Μενού
  • Α-
  • Α+

Μείωση της πίεσης από την πανδημία του κορονοϊού αναμένεται το καλοκαίρι όπως ανέφερε μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής τόνισε ότι η πανδημία είναι μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι, ωστόσο θα πρέπει να κάνουμε μία ανασκόπηση των δράσεων, ώστε να δούμε που μπορούμε να επενδύσουμε στο μέλλον. 

«Το καλοκαίρι αυτό είναι σημαντικό. Αναμένεται να υποχωρήσει ο ιός και είναι ευκαιρία να ανασκοπήσουμε τις δράσεις και να δούμε ποια είναι τα ελλείμματα και που πετύχαμε, ώστε να επενδύσουμε στο μέλλον. Σίγουρα πρέπει να επενδύσουμε στην επιτήρηση της νόσου και όχι μόνο στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων. Να εστιάσουμε στην αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων και εμβολίων και στη διαχείριση του συνδρόμου Long Covid. Χρειάζεται συντονισμός και να ενισχύσουμε όσα πέτυχαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα, τόνισε πως θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς μια επιτήρηση που δεν θα αφορά μόνο σε αριθμούς, αλλά και στη σοβαρή νόσο καθώς και στην αποτελεσματικότητα εμβολίων και των φαρμάκων, διευκρινίζοντας πως η επιτήρηση θα περάσει από την καταγραφή αριθμών στην καταγραφή στα νοσοκομεία. «Προς τα εκεί θα κινηθούμε εκτός αν αλλάξει ο ιός», είπε ο καθηγητής.

Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια», καθώς χάνουμε σταδιακά την προστασία από τη λοίμωξη, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι διατηρείται η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να ανασχεδιαστούν οι δοσολογίες των εμβολίων, έτσι ώστε να μην μας καλύπτουν μόνο για 3-4 μήνες. «Χρειαζόμαστε πιο ευρεία εμβόλια, που θα προκαλούν ισχυρότερη μνήμη στο ανοσοποιητικό και που θα τα κάνουμε μια φορά το χρόνο ή ανά διετία», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, διευκρίνισε ότι αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό των εμβολιασμένων. «Αν είχαμε 100% εμβολιαστική κάλυψη, στις ΜΕΘ θα ήταν μόνο εμβολιασμένα άτομα που δεν πέτυχαν ανοσιακή απόκριση με το εμβόλιο». Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί η επικοινωνία με τον κόσμο, καθώς όπως σημείωσε «η ανεξέλεγκτη υπερπληροφόρηση έκανε κακό στην επιστήμη». «Το επιστημονικό μήνυμα πρέπει να παρουσιαστεί καθαρά στον κόσμο», εξήγησε. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες, σε συνεργασία με το ECDC και τον HERA, εξετάζουν 4-5 διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας. «Ευελπιστούμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Θα πρέπει η Ευρώπη να αντιδρά άμεσα και συντονισμένα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

«Στις περισσότερες πανδημίες είδαμε το τέλος να ξεκινάει στα δύο χρόνια, ωστόσο η «ουρά» της πανδημίας μπορεί να διαρκέσει τρία και τέσσερα χρόνια, Είναι αναμενόμενο ότι και αυτή η πανδημία θα ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης. Ο ίδιος τόνισε ότι τα κρούσματα δεν είναι πλέον ενδεικτικός δείκτης για την κάμψη της πανδημίας, αλλά οι δείκτες που προτείνονται παγκοσμίως είναι η σοβαρή νόσος, οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA