Μενού
  • Α-
  • Α+

Καμία αλλαγή στην άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού που είχε ανακοινώσει στις 20 Απριλίου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεν πρόκειται να γίνει, σύμφωνα με όσα αποφάσισαν την Πέμπτη 28 Απριλίου τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Αυτά, κλήθηκαν να συνεδριάσουν για να αποτιμήσουν την κατάσταση με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις επιβεβαίωσαν πως από την 1η Μαΐου καταργούνται τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού για την είσοδο των πολιτών σε κλειστούς χώρους.

Διαβάστε ακόμη: Σώτης Βολάνης: Τα 35 χρόνια που ζω μέσα στη νύχτα δε φτουράνε τίποτα μπροστά στις 17 μέρες που νοσηλεύτηκα με κορονοϊό

Αναφορικά με το θέμα της μάσκας, οι ειδικοί αποφάσισαν ότι θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα, θέατρα, κινηματογράφου, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,τα νοσοκομεία, φαρμακεία και άλλα). Αλλωστε, και ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει ότι η μάσκα δεν πρόκειται να βγει πριν από τις 31 Μαΐου. Η επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα της μάσκας, καθώς θα συζητηθούν εκ νέου όσα θα ισχύσουν το καλοκαίρι. 

Στο ίδιο πλαίσιο, καταργείται και η απαίτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο πολιτών στη χώρα. Για το θέμα αυτό αναμένεται να εκδοθεί σύντομα νέα αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ).

Εξαλλου, για την 1η Ιουνίου είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει το δεύτερο στάδιο της άρσης των μέτρων, ωστόσο, ο κ. Πλεύρης έβαλε νέα δεδομένα στο τραπέζι και έτσι ενώ αρχικά εξεταζόταν το ενδεχόμενο κατάργησης της μάσκας στους κλειστούς χώρους, κάτι τέτοιο δεν συνέβη προς το παρόν.

Γκάγκα: «Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους»

Εξάλλο, τη διατήρηση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας. Το μέτρο θα επανεξεταστεί στις 31 Μαΐου. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας συνιστάται σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός. 

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τα κρούσματα υποχωρούν και η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή. Η κανονικότητα στη χώρα ξεκινά όπως και σε άλλες χώρες που αρχίζουν να ζουν κανονικά. Η κυρία Γκάγκα αναφέρθηκε στην απόφαση που πάρθηκε νωρίτερα από την επιτροπή ειδικών για κατάργηση του COVID PASS προκειμένου κανείς να εισέλθει στην χώρα καθώς και στις υπόλοιπες εισηγήσεις για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, αλλά και τη μείωση των rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και μέλη ΔΕΠ. 

Η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι δεν υπάρχει  ιδιαίτερη ανησυχία για την ηπατίτιδα στα παιδιά, ενώ από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από τη Μεγάλη Βρετανία, πρόκειται για μια σπάνια περιπλοκή. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και διεξάγονται έρευνες. Για την ενισχυτική δόση και οι δύο σημείωσαν ότι χρειάζεται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπου η ανοσοποίηση όσο περνά ο χρόνος.

Mε 1 rapid την εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Την ίδια στιγμή καταργούνται τα self test σε παιδιά και φοιτητές, ενώ με 1 rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) θα πηγαίνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εργασία τους με εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ όπου παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα. Με 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) θα πηγαίνουν εργάζονται πλέον και οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΔΕΠ.

Συγκεκριμένα, στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται: «Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

  • Αναστολή Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

     

  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

     

  • 1 rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

     

  • 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

     

  • Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ».
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA