Μενού
  • Α-
  • Α+

Με συνεχείς εντάσεις που οδήγησαν το Νίκο Σ. να ζητήσει από το δικαστήριο ακόμη και την αποδέσμευσή του για να μη συνεχίσει να δέχεται τις ερωτήσεις της υπεράσπισης, σηματοδοτήθηκε η δίκη κατά του Δημήτρη Λιγνάδη. Εντονες ήταν και οι αντιδράσεις του δικηγόρου της υποστήριξης της κατηγορίας, ο οποίος έκανε λόγο για δευτερογενή θυματοποίηση του μάρτυρα, όταν ο Αλέξης Κούγιας ξεκίνησε να ρωτά γύρω από την καταγγελία.

Ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος πολλές φορές διέκοψε τη διαδικασία καταγγέλλοντας «συνειδητή παραπληροφόρηση» και «παρελκυστικές ερωτήσεις» κατά του μάρτυρα. «Κάνει ερωτήσεις στο μάρτυρα, απαντά ο ίδιος ενώ βγάζει και συμπεράσματα. Αυτή τη στιγμή μόνο να τον εξετάσει μπορεί και να μην οδηγεί σε παρελκυστικά συμπεράσματα και διανθίζει το σενάριο περί δήθεν συνωμοσία. Θεωρώ ότι λειτουργεί αντιδικονομικά και για αυτό διαμαρτυρόμαστε» υποστήριξε.

Ο Αλέξης Κούγιας επιχείρησε από την πλευρά του να αποδομήσει το μάρτυρα, καταθέτοντας ακόμα και καλλιτεχνικές φωτογραφίες του μάρτυρα ως ερασιτέχνη φωτογράφο, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικό. Στην επίδειξη τους, ο μάρτυρας χρειάστηκε να περιγράψει και ορισμένες εξ αυτών, προκαλώντας εντάσεις και εν τέλει -μετά και τις συνεχείς αντιδράσεις- την παρέμβαση της προέδρου.

Μάρτυρας: Μην μπερδεύεστε, αυτό παραπέμπει. Είναι σκιά από κλαδί.

Πολιτική αγωγή: Μόνο πέη βλέπει μπροστά του…

(Γέλια από το ακροατήριο)

Υπεράσπιση: Θα κλάψετε πολύ πίκρα όλοι εσείς. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.

Ακροατήριο: Μας απειλεί; Είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα;

Μάρτυρας: Έτσι εκφράζομαι εγώ. Πάντως, όχι με μεταλλικές ράβδους.

Πολιτική αγωγή: Μπορείτε να αγοράσετε ορισμένα από αυτά αν θέλετε και να ενισχύσετε την προσπάθεια…

(Γέλια στο ακροατήριο)

Μάρτυρας: Ο τρόπος ερωτήσεων είναι σεξιστικός και ρατσιστικός και δεν δέχομαι να απαντήσω.

Πολ. Αγωγή: Είναι για να ξεφτιλίσει το μάρτυρα και να βγάλει όλα το ομοφοβικό του ενώ υποστηρίζει αυτόν που υποστηρίζει. Έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι!

Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση.

Τον συνέλαβαν επειδή τράβαγε βίντεο

Η δικαστική αίθουσα για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης, γέμισε από πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει την εξέταση του μάρτυρα, με αποτέλεσμα να μην λείψουν τα ευτράπελα. Χαρακτηριστικά, μέλος του ακροατηρίου συνελήφθη, όταν άρχισε να βιντεοσκοπεί τη διαδικασία με το τηλέφωνο του. «Για δέκα δευτερόλεπτα μόνο και το έσβησα. Επειδή είδα ότι το έκαναν και άλλοι και το έκανα και εγώ» υποστήριξε, με τον εισαγγελέα της έδρας να υποστηρίζει ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα και θα πρέπει να οδηγηθεί στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Η υπεράσπιση με ένα καταιγισμό ερωτήσεων επιχείρησε να διανθίσει τους ισχυρισμούς του Δημήτρη Λιγνάδη περί πολιτικής σκευωρίας. Ο Αλέξης Κούγιας έβαλε στο «κάδρο» πρόσθετα πρόσωπα, που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν ως τελικό στόχο να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Θέατρο. Έκανε λόγο για «συμπτώσεις» -όπως τις χαρακτήρισε- μεταξύ προσώπων και του ίδιου του μάρτυρα, θέλοντας να καταδείξει την κόντρα και την αντιπαλότητα που είχαν λόγω προσωπικών διαφορών, με τον κατηγορούμενο.

Τα «βέλη» του στράφηκαν και κατά του σκηνοθέτη Καραντζά και της Ναταλί Χατζηαντωνίου, της δημοσιογράφου του 20/20 mag που πήρε τη συνέντευξη, καθώς -κατά το συνήγορο- στόχο είχαν «το ξήλωμα του κατηγορούμενου από τη θέση του».

Υπεράσπιση: Ενώ όλοι έλεγαν ότι θα βγουν δεκάδες ηθοποιοί, μαθητές θεατρικών σχολών, παιδιά από σχολεία, και δεν έχει βγει κανείς. Η ιστορία περιορίστηκε τελικά σε 2 παραγεγραμμένες καταγγελίες και όσοι ήρθαν εδώ. Λέτε για δυο ηθοποιούς που σας πλησίασαν να σας πουν ότι έχουν αντίστοιχη εμπειρία. Ποιοι ήταν;

Μάρτυρας: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού παραιτείται και το Φβ έχει γεμίσει συνθήματα. Είναι δεκάδες ηθοποιοί. Αυτοί οι δύο μου εκμυστηρευθήκαν μετά την ανάρτηση μου. Όταν άρχισε ο κύριος Κούγιας να μιλά για επαγγελματίες ομοφυλόφιλους μου είπαν ότι δεν μπορούν να βγουν και δεν μπορούν να καταγγείλουν. Νομίζω αν κάνουμε υπομονή μπορεί κάθε έξι μήνες να είμαστε εδώ…

Υπεράσπιση: Μετά τη συνέντευξη είχατε επικοινωνία με τη Χατζηαντωνίου;

Μάρτυρας: Ναι, τηλεφωνικά.

Παράλληλα, ο μάρτυρας κατέθεσε πως υπήρξαν φιλικές προειδοποιήσεις να μην πάει στις αρμόδιες Αρχές, ενώ ερωτηθείς για το γεγονός πως ο κατηγορούμενος αποκαλούσε τα φερόμενα ως Τομ, απάντησε πως «ήθελε να υπάρχει μία ταύτιση των θυμάτων με τον ήρωα».

Υπεράσπιση: Τι καθεστώς φόβου ζήσατε μαζί του, όπως έχει γράψει;

Μάρτυρας: Υπήρχαν φιλικές προειδοποιήσεις να μην πάω στις εισαγγελικές αρχές.

Υπεράσπιση: Είναι σύμπτωση ότι και ο Β. Κ υποστηρίζει να απαγγείλει το ίδιο μονόλογο;

Μάρτυρας: Ήθελε να ήμαστε όλοι Τομ, να υπάρχει μια ταύτιση των θυμάτων με τον ήρωα. Δεν θα απολογηθούμε για το μοτίβο του βιαστή μας.

Υπεράσπιση: Είναι σύμπτωση;

Μάρτυρας: Ξέρετε πόσοι Τομ υπάρχουν εκεί έξω αυτή τη στιγμή;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA