Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, υπήρχαν και εκείνοι (λίγοι είναι η αλήθεια) αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού που αντιστάθηκαν έμπρακτα και τίμησαν τη στολή που φορούσαν. Ο Σπύρος Μουστακλής ήταν ένας από αυτούς και το πλήρωσε. Όταν συνελήφθη επί 47 ολόκληρες ημέρες βασανίστηκε αλύπητα στα κολαστήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ. Εκεί ένα χτύπημα στην καρωτίδα θα του σημαδέψει τη ζωή. Ο Μουστακλής έδειξε και πάλι πόσο παλικάρι ήταν. Άντεξε σχεδόν 13 χρόνια με βαριά τετραπληγία και πέθανε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 28 Απριλίου 1986!

Ο αντιστασιακός Μουστακλής και το Κίνημα του Ναυτικού

Ο Σπύρος Μουστακλής γεννήθηκε το 1926 στο Μεσολόγγι. Στα 17 του κατατάχθηκε εθελοντικά στον ΕΔΕΣ. Πολέμησε και κατά των Γερμανών αλλά και κατά του ΕΛΑΣ στον εμφύλιο. Ήταν εθελοντής στην Κύπρο το 1965. Η πρώτη του σύλληψη από τη Χούντα γίνεται στις 7 Ιουνίου 1969, για την υπόθεση της αντιστασιακής οργάνωσης «Ελευθέρων Ελλήνων». Αρχικά κρατήθηκε σε απομόνωση στο ξενοδοχείο «Βαρυμπόμπη» και στη συνέχεια εξορίστηκε διαδοχικά σε Σαμοθράκη, Άγιο Νικόλαο Κυνουρίας και ξανά πίσω στη Σαμοθράκη, μέχρι που αφέθηκε ελεύθερος στις 21 Δεκεμβρίου 1971. Ο ίδιος έλεγε για τον εαυτό του ότι «απετάχθην ως δημοκρατικός, συνελήφθην ως δεξιός και εξορίζομαι ως κομμουνιστής».

Ο Μουστακλής ήταν ένας βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος. Και υπό αυτή την ιδιότητα δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος μπροστά στα όσα έκανε η χούντα. Έψαχνε τρόπους για να αντιδράσει. Και ήταν ένας από τους ελάχιστους αξιωματικούς του στρατού ξηράς που το έκανε αυτό. Συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού το οποίο προδόθηκε και οι χουντικοί προχώρησαν σε 79 συλλήψεις. Η σειρά του Μουστακλή ήρθε το απόγευμα της 22ας Μαΐου 1973. Τα όργανα της χούντας τον συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι του. Μεταφέρεται στα κολαστήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ (εκεί που σήμερα βρίσκεται το πάρκο Ελευθερίας). Εκεί τον «υποδέχονται» οι Σπανός, Χατζηζήσης και Θεοφιλογιαννάκος.

Λέγεται πως ο Αναστάσιος Σπανός όταν μπήκε στο μικρό κελί του Μουστακλή του είπε: «Θα σε κάνω να ακούς ΕΣΑ και να τρέμεις»!

Τα φρικτά βασανιστήρια που κράτησαν 47 ημέρες

Ο Σπανός έκανε πράξη την απειλή του. Για 47 ολόκληρες ημέρες ο Μουστακλής δέχεται δίχως κανένα έλεος και χωρίς σταματημό τα φρικτά βασανιστήρια των οργάνων της χούντας που στο πρόσωπό του έβλεπαν έναν προδότη του στρατού ξηράς και του συμπεριφέρθηκαν ανάλογα.

Οι χουντικοί ζητάνε ονόματα και διευθύνσεις αλλά ο Μουστακλής δεν ανοίγει το στόμα του. Αυτό εξοργίζει τους βασανιστές του. Μέσα στο ανελέητο ξύλο κάποιος από τους βασανιστές του, του χτύπησε στην καρωτίδα. Το χτύπημα αυτό του προκάλεσε εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να διακομιστεί (με καθυστέρηση πολλών ωρών) στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., όπου εισήλθε με το ψευδώνυμο «Μιχαηλίδης» και αιτιολογία εισαγωγής «τρακάρισμα στον Ιππόδρομο».

Το εγκεφαλικό τού προκάλεσε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων. Η αρχική διάγνωση ήταν «αφασία κινητικού τύπου, με μπλοκαρισμένο το κέντρο της κίνησης και της ομιλίας, εξαιτίας του εγκεφαλικού που προκλήθηκε από βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα». Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών και ακολούθως στο ΚΑΤ, όπου παρέμεινε για δυο χρόνια, υποβαλλόμενος σε εντατικές φυσικοθεραπείες. Ύστερα από προσπάθειες πολλών μηνών, ο Μουστακλής κατάφερε να σταθεί όρθιος και να περπατήσει, αλλά δεν μπόρεσε να ξαναμιλήσει. 

Η σύντροφος της ζωής του Χριστίνα, σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε πει ότι «δεν μετάνιωσε ούτε για μια στιγμή που έχασε την υγεία του, εξαιτίας της αντιδικτατορικής του δράσης. Ήταν ικανοποιημένος γιατί αγωνίστηκε για την πατρίδα του, ήταν πατριώτης και εξετέλεσε τα καθήκοντά του, υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία».

Ο Σπύρος Μουστακλής έφυγε από τη ζωή μια ημέρα σαν σήμερα, στις 28 Απριλίου 1986. Έδωσε μια σκληρή μάχη με την τετραπληγία επί 13 ολόκληρα χρόνια. Και την έδωσε με το κεφάλι ψηλά. Μετά το θάνατό του, τού δόθηκε τιμητικά ο βαθμός του Αντιστράτηγου και το όνομά του στο κέντρο νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων) όπου υπάρχει και η προτομή του. Προτομή του επίσης έχει ανεγερθεί στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA