Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντίθετη με το Σύνταγμα είναι σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας νομοθετική διάταξη του 1966 η οποία στερεί τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα από εργαζομένους της ΔΕΗ σε περίπτωση ποινικής καταδίκης τους για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της απιστίας σε βάρος της ΔΕΗ ή του Ελληνικού Δημοσίου. Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 996/2022  απόφασή της έκρινε ότι η στέρηση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης και την αρχή της αναλογικότητας.

Διαβάστε ακόμη: Χανιά: Ανατροπή στον θάνατο άνδρα που βρέθηκε απανθρακωμένος - Πρώτα τον σκότωσαν και μετά τον έκαψαν

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρουν στο σκεπτικό τους οι ανώτατοι δικαστές «δεν δύναται, η ποινική καταδίκη εργαζόμενου της ΔΕΗ να αποτελέσει πρόσφορο κριτήριο για τη στέρηση ή τον περιορισμό δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης, δυνάμενο να δικαιολογήσει τη διαφορετική μεταχείριση αυτού ως προς τη χορήγηση συνταξιοδοτικών παροχών…» σημειώνοντας πως η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση «δεν τελεί σε άμεση συνάφεια με τη λειτουργία της ίδιας της ασφαλιστικής σχέσης, η οποία έχει ως αποστολή κατά το Σύνταγμα την προστασία του ασφαλισμένου από την επέλευση κινδύνων που αναιρούν την ικανότητά του να εργάζεται με τη χορήγηση παροχών αναλόγων προς τις καταβληθείσες εισφορές και το συνολικό χρόνο ασφάλισης με παράλληλη μέριμνα για την προστασία του ασφαλιστικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 22 παρ. 5 του Συντάγματος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA