Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα πραγματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από την περιουσία του Γιώργου Τράγκα με τις οικονομικές Αρχές της χώρας να έχουν βάλει στο μικροσκόπιο όσα άφησε πίσω του στους νόμιμους κληρονόμους του μέσω της διαθήκης του. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο οικονομικός εισαγγελέας έδωσε εντολή για δέσμευση της περιουσίας της συζύγου του Μαρίας Καρρά, αλλά και δύο ακόμη ατόμων.

Διαβάστε ακόμη: Γιώργος Τράγκας: Πολυτελή ακίνητα με γείτονες τον Σαουδάραβα κροίσο Κασόγκι και την οικογένεια Gucci

Τα άτομα αυτά εμφανίζονται σε περιουσιακά στοιχεία του εκλιπόντος ενώ αξίζει να τονιστεί πως δεν πρόκειται για τους δύο γιους του Γιώργου Τράγκα. Αυτή η δέσμευση της περιουσίας της Μαρίας Καρρά δεν αφορά τα περιουσιακά στοιχεία και τα ακίνητα της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα. Πρόκειται δηλαδή για την ατομική περιουσία της συζύγου του.

Σύμφωνα με τον Alpha, o επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χήρα του εκδότη είχε ενεργή συμμετοχή στην εγκληματική δραστηριότητα. Δηλαδή γνώριζε και συμμετείχε στα πάντα, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής.

Το πόρισμα της Αρχής για την περιουσία του γνωστού δημοσιογράφου και εκδότη, Γιώργου Τράγκα, που ξεπερνά τις 50 σελίδες, αναφέρεται βάσει υπονοιών σε τυχόν αδικήματα όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εκβίαση, απιστία και φοροδιαφυγή. Αυτό που αποκαλύπτεται, την ίδια ώρα, είναι πως έχουν κληθεί για προφορικές συνομιλίες τουλάχιστον 15 επιχειρηματίες που περιέγραψαν «περίεργες» μεθόδους εξασφάλισης διαφήμισης από τον εκλιπόντα.

Συγκεκριμένα, ο εκλιπόντας δημοσιογράφος, εκδότης και επιχειρηματίας ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όχι φυσικά ως προς την απόδοση δίωξης εναντίον του, αλλά για το ποιοι άλλοι και με ποιους τρόπους μπορεί να εμπλέκονται. Ωστόσο, σύμφωνα με το MEGA και την εκπομπή Live News, υπάρχει ένα λεπτό σημείο στην όλη υπόθεση και αυτό έχει να κάνει με το ποιας χώρας φορολογικός κάτοικος ήταν ο Γιώργος Τράγκας.

«Οι 183 εργάσιμες ημέρες στην Ελλάδα»

Οπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο γνωστός δημοσιογράφος ήταν φορολογικός κάτοικος Μονακό ή εξωτερικού γενικότερα, κάτι που σημαίνει η περιουσία του στην Ελλάδα δεν μπορεί να δεσμευτεί. Η μοναδική περίπτωση να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο είναι εάν αποδειχτεί φορολογικός κάτοικος ΚΑΙ Ελλάδας, δηλαδή να ασκούσε τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του στη χώρα για τουλάχιστον 183 ημέρες τον χρόνο, το μισό φορολογικό έτος δηλαδή. 

Ετσι, παρά το γεγονός ότι όλοι έβλεπαν τον Γιώργο Τράγκα να δημοσιογραφεί στην Ελλάδα και να βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στην Αθήνα, εκείνος φρόντιζε να λείπει συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο εξωτερικό και προφανώς αυτό δεν ήταν μόνο μια ταξιδιωτική επιλογή, αλλά ίσως και ανάγκη για να μπορεί να δικαιολογεί ότι είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. 

Εάν λοιπόν ο ιδρυτής του κόμματος «Ελεύθεροι Πολίτες» δεν εργαζόταν -με βάση τα οικονομικά στοιχεία- για παραπάνω από 183 ημέρες τον χρόνο στην Ελλάδα, τότε στην Αθήνα δεν μπορεί να σχηματιστεί δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που εξετάζει η αρμόδια Εισαγγελική Αρχη, αφού στο πρόσφατο πόρισμα του ΣΔΟΕ γίνονται αναφορές για βαριά κακουργήματα όπως: Εκβίαση, Ηθική αυτουργία σε απιστία, Απάτη, Φοροδιαφυγή και Μη καταβολή δεδουλευμένων. 

Το μόνο βέβαιο μέχρι σήμερα, είναι ότι ο Οικονομικός Εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει δίωξη για κακουργηματικές πράξεις, που αφορούν στο αδίκημα για ανακριβείς δηλώσεις Πόθεν Εσχες, κάτι για το οποίο ο Γιώργος Τράγκας ήταν υποχρεωμένος να κάνει και αποτελεί κακούργημα, αφού απέκρυψε εισοδήματα πάνω από 400.000 ευρώ. Ολα πλέον θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες από τις έρευνες που θα τρέξουν είτε η Αρχή Ειδικών Ελέγχων, είτε ο ΣΔΟΕ για να ξεκαθαρίσει εάν ο Γιώργος Τράγκας ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και στη συνέχεια, να μπορεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας να γνωρίζει μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να προχωρήσει η δική του έρευνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Δέσμευση περιουσίας άλλων δύο ατόμων

Στο μεταξύ, ο οικονομικός εισαγγελέας μελετά το πόρισμα που συνέταξε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα - υπό τον πολύπειρο αντεισαγγελέα ε.τ του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη -, με το οποίο, δεσμεύεται η περιουσία της Μαρίας Καρρά και άλλων δύο ατόμων που εμφανίζονται ως συμπράττοντες, σε εταιρείες του εκδότη και δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα. Τα άτομα αυτά, πέραν της συζύγου του, εμφανίζονται σε περιουσιακά στοιχεία του εκλιπόντος και θα ελεγχθούν και ποινικά. Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για τους δύο γιους του.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 15 επιχειρηματίες που περιέγραψαν «περίεργες» μεθόδους εξασφάλισης διαφήμισης από τον εκλιπόντα, έχουν κληθεί για κατάθεση στοιχείων στις Τα πρόσωπα αυτά δεν θέλησαν, ωστόσο, να καταθέσουν επωνύμως τις τυχόν έκνομες συμπεριφορές που γνώριζαν. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα είναι υπηρεσία πληροφοριών - και όχι προανακριτική - άρα κινείται μόνο στη βάση απλών υπονοιών και ενδείξεων, τις οποίες παραθέτει στις εισαγγελικές αρχές για εκκινήσει της τεκμηρίωσης.

Η διαφωνία με τον Φρέντυ Τράγκα

Στο μεταξύ, ο Γιώργος Τράγκας είχε παιδιά και εγγόνια όμως ο ίδιος δεν έκρυβε την ανάγκη του να μοιραστεί την αγάπη του για τα παιδιά υιοθετώντας τα. Όσοι τον ήξεραν μιλούν για το περίσσευμα οικογενειακής τρυφερότητας που υπήρχε και πως η ταραχώδης σχέση με την οικογένειά του δεν τον άφηνε να την εκφράσει. Όπως λένε γνωστοί του, στο σπίτι του ο Γιώργος Τράγκας ήταν το αντίθετο από τον εκρηκτικό ραδιοφωνικό παραγωγό.

Ο γιος του Φρέντυ έθεσε εαυτόν μάλιστα στη διάθεση των πάσης φύσεως ελεγκτικών Αρχών, ενώ στη μνήμη του πατέρα του κατέθεσε ένα συμβολικό χρηματικό ποσόν υπέρ της Ελληνικής Εταιρείας Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παιδιών. Η ανακοίνωση του δικηγόρου του γιου του ανέφερε τα εξής: «Ο εντολέας μας κ. Ευθύμιος - Φρειδερίκος Τράγκας του Γεωργίου ανακοινώνει ότι δεν επιθυμεί την επαγωγή της κληρονομιαίας περιουσίας σε αυτόν και αποποιείται νομίμως κάθε περιουσιακό στοιχείο, που περιέρχεται σε αυτόν εκ της διαθήκης του εκλιπόντος αγαπημένου πατέρα του Γιώργου Τράγκα, είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιοδήποτε άλλο κράτος. Η παντελής έλλειψη γνώσης και ανάμειξής του στον εν γένει επαγγελματικό βίο και δραστηριότητα του πατέρα του συνετέλεσε, μεταξύ άλλων, στη λήψη της οριστικής απόφασης περί αποποίησης της επαχθείσης κληρονομίας».

Μιλώντας στο MEGA, ο Θέμης Σοφός, δικηγόρος του Φρέντυ Τράγκα, ανέφερε πως η απόφασή του για αποποίηση της κληρονομιάς έγινε μετά από ώριμες συζητήσεις: «Πρόκειται για απόφαση που προβλέπει ο νόμος, δικαίωμα που άσκησε ο εντολέας μας κατόπιν σταθμίσεων και συζητήσεων που έγιναν. Καταλάβαμε ότι οι περιστάσεις που είχαν δημιουργηθεί ήταν απρόσφορες, μία διατύπωση που κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της Αρχής για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Σύμφωνα με τον κ. Σοφό, «ένας άνθρωπος με λαμπρό μέλλον, σύμβουλος του πρωθυπουργού, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολυετούς έρευνας των διωκτικών Αρχών». «Οφείλουμε να σεβαστούμε το συμφέρον του εντολέα μας ανεξαρτήτως αν η δική μας γνώμη ενδεχομένως να ήταν να περιμένουμε την κατάληξη των γεγονότων». Όπως σημείωσε ο δικηγόρος, ο πελάτης του επέλεξε να μην περιμένει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα προκειμένου να λάβει στο τέλος μέρος της περιουσίας που θα έμενε. Ο Γιώργος Τράγκας είχε μιλήσει για τον γιο του Φρέντυ με τον οποίο είχαν πάψει να μιλάνε εδώ και χρόνια.

Καλύτερη σχέση με τον Γιάννη Τράγκα

Αντίθετα η σχέση του Γιώργου Τράγκα με τον γιο του Γιάννη από τον δεύτερο γάμο του, ήταν καλύτερη αλλά όχι ανέφελη. Τον είχε στο πλευρό του τόσο στις δημοσιογραφικές εκπομπές όσο και στις επιχειρήσεις, αλλά από ότι φαίνεται οι σχέσεις σταμάτησαν πριν 5 χρόνια και έκτοτε δε μιλούσαν. «Είναι δεδομένο αυτό ότι οι σχέσεις του εκλιπόντος είχαν διαρρηχθεί και με τα δύο παιδιά του και τον Γιάννη ειδικά που εκπροσωπώ. Αρκετά χρόνια πριν τον θάνατό του. Το έφεραν οι καταστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις, δε θα πω εγώ, δε θέλω να πω, δεν μπαίνω στα προσωπικά θέματα κανενός. Δε θα πω δεν ήταν καλές, θα πω δεν υπήρχαν σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Ξέρετε τα πράγματα όταν έχεις κληρονόμους με διαφορετικές ρίζες αίματος είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Το έχετε δει αυτό πολλές φορές. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα» ανέφερε ο δικηγόρο». Ο ίδιος πάντως ο Γιώργος Τράγκας θα πει πως ήταν λάθος του πως δεν ήταν περισσότερες ώρες με τα παιδιά του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA