Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται πράξη από σήμερα, 1η Ιουνίου, καθώς πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων, σταματά η προστατευτική μάσκα να είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς αλλά πολύ περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους. Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να ισχύει μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίοι κάναμε μέχρι τώρα τα ψώνια μας, ενώ αλλαγές υπάρχουν και στις μετακινήσεις.

Διαβάστε ακόμη: Επιτέλους... πέφτουν οι μάσκες από σήμερα - Τι θα ισχύσει σε σχολεία, αεροπλάνα και υπεραστικές συγκοινωνίες

Πλέον, από σήμερα, τόσο οι πελάτες όσο και οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ αλλά και σε καταστήματα λιανεμπορίου, δεν έχουν υποχρέωση να φορούν μάσκες. Ούτε τις FFP2 που ήταν απαραίτητες μέχρι τώρα, ούτε όμως και τις απλές χειρουργικές. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις παραμένει ισχυρή σύσταση για χρήση της, ιδιαίτερα προς τις ευάλωτες ομάδες, αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα Μέσα μετακίνησης, εκεί αλλαγές υπάρχουν μόνο στις υπεραστικές μετακινήσεις και στα ΜΜΜ που φέρουν αριθμημένες θέσεις όπως αεροπλάνα, ΚΤΕΛ και τρένα. Αντίθετα στις αστικές συγκοινωνίες, τα λεωφορεία, το μετρό ή τον ηλεκτρικό και το τραμ, η χρήση παραμένει υποχρεωτική. Οπως, δε, αναφέρει και η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, που έχει ισχύ ως και τις 15/6:

  • Η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών [όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται σε αστικό ιστό, αναβατήρες (τελεφερίκ)], σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 9.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική στους χώρους των επιβατηγών, επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων, επιβατηγών - οχηματαγωγών - ταχύπλοων, επιβατηγών-ταχύπλοων και επιβατηγών-υδροπτέρυγων, κρουαζιερόπλοιων, ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας και ημερόπλοιων, στους οποίους η χρήση αυτή προβλέπεται, σύμφωνα με τα οικεία υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο αντίστοιχο μέσο μεταφοράς.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA