Μενού
  • Α-
  • Α+

«Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι… Έλληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών. Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου. Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τας προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια. Έλληνες! Ψηλά τις καρδιές»! Το ραδιοφωνικό μήνυμα αυτό ήταν το τελευταίο που ακούστηκε στην ελεύθερη Αθήνα. Λίγα λεπτά μετά Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών και ο εκφωνητής του, Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, βυθίζονται στη σιωπή. Είναι μια ημέρα σαν σήμερα, 27 Απριλίου του 1941. Κυριακή του Θωμά. Περίπου στις 8 το πρωί.

Η πιο μεγάλη νύχτα

«Έτυχε να βρίσκομαι στην Αθήνα με την οικογένειά μου όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην πόλη. Μέναμε στο ξενοδοχείο City Palace της οδού Σταδίου. Η νύκτα της 26/27 Απριλίου ήταν ένας αληθινός εφιάλτης, καθώς όλοι μας γνωρίζαμε ότι τα γερμανικά στρατεύματα είχαν φθάσει στα προάστια της πρωτεύουσας…Όταν ξημέρωσε, γύρω στις οκτώ, ένας θόρυβος μηχανής ακούστηκε από τον δρόμο μπροστά από το ξενοδοχείο. Μια γκρίζα στρατιωτική μοτοσικλέτα που έφερε διπλωμένη πίσω από το κάθισμα του οδηγού μια κόκκινη σημαία με εμφανή τη μαύρη σβάστικα, πέρασε με ταχύτητα από την περιοχή της πλατείας Ομονοίας προς το Σύνταγμα. Ξαφνικά όλοι αισθανθήκαμε έναν κόμπο να πνίγει τον λαιμό μας. Είχαμε πλέον κατοχή», είχε πει ο αυτόπτης μάρτυρας της δύσκολης αυτής ώρας, Αντρέας Σταματόπουλος.

Οι Ναζί εισβολείς μπήκαν στην Αθήνα από τα βόρεια προάστια και συνάντησαν κλειστές πόρτες και παράθυρα. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έστειλαν από την αρχή στον κατακτητή το μήνυμα πως η παραμονή του εδώ μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι.

Η πρώτη πράξη των Γερμανών εισβολέων ήταν να υψώσουν τη σβάστικα στην Ακρόπολη. «Περιμέναμε αυτή τη μέρα της σκλαβιάς. Την περιμέναμε και κάπως ανήσυχοι γιατί δεν ξέραμε τι θα γίνει και κάπως απροετοίμαστοι από αυτό το καινούργιο είδος του πολέμου της Κατοχής. Η πρώτη πράξη των Γερμανών ήταν να υψώσουν τη σβάστικα πάνω στην Ακρόπολη. Εγώ είχα ένα ραδιοφωνάκι και άκουσα τις τελευταίες οδηγίες της κυβέρνησης που έφευγε, έπειτα μια παύση και έπειτα το μήνυμα που κατέληγε με Hail Hitler» είχε πει ο αξέχαστος Μανώλης Γλέζος.

Από την πλευρά τους οι κατακτητές εξέδωσαν μια ανακοίνωση που εξυμνούσε την Ελλάδα. «Έλληνες, ημείς οι Γερμανοί στρατιώται ερχόμαστε όχι ως εχθροί σας. Κανένας άλλος λαός δεν αγαπά και δεν θαυμάζει τη μεγάλην ιστορίαν σας και τον πολιτισμόν σας όσο ο γερμανικός. Ημείς τιμώμεν και σεβόμεθα τον ηρωισμόν σας. Όχι ως εχθροί ερχόμαστε ημείς, Έλληνες, αλλά δια να κατανικώμεν την Αγγλίαν. Όταν η δύναμη της Αγγλίας θα είναι αφανισμένη τότε και εσείς θα είστε ένας ελεύθερος ευτυχής λαός εις μιαν ελευθέραν, ευτυχήν Ευρώπην».

Η πρώτες πράξεις αντίστασης και η αυτοκτονία της Πηνελόπης Δέλτα

Λίγες ώρες μετά την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα αποφασίζει πως είχε έρθει η ώρα να φύγει από τη ζωή. Η ίδια, με κλονισμένη την ψυχική αλλά και σωματική της υγεία, είχε μαζί της συνέχεια ένα μπουκαλάκι με δηλητήριο. Όταν άκουσε την είδηση για την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα το ήπιε. «Παιδιά μου, ούτε παπά, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ σφιχτά. Π.Σ. Δέλτα» έγραψε στο τελευταίο της σημείωμα. Ο οργανισμός της άντεξε μέχρι της 2 Μάη οπότε και άφησε την τελευταία της πνοή. Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχτηκε η λέξη «ΣIΩΠH».

Οι πρώτες πράξεις αντίστασης κατά των γερμανών είχαν και έντονο το στοιχείο του χιούμορ. «Το πρώτο βράδυ εμείς πήγαμε και συντρίψαμε και καταστρέψαμε τους οδοδείκτες που δείχνανε που είναι το κάθε μέρος στην Αθήνα, γραμμένο στα γερμανικά. Τη δεύτερη μέρα βγήκαμε στους δρόμους. Πάω εκεί Κωνσταντινουπόλεως και Ιεράς Οδού. Έχουν μαζευτεί κάτι πιτσιρίκια και γελάνε με πονηράδα βλέποντας τους Γερμανούς που έχουνε σταθεί και που προσπαθούν να βρουν πού είναι οι ταμπέλες τους. Οι Γερμανοί ρωτάνε τα πιτσιρίκια ‘Ομόνοια;’ και τα πιτσιρίκια τους δείχνουν τον Πειραιά κάτω. Μετά ρωτάγανε ‘Ρουφ;’ και τους δείχνανε επάνω τον Σταθμό Λαρίσης» είχε πει ο Γλέζος.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA