έκρηξη».

Ο κ. Τρύφωνος αναφέρει ακόμη ότι οι έντονοι μαύροι καπνοί που έβγαιναν από το σημείο γέμισαν όλο τον θάλαμο αλλά και τον διάδρομο. Τονίζει, όμως, ότι το σχέδιο εκκένωσης του νοσοκομείου λειτούργησε άψογα, περιγράφοντας ακόμη πως στόχευσε στην κατάσβεση της παροχής οξυγόνου προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί και στους υπόλοιπους θαλάμους μέσω του συγκεκριμένου συστήματος.

«Ο ασθενής, ο οποίος είχε πολύ μεγάλη παροχή οξυγόνου κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε, ήταν 72 χρονών». Αναφέρθηκε, όμως, και στον ασθενή που έχει πολύ βαριά εγκαύματα. «Είναι 52 χρονών και ουσιαστικά είναι αυτός που είπε ότι έσβησε τη φωτιά και ότι ξεκίνησε από αυτόν». Σχετικά με όσα γνωρίζει ο ίδιος για τα αιτία του ξεσπάσματος της πυρκαγιάς, ανέφερε πως ο ασθενής του είπε ότι «έσπασε στα χέρια του το κινητό.

«Ο ασθενής ο οποίος είχε πολύ μεγάλη παροχή οξυγόνου κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε, ήταν 79 χρονών», είπε ο Σταύρος Τρύφων, διευθυντής Πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΥ, συμπληρώνοντας ότι «ο ασθενής που είναι πολύ βαριά με εγκαύματα είναι 52 χρονών, και ουσιαστικά είναι αυτός που είπε ότι έσβησε τη φωτιά και ότι ξεκίνησε από αυτόν», αναφέρουν thesstoday.gr και grtimes.gr.

Σχετικά με όσα γνωρίζει ο ίδιος για τα αιτία του ξεσπάσματος της πυρκαγιάς, ανέφερε πως ο ασθενής του είπε ότι «έσπασε στα χέρια μου το κινητό»! «Στις 08:50 με φωνάζει μια νοσηλεύτρια και μου λέει πως ένας ασθενής βρίσκεται στην πόρτα και καίγεται. Σοκαρισμένος, ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του, ενώ την ίδια στιγμή, παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω την φωτιά και τον τραβάω έξω», περιγράφει ο κ. Τρίφων, ενώ στη συνέχεια προσθέτει πως ο ασθενής του εξηγεί πως άκουσε ένα «μπαμ».

«Κοιτάω γύρω μου και βλέπω να φλέγεται ο τοίχος, αλλά και ένας ακόμη ασθενής να καίγεται στο πρόσωπο και στο σώμα. Προσπάθησα να σβήσω τη φωτιά από πάνω του, αλλά πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο. Προσπαθώ να τον τραβήξω ώστε να τον βγάλω έξω και τα καταφέρνω, ενώ στη συνέχεια έσβηνα τη φωτιά στην παροχή οξυγόνου προκειμένου να μην υπάρξει έκρηξη. Οι καπνοί υπήρχαν σε απίστευτη ποσότητα, αν και η φωτιά είχε σβήσει».

Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου: «Επικρατούσε πανικός, σαν να έσκασε βόμβα»

Διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου ανέφερε ότι «ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και πετάχτηκαν όλοι έξω. Είδαμε να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί από τα παράθυρα… τρέξαμε στο σημείο… επικρατούσε πανικός. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο συμβάν». Όπως η ίδια ανέφερε, υπάλληλοι του νοσοκομείου απομάκρυναν έγκαιρα φιάλες οξυγόνου από το υπόγειο όπου φυλάσσεται ο ιατρικός εξοπλισμός, φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς και σε άλλους χώρους.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά, με τις ζημιές να είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η πτέρυγα. «Είναι σαν να έπεσε βόμβα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της κλινικής COVID-19 του Νοσοκομείου, Διαμαντής Χλωρός.

Όπως είπε ο ίδιος, τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Για το περιστατικό ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης. Στο σημείο βρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ασθενούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπήρξε άμεση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA