Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πολυπόθητη κανονικότητα στην καθημερινότητα της κοινωνίας, ουσιαστικά επιστρέφει από την 1η Μαΐου και έπειτα. Το τελευταίο μεγάλο περιοριστικό μέτρο κατά του κορονοϊού, η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού για είσοδο σε κλειστούς χώρους και μια σειρά από δραστηριότητες, αναστέλλεται -τουλάχτιστον για τους τέσσερις επόμενους μήνες- κάτι που πρακτικά σημαίνει πως από την Πρωτομαγιά και έπειτα όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν σε χώρους (εστίαση, μαγαζιά, θεάματα) που μέχρι τώρα είχαν πρόσβαση μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι ή οι εκείνοι που είχαν νοσήσει πρόσφατα.

Διαβάστε ακόμη: «Βόμβα» Μαγιορκίνη για την ηπατίτιδα: Ποιοι κινδυνεύουν εκτός από τα παιδιά

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν ειδικοί που δείχνουν προβληματισμό για τη συγκεκριμένη κίνηση. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Παρακινδυνευμένο είναι πάντα το ότι γίνεται άρση μέτρων. Τώρα θα δοκιμαστούμε και θα δούμε τι θα γίνει. Αν ήταν στο χέρι μου δε θα έκανα ακόμα άρση μέτρων. Έχω πει ότι η μάσκα δεν πρέπει να βγει την 1η Ιουνίου. Το πιστοποιητικό θα το κρατούσα τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου», σημείωσε μιλώντας στο MEGA.

Αντίθετα, δεν θα υπάρξουν προς ώρας αλλαγές στη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Το μέτρο διατηρείται και ενδέχεται να ξαναπέσει στο τραπέζι τις επόμενες εβδομάδες. «Οι μάσκες προς το παρόν θα παραμείνουν, θα δούμε μέχρι πότε και που. Ακόμα έχουμε διψήφιους αριθμούς θανάτων και τριψήφιο αριθμό διασωληνωμένων. Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Καλά κάνουν και μειώνονται τα μέτρα, αλλά οι μάσκες είναι σημαντικές», τόνισε η κ. Παγώνη.

Σχολιάζοντας το κατά πόσο η άρση των μέτρων είναι μια «νίκη» των ανεμβολίαστων, η ίδια είπε ότι «Αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν, και δεν είχαμε φτάσει στα ποσοστά εμβολιασμού που φτάσαμε, ξέρετε πόσους θανάτους θα είχαμε; Κάποιοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν, τήρησαν τα πρωτόκολλα, και πήγαμε μπροστά».

Μέτρα: Mε rapid test οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Από εκεί και πέρα, όπως ήταν γνωστό, καταργούνται τα self test σε παιδιά και φοιτητές, ενώ με 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) θα πηγαίνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εργασία τους με εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ όπου παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα. Με 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) θα πηγαίνουν εργάζονται πλέον και οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΔΕΠ.

Οι αλλαγές από πρώτη Μαΐου

  • Αναστολή Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 1 rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.
  • Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ».
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA