Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε σήμερα (26/5) το ΑΠΘ, καθώς η παρουσία της αστυνομίας κατά την πραγματοποίηση εργασιών για την αποκατάσταση της ζημιάς στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις που κατέληξαν σε βίαια επεισόδια με τον τραυματισμό δύο φοιτητών και ενός αστυνομικού. Και ενώ το ζήτημα αποτελεί και μεγάλο πολιτικό «αγκάθι» με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να παίζουν... πινγκ - πονγκ δηλώσεων και ανακοινώσεων, η Αστυνομία, όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά αντίθετα προανήγγειλε και την ισχυροποίηση των δυνάμεών της στον χώρο!

Διαβάστε ακόμη: Μενίδι: Μαχαίρωσαν με φαλτσέτα ιδιοκτήτρια καταστήματος

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε η ΕΛ.ΑΣ οι αστυνομικές δυνάμεις θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες ώρες φτάνοντας τις 4 διμοιρίες των ΜΑΤ που θα επιτηρούν τον χώρο του ΑΠΘ σε 24ωρη βάση και για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών για να φτιαχτεί ξανά η βιβλιοθήκη που πριν από λίγο καιρό καταστράφηκε από βανδαλισμούς. 

Ενισχύεται η φύλαξη εν όψει... πάρτι 

Μάλιστα η αστυνομία θα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή τις επόμενες ώρες και μέρες, αφού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι φοιτητές θα προσπαθήσουν να εισβάλλουν εκ νέου στον χώρο της βιβλιοθήκης. Και αυτό γιατί είναι προγραμματισμένες οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Πορεία κατά της αστυνομίας των πανεπιστημίων 

     

  • Πορεία κατά της αστυνομική παρουσίας γενικότερα στα πανεπιστήμια

     

  • Πάρτι που γίνονται με 100άδες νεαρούς στο πανεπιστήμιο κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο

Και όλα αυτά λίγο πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι υπάλληλοι της πανεπιστημιακή αστυνομίας, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και αναμένεται να κάνουν και επίσημα την εμφάνισή τους στα πανεπιστήμια τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Αυτό άλλωστε αποτελεί από μόνο του ένα crash test για την Αστυνομία, καθώς είναι γνωστές οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στα φοιτητικά κινήματα. 

Φοιτητής έχασε την ακοή του στα επεισόδια με τα ΜΑΤ  

Νωρίτερα, τα επεισόδια μεταξύ μελών φοιτητικών συλλόγων και αστυνομικών που ξέσπασαν μπροστά στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ κλιμάκωσαν την όξυνση του προβλήματος. Ομάδα φοιτητών διαδήλωνε κατά της αστυνομικής παρουσίας μπροστά στη ΣΘΕ, όταν κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες άγνωστοι κινήθηκαν κατά διμοιρίας των ΜΑΤ πέριξ του ΑΠΘ, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών και δακρυγόνων και ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Σύμφωνα με το Grtimes.gr, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας φοιτητής στο κεφάλι από χειροβομβίδα κρότου λάμψης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Από τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε και δεύτερο άτομο, ελαφρότερα από τον φοιτητή.

Ωστόσο, λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο φοιτητής έχασε την ακοή του. Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλεύεται ο 21χρονος φοιτητής, από την έκρηξη που έγινε δίπλα του, έχασε από το ένα αυτί την ακοή του. Οι γιατροί περιμένουν να δουν αν ο τραυματισμός θα είναι μόνιμος ή αν θα περάσει με την πάροδο του χρόνου. Στον 21χρονο φοιτητή οι γιατροί έκαναν επίσης ράμματα στο κεφάλι. Πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι η βιβλιοθήκη θα γίνει κανονικά στο ΑΠΘ, τονίζοντας ότι η Αστυνομία θα επεμβαίνει όπου χρειάζεται. 

Την ίδια ώρα, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης καλούν σε συλλαλητήριο καταγγελίας της αστυνομικής βίας στο πανεπιστήμιο ενώ η ΚΝΕ κάνει λόγο για εν εξελίξει κρατικό σχέδιο επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας και «συντεταγμένο σχέδιο καταστολής», το οποίο - όπως τονίζει - «δεν θα περάσει».

Πορεία στην Καμάρα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος που επικρατεί είναι η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης φοιτητές εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καμάρας και έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, επιστρέφοντας στο ΑΠΘ, όπου φώναξαν συνθήματα ενάντια στην παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας εντός της πανεπιστημιούπολης, ενάντια στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και κατά του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει απροκάλυπτα την ανομία»

Εξάλλου, τα νέα επεισόδια που έγιναν την Πέμπτη προκάλεσαν και τη νέα πολιτική κόντρα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και τον σοβαρό τραυματισμό φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ενίσχυση της ανομίας στα πανεπιστήμια»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με απροκάλυπτο τρόπο να ενισχύει την ανομία στα πανεπιστήμια. Σήμερα ομάδα ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί για φύλαξη του χώρου του ΑΠΘ που τελούσε επί 34 χρόνια υπό κατάληψη και σήμερα κατασκευάζεται βιβλιοθήκη που θα εξυπηρετεί τους φοιτητές. Στη διάρκεια της επίθεσης κατά των αστυνομικών και της συμπλοκής που ακολούθησε, τραυματίστηκαν ένας φοιτητής κι ένας αστυνομικός. Για το περιστατικό, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, γίνεται προανάκριση», σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΝΔ.

«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ευθέως, όχι στη ΝΔ, αλλά στην κοινωνία: Ο χώρος του ΑΠΘ που φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες, πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι; Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας; Ας πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τις ομάδες βίας και την ανομία. Οι πανεπιστημιακοί χώροι θα αποδοθούν ξανά εκεί που ανήκουν: στην ακαδημαϊκή κοινότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος

«Ο Μητσοτάκης θέλει νεκρό στα πανεπιστήμια;»

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου στο Facebook, διά της οποίας ο ίδιος αναρωτήθηκε αν «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει νεκρό στα πανεπιστήμια;». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως μπροστά στα αδιέξοδά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει το μόνο που ξέρει να κάνει κάθε αυταρχική νεοφιλελεύθερη πολιτική δύναμη, αυξάνει την ένταση της καταστολής.

«Έχοντας ζηλέψει την Τουρκία του Ερντογάν με την μόνιμη παρουσία αστυνομικής δύναμης στα πανεπιστήμια κάνει ό,τι μπορεί για να πυροδοτήσει την ένταση. Ακυρώνει έτι ουσιαστικά κάθε έννοια ασφάλειας για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και συνολικά για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σήμερα σε άλλη μια βίαιη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης- με ευθεία βολή- άλλος ένας φοιτητής τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο φέροντας αιμάτωμα στο στόμα, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και σε οπτικοακουστικό ντοκουμέντο στα social media», γράφει ο κ. Ηλιόπουλος.

Ο ίδιος κάνει λόγο για κυβέρνηση των ιδιωτικών κολεγίων, της μαύρης και απλήρωτης εργασίας για την νεολαία, του αυταρχισμού, που είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της κοινωνίας. «Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή», κατέληγε  ο κ. Ηλιόπουλος.

Θεοδωρικάκος: Θα γίνει κανονικά η βιβλιοθήκη

Στο μεταξύ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του διευκρινίζει τη στάση της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στο ΑΠΘ. Το μεσημέρι της Πέμπτης σημειώθηκαν ξανά επεισόδια μεταξύ μελών φοιτητικών συλλόγων και αστυνομικών μπροστά από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι η βιβλιοθήκη θα κατασκευαστεί κανονικά ενώ καλεί «όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα επεισόδια στο ΑΠΘ: «Η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ας γνωρίζουν όλοι ότι στο ΑΠΘ το έργο κατασκευής της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί και η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ότι χρειαστεί γι’ αυτό το σκοπό υπερασπίζοντας το συμφέρον φοιτητών καθηγητών και όλων των φορολογουμένων πολιτών.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους: Είναι υπέρ της ασφάλειας, της ελευθερίας στα πανεπιστήμια ή υπέρ της διάλυσης και των καταστροφών από τους μπαχαλακηδες; Στα ΑΕΙ, η Αστυνομία θα παρεμβαίνει πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όταν παραβιάζεται ο νόμος και κάποιοι επιχειρούν να τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές που επιθυμούν το αυτονόητο: Την κανονική και ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA