Μενού
  • Α-
  • Α+

Σημαντική πολυήμερη επίσκεψη, με ιστορικό πρόσημο, πραγματοποίησε στις ΗΠΑ ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, συνοδευόμενος από τους Δημοτικούς Συμβούλους Φώτη Ιασωνίδη και Κορίνα Θεοδώρου. Προσκεκλημένος της Ομογένειας και των Ποντιακών Σωματείων της Αμερικής, το διάστημα 14 έως 19 Μαΐου 2022 συμμετείχε σε εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων που διοργάνωσαν οι Ομογενείς και τα Ποντιακά Σωματεία σε πόλεις και πολιτείες της Αμερικής όπως το Ρόουντ Άιλαντ, η Βοστόνη, η Φιλαδέλφεια και η Νέα Υόρκη.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης από Βόλο: «Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας»

Κορυφαία στιγμή και ύψιστη τιμή για την πόλη του και την ιστορία της χαρακτηρίστηκε όταν το Κοινοβούλιο της Πολιτείας του Rhode Island, παρουσία του, ψήφισε για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Εκτενής αναφορά έγινε και στο Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό, ένα προσωπικό όραμα του Δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου που βαίνει προς υλοποίηση.

Με την Ομογένεια και την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στις ΗΠΑ ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος τίμησε τη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας Η Ομογένεια άνοιξε την αγκαλιά της και τίμησε το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, στο πρόσωπο του Δημάρχου του Γιάννη Κωνσταντάτου, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης που έλαβαν χώρα για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το Ελληνικό ακούστηκε ως την άλλη άκρη της γης και το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων ήχησε σε κάθε γωνιά, ποντιακή και μη, δίδοντας ακόμη περισσότερη αίγλη στον πολιτισμό των Ποντίων.

Το μνημείο στο πάρκο του Norwalk

Πρώτος σταθμός του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου και της Ελληνικής Αποστολής ήταν το Norwalk στο Connecticut. Ένα «ποντιακό χωριό» με 500 περίπου ποντιακές οικογένειες, οι οποίες μιλάνε ποντιακά, μαγειρεύουν ποντιακά φαγητά και διατηρούν ζωντανή την ποντιακή παράδοση. Οι πρώτοι Πόντιοι ήρθαν στο Norwalk πριν από 110 χρόνια περίπου και μερικοί από αυτούς ήρθαν κατευθείαν από τον Πόντο.

Στο πρώτο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων που έχει τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο στην Αμερική, σε πάρκο του Norwalk ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 η εκδήλωση Μνήμης.  Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου  χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μήδειας κ.κ. Απόστολος  εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής  κ.κ. Ελπιδοφόρου ο  οποίος μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Αρχιεπισκόπου συγχαίροντας  τον Δήμαρχο  Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος για την οραματική του πρωτοβουλία να ανεγερθεί στα πλαίσια της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό ,το Παγκόσμιο Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, ένα όραμα όχι μόνο των Ποντίων αλλά απάντων των Ελλήνων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Μνημόσυνο εις μνήμην των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας και ακολούθησαν ομιλίες στο Free Park, παρουσία του Δημάρχου του Norwalk Harry Rilling, του πολιτειακού Γερουσιαστή του Rhode Island Λεωνίδα Ραπτάκη, του γλύπτη του ποντιακού μνημείου Γιώργου Κικώτη και άλλων εκπρόσωπων της ελληνικής ομογένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο χρηματοδοτήθηκε από την Ποντιακή Κοινότητα Νόργουοκ «Ο Πόντος».

«Τιμήσαμε με την Ομογένεια και την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Μόνο υπερήφανος μπορώ να δηλώσω για την συγκινητική εκδήλωση στην εκκλησία αλλά και στο πρώτο μνημείο σε Δημόσιο πάρκο της Αμερικής για την Γενοκτονία!», δήλωσε βαθιά συνεπαρμένος ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος που συμμετείχε στις εκδηλώσεις προσκεκλημένος του Πρόεδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Κώστα Τσιλφίδη και του Προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη.

Το Ναυτικό Μουσείο της Βοστόνης

Επόμενος σταθμός ήταν η Βοστόνη. Τη Δευτέρα 16 Μαΐου ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ποντιακού Συλλόγου Παναγία Σουμελά Βοστόνης κ. Γιώργο Γιαλτουρίδη, μέλη του Συλλόγου, ενώ θα ακολούθησε και επίσκεψη στο ιστορικό αμερικανικό πλοίο USS Constitution, που συνέβαλε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Παναγία Σουμελά Βοστώνης κ. Γιώργος Γιαλτουρίδης, πέραν των εκδηλώσεων, την επίσκεψη στο προξενείο και του δείπνου που τους παρέθεσε, τους έκανε την τιμή να επισκεφθούν το Ναυτικό Μουσείο της Βοστώνης όπου είχαν μια ιδιωτική ξενάγηση από την διευθύντρια του Μουσείου και έμαθαν μία εκπληκτική ιστορία.

Η ναυαρχίδα του αμερικανικού στόλου, η οποία κατασκευάστηκε στη Βοστώνη το 1816, έπλεε ανοιχτά των Ψαρών το 1824 πραγματοποιώντας τη διαδρομή μεταξύ Σμύρνης και Σπετσών. Εκεί ξαφνικά συνάντησε ένα βαρκάκι που μέσα είχε ένα εξάχρονο αγόρι, τον Γιώργο Σαρηγιάννη (Georges Sirian), τον οποίο και περισυνέλλεξε. Το μικρό αγόρι το είχε βάλει κρυφά η μητέρα του σε μία βάρκα που έσπρωξε στα ανοιχτά την ώρα που γινόταν η καταστροφή των Ψαρών από τους Τούρκους.

Το εξάχρονο αγόρι ουσιαστικά υιοθετήθηκε από το αμερικάνικο πλήρωμα της ναυαρχίδας και έμελλε αυτό το μικρό αβοήθητο παιδί, τα επόμενα 60 χρόνια να υπηρετήσει στο αμερικανικό ναυτικό, να γίνει αξιωματικός στο συγκεκριμένο σκάφος, να φτάσει στα υψηλά κλιμάκια και να γίνει εκπαιδευτής των νέων Αμερικανών ναυτικών.

Σήμερα τιμάται από τους Αμερικανούς ως ο κορυφαίος Αμερικανός ναύτης ενώ στο όνομα του υπάρχει σχετικό βραβείο το οποίο λαμβάνουν οι απόφοιτοι από τη σχολή πυροβολικού. Να σημειωθεί ότι είναι αυτός που εκπαίδευσε γενιές και γενιές Αμερικανών ενώ στο πλοίο αυτό, το 1827, επιβιβάστηκε ο Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς στο πλαίσιο της συνεργασία της επαναστατημένης τότε Ελλάδας με τις αμερικανικές δυνάμεις, λαμβάναμε όπλα και πολεμοφόδια από τους Αμερικάνους.

Στο καράβι υπάρχουν οι υπογραφές του Κανάρη και του Κολοκοτρώνη στα ημερολόγια του πλοίου αλλά και η περιγραφή που κάνει ο Ναύαρχος για τους δύο ήρωες της ελληνικής επανάστασης, που δήλωνε εντυπωσιασμένος από το παρουσιαστικό τους και κυρίως το φλογερό τους πάθος και την αγωνιστικότητα τους. Το πλοίο αυτό βοήθησε πολύ στην επανάσταση και έχει συνδεθεί με την ιστορία του ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ φέρει ανεξίτηλο το σημάδι του Έλληνα ναύτη από τα Ψαρά, του εξάχρονου αγοριού που γλίτωσε από τη σφαγή και έμελλε να γίνει ο σπουδαιότερος Έλληνας και Αμερικανός ναύτης που υπηρέτησε ποτέ! Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών στο χώρο όπου φυλάσσεται το ημερολόγιο και το οποίο δεν είχε εκτεθεί ποτέ ξανά στο κοινό. Η τιμή ήταν μεγάλη καθώς ήταν οι πρώτοι Έλληνες που υπέγραφαν το βιβλίο.

Ύψιστη τιμή για το Ελληνικό και την Αργυρούπολη

Το Κοινοβούλιο της Πολιτείας του Rhode Island κατά την 3η ημέρα της επίσκεψης του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου και της Ελληνικής Αποστολής στις ΗΠΑ επιφύλαξε μια μεγάλη τιμή και έκπληξη. Κατατέθηκε ψήφισμα για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον Πολιτειακό Γερουσιαστή του Rhode Island Λεωνίδα Ραπτάκη, το οποίο και υπερψηφίστηκε. Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στο Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό και αφού αναφέρθηκε η ελληνική παρουσία από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης και το έργο, οι Γερουσιαστές χειροκρότησαν το Δήμαρχο γι’ αυτό αποδίδοντας τιμή στην πόλη. 

Πολιτεία Rhode Island και Ελληνικό - Αργυρούπολη μια γροθιά

Η Πολιτεία του Rhode Island που πήρε το όνομα της από το νησί της Ρόδου (καθώς ένας Ιταλός είπε το 1670 πως η περιοχή του θυμίζει την Ρόδο) όχι μόνο ψήφισε για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά μετά από συνάντηση του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης με τον ομόλογό του, Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Βουλής τους Leader McCaffery θα αδελφοποιηθούν με την πόλη του Ελληνικού Αργυρούπολης που φέρουν από τον Πόντο την ονομασία τους με 3.000 χρόνια ιστορίας. «Μεγάλη στιγμή για το Ελληνικό Αργυρούπολη  αλλά και τον Ποντιακό Ελληνισμό!», δήλωσε με συγκίνηση ο Γιάννης Κωνσταντάτος.

Συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο στη Νέα Υόρκη

Ανήμερα της 103ης Επετείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τελευταία ημέρα της επίσκεψης στις ΗΠΑ, ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και η Ελληνική Αποστολή είχαν συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνο Κούτρα και τον ενημέρωσαν για το Ελληνικό και το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

Έπαρση της ελληνικής σημαίας στη Νέα Υόρκη

Στη συνέχεια από το Bowling Green, στο κέντρο της Νέας Υόρκης ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που τέτοια ημέρα τιμάται από όλους τους Έλληνες. «Δέος και συγκίνηση! Δεν ξεχνώ! Ειλικρινά δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ το δέος και την συγκίνηση που μπορεί να νιώσει ένας Έλληνας στην καρδιά της Νέας Υόρκης όπου είδε την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας δίπλα στην Αμερικανική, άκουσε τον Εθνικό Ύμνο και απεύθυνε χαιρετισμό στους Ομογενείς μας. Απλά Συγκλονιστικό! Μεγάλη συγκίνηση για τις στιγμές που αξιώθηκα να ζήσω ανάμεσα στους Ομογενείς μας. Τους ευγνωμονώ», δήλωσε.

Το πολυήμερο ταξίδι του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου στην Αμερική ανύψωσε το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στον Ποντιακό Ελληνισμό που σύντομα θα βρίσκει τη στέγη του, στο Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, γινόμενο το κέντρο όλου του πλανήτη για τους απανταχού Πόντιους αδελφούς μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA