Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής που αν και μοιάζει δύσκολο να αλλάξει δεν είναι ακατόρθωτο. Ηδη έχει ξεκινήσει η συντήρηση και καταγραφή των αντικειμένων, κινητών και ακίνητων μνημείων του κτήματος και μετά από δεκαετίες αποκαλύφθηκαν από περίτεχνες άμαξες και αυτοκίνητα αντίκες μέχρι είδη διακόσμησης και έγγραφα. 

Διαβάστε ακόμη: Κτήμα Τατοΐου: Εργα 75 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2025 – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Το πρώην βασιλικό κτήμα που βρίσκεται στα περίχωρα της Αθήνας θα μπορούσε να αποτελέσει προορισμό αναψυχής παρά να «μαραζώνει» και τα απότιστα δέντρα να γίνονται «προσανάμματα» για τη φωτιά όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2021. Από την κυβέρνηση εξαγγέλθηκαν έργα ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2025. Επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Σκωτία στο... πρώην μαραζωμένο Dumfries House που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τα κτήματα Τατοΐου η ανακαίνισή του. 

Dumfries House: Το πετυχημένο project του πρίγκιπα Καρόλου 

Για την αξιοποίηση των κτημάτων του Τατοΐου θα αντληθούν ιδέες από το εξαιρετικά επιτυχημένο πρότζεκτ του πρίγκιπα Καρόλου: την αξιοποίηση του Dumfries House, ενός κτήματος στη Σκωτία που απέκτησε νέα ζωή και πλέον εκεί μπορεί να βρει κανείς... μια δραστηριότητα για τον καθένα (όπως αυτοδιαφημίζεται το κτήμα).

Το 2007 ο πρίγκιπας Κάρολος και το φιλανθρωπικό ίδρυμα The Prince's Foundation αγόρασαν το Dumfries House, το οποίο βρίσκεται μέσα σε μια έκταση 2.000 στρεμμάτων και διαθέτει ένα εκπληκτικό σπίτι, του 18ου αιώνα. Μετά την «αναγέννησή» του το κτήμα χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. Μέχρι το 2022 οι περισσότεροι χώροι του κτήματος έχουν ανακαινιστεί, ιστορικά βοηθητικά κτίσματα έχουν επανέλθει σε χρήση, ενώ στις εγκαταστάσεις του δίνεται μια σειρά ευκαιριών κατάρτισης σε νέους ανθρώπους, πάνω σε παραδοσιακές δεξιότητες και χειροτεχνίες.

Ο μετασχηματισμός του Dumfries House προσέφερε πολλές ευκαιρίες απασχόλησης για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, η οποία επλήγη σε μεγάλο βαθμό από την κατάρρευση της βιομηχανίας εξόρυξης άνθρακα και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αναγέννησης με γνώμονα την πολιτιστική κληρονομιά.

Dumfries House: Η ιστορία 

Πρόκειται για εξοχική κατοικία στο Ayrshire της Σκωτίας, δείγμα της παλλαντιανής αρχιτεκτονικής που βρίσκεται στα τρία χιλιόμετρα δυτικά του Cumnock. Αρχικά ονομαζόταν Lefnoreis ή Lochnorris. Τη δεκαετία του 1750 οι John Adam και Robert Adam έχτισαν το σπίτι που υπάρχει μέχρι και σήμερα για τον 5ο κόμη του Dumfries, William Dalrymple. Το σπίτι κληρονόμησε ο 2ος μαρκήσιος του Bute, το 1814 και παρέμεινε στην οικογένειά του μέχρι το 2007, όταν ο 7ος μαρκήσιος το πούλησε, για 45 εκατομμύρια λίρες, λόγω του κόστους συντήρησης.

Οι κίνδυνοι που οδήγησαν στην αγορά του Dumfries House

Το Dumfries House είναι ένα από τα πιο όμορφα αρχοντικά σπίτια της Βρετανίας, με μια εξαιρετική συλλογή επίπλων του 18ου αιώνα που περιλαμβάνει εξαιρετικά δημιουργήματα Thomas Chippendale. Λόγω της σπουδαιότητάς της και του κινδύνου να διανεμηθεί και να δημοπρατηθεί η συλλογή επίπλων αποφασίστηκε να αγοραστεί το κτήμα 2.000 στρεμμάτων αλλά και το περιεχόμενο από μία κοινοπραξία και επικεφαλής τον πρίγκιπα Κάρολο. Η πρόθεση ήταν να ανακαινιστεί το κτήμα ώστε να γίνει αυτάρκες τόσο για τη διατήρησή του όσο και για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.

Επαναλειτουργία του Dumfries House

Το σπίτι και το κτήμα ανήκουν τώρα στο The Prince's Foundation, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Καρόλου, και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και χώρο φιλοξενίας εκδηλώσεων, γάμων κ.λπ. Μετά την αγορά το 2007, το σπίτι επαναλειτούργησε στις 6 Ιουνίου 2008 με δημόσιες ξεναγήσεις. Έκτοτε, διάφορα άλλα τμήματα του κτήματος έχουν επαναλειτουργήσει για διάφορες χρήσεις. Σκοπός του όλου εγχειρήματος ήταν η αξιοποίηση του κτήματος για να γίνει μια αυτάρκης επιχείρηση, αναζωογονώντας στην πορεία και την τοπική οικονομία.

Το σχέδιο επρόκειτο να επιτευχθεί μέσω δωρεών και χορηγιών για διάφορα έργα ανακαίνισης γύρω από το κτήμα, καθώς και μέσω των εσόδων από την κατασκευή ενός «οικολογικού χωριού» στους χώρους του κτήματος, με την ονομασία «Knockroon».  Από τα μέσα του 2009, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons άρχισε να χρηματοδοτεί την αποκατάσταση της φάρμας κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που συνδέεται με το κτήμα, τόσο για να γίνει ένα εργαλείο έρευνας και εκπαίδευσης σχετικά με τις βιώσιμες μεθόδους κτηνοτροφίας, αλλά και με την πρόθεση να γίνει κερδοφόρο μέχρι το 2014 και να ενταχθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η ανακαίνιση του πρώην αμαξοστασίου και του στάβλου άρχισε το χειμώνα του 2010. Επαναλειτούργησε το 2011 ως μονάδα εστίασης, τόσο ως καφετέρια επισκεπτών όσο και ως μπιστρό. Το πρώτο τμήμα του χωριού Knockroon άνοιξε τον Μάιο του 2011. Τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησαν οι εργασίες για την εκκαθάριση του χώρου που ήταν ο περιφραγμένος κήπος, ο οποίος είχε περιέλθει σε αχρηστία. Τον Απρίλιο του 2012 άνοιξε ο ξενώνας έξι υπνοδωματίων Dumfries House Lodge, για να παρέχει καταλύματα για γαμήλιες δεξιώσεις και άλλες εκδηλώσεις. Δημιουργήθηκε με την ανακαίνιση ενός εγκαταλελειμμένου αγροτικού κτηρίου στο κτήμα.

Το πρώην υδροκίνητο πριονιστήριο του κτήματος (εργαστήριο επεξεργασίας των κορμών του δάσους) ανακαινίστηκε, έγινε πλήρως λειτουργικό, και άνοιξε εκ νέου ως Κέντρο Δεξιοτήτων Οικοδόμησης Πριονιστηρίου, ένας χώρος εκπαίδευσης για παραδοσιακές δεξιότητες. Ο περιφραγμένος λαχανόκηπος, έκτασης ενός στρέμματος, ο οποίος είναι γνωστός ως Pierburg Building And Kauffman Education Gardens, έχει φυτευτεί στο σχήμα της Union Jack, της σημαίας της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2017, ο πρίγκιπας Κάρολος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Ντι Χίγκινς στο Κίτρινο Δωμάτιο. Γνωστό και ως The Family Parlour, προοριζόταν αρχικά ως το κύριο σαλόνι του σπιτιού, αν και χρησιμοποιήθηκε και ως τραπεζαρία κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Είναι επενδυμένη με ξύλο κέδρου, ως φυσικό αποτρεπτικό του σκόρου, προκειμένου να προστατευθούν οι ταπισερί που κρέμονται στον τοίχο. 

Το Drawing Room, με τους πράσινους τοίχους στο χρώμα της μέντας και χρυσές λεπτομέρειες, διαθέτει έναν μεγάλο γυάλινο πολυέλαιο και δύο επίχρυσους καθρέφτες στον έναν τοίχο. Στην Πινακοθήκη υπάρχει μια σειρά από πίνακες του 17ου αιώνα που αποκτήθηκαν από τον 3ο κόμη του Bute, ο οποίος είχε διατελέσει και πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Το Dovecot του 17ου αιώνα, ή Doocot, είναι ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του κτήματος και εκεί λειτουργεί το κέντρο επισκεπτών και το κατάστημα με τα αναμνηστικά του κτήματος. Επίσης στο κτήμα έχει δημιουργηθεί και παιδότοπος ονόματι «Woodland». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA