ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/05/2022 08:17

Ευλογιά των πιθήκων: Πολύ πιθανόν να έρθει και στην Ελλάδα - Τι πρέπει να προσέχουμε

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη. Πολύ πιθανόν να έρθει και στη χώρα μας τη στιγμή που έχει έρθει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, γνωρίζουμε πλέον ότι είναι ένας ιός» αναφέρει η Ματίνα Παγώνη

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ευλογιά των πιθήκων: Πολύ πιθανόν να έρθει και στην Ελλάδα - Τι πρέπει να προσέχουμε
Πηγή: APimages
Ανάγνωση:

Σε κόκκινο συναγερμό έχει θέσει η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων τις υγειονομικές αρχές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι ενδεικτικό πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε συνάντηση για να συζητηθεί η ευλογιά των πιθήκων, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού με e-mail στο Reuters, λέγοντας ότι η συνάντηση ήταν μια από τις πολλές που πραγματοποιούνται καθημερινά. Η συνάντηση είναι των μελών της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), επιβεβαίωσε.

«Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πανδημία, είναι ενδημική νόσος στην Αφρική και ιδιαίτερα στο Κονγκό, τη γνωρίζαμε από παλιά» τόνισε στον ΣΚΑΪ και το Γιώργο Αυτιά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Στον κόσμο εκτός από την Αφρική που είναι πολλά τα περιστατικά, είναι περίπου 100 κρούσματα, είναι δηλαδή διαχειρίσιμα» σημείωσε.

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη. Πολύ πιθανόν να έρθει και στη χώρα μας τη στιγμή που έχει έρθει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, γνωρίζουμε πλέον ότι είναι ένας ιός, ξέρουμε τα συμπτώματα, πως ξεκινά και μεταδίδεται μέσω αναπνευστικής οδού και από επαφές από δερματικές βλάβες». Τα συμπτώματα, εξήγησε η γιατρός, είναι πυρετός, μυαλγίες, αδυναμία, πονοκέφαλος, διόγκωση λεμφαδένων και δερματικές εκδηλώσεις που ξεκινάνε από το κεφάλι και καταλήγουν στο σώμα, δηλαδή οι χαρακτηριστικές φουσκάλες.

Video Loading...

«Όλες οι νόσοι που μπορούν να γίνουν θανατηφόρες, αλλά τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ιδιαίτερη θεραπευτική οδό πήγαν σπίτι τους» σημείωσε η κ. Παγώνη. Διευκρίνισε ότι υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, «αλλά είμαστε μακριά, θα δούμε την εξέλιξή της, και αν έχουμε περιστατικά στην Ελλάδα». «Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά προσοχή στην υγιεινή, πλύσιμο χεριών» υπογράμμισε η Ματίνα Παγώνη.

«Και να γίνει ο ιός πανδημικός, δεν θα έχει τη μορφή του κορονοϊού»

Το βράδυ της Παρασκευής, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ξεκαθάρισε πως ακόμα κι αν ο ιός εξαπλωθεί, δεν θα έχουμε μια πανδημία όπως αυτή του κορονοϊού.

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Μεταδίδεται με την κοντινή επαφή. Επαφή με υγρά, με τα εξανθήματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος. Όσον αφορά το να γίνει ο ιός πανδημικός, σε καμία περίπτωση δεν θα έχει τη μορφή που έχει η Covid, καθώς δεν έχει την ίδια δυναμική. Άρα για να μην συγχέουμε τους επιστημονικούς όρους, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως δεν θα δούμε μια κατάσταση όπως αυτή που είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ύπαρξη κρούσματος στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος διεγνωσμένος. Όμως μέχρι να γίνει διάγνωση δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε» τόνισε ο καθηγητής επιδημιολογίας.

Video Loading...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ