Μενού
  • Α-
  • Α+

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής η εμφάνιση μιας ομάδας, τα μέλη της οποίας υπογράφουν ως «Αντάρτες Εκδίκησης», και έκαναν την εμφάνισή τους με δύο ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις. Η υπόθεση αυτή έχει έντονα στοιχεία ανατροπών ενώ ταυτόχρονα οι αναλυτές του αντιτρομοκρατικού επιτελείου θεωρούν την ομάδα αυτή «απρόβλεπτη και επικίνδυνη λόγω επιπολαιότητας και αδιαφορίας». 

Διαβάστε ακόμηΓιούλη Σταρίδα: Δημοσιογράφος της Espresso χάνει το σπίτι της για θέμα που δεν έγραψε η ίδια

Την 1η Ιουνίου στην ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης Indymedia, αναρτήθηκε κείμενο ανάληψης ευθύνης με αυτή την υπογραφή, το οποίο αναφερόταν σε δύο τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών. Μία στο σπίτι της Ανακρίτριας Θ.Κ. στα Ιλίσια που δεν εξερράγη και αφού αδρανοποιήθηκε από πυροτεχνουργούς του ΤΕΕΜ στάλθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, και μια σε πυλωτή πολυκατοικίας της οδού Ρούμελης 7 στα Μελίσσια, όπου σύμφωνα με το κείμενο διαμένει ο Υπαστυνόμος των ΟΠΚΕ, Ε.Κ. και εξερράγη προκαλώντας υλικές ζημιές.

Η βόμβα μπήκε σε λάθος περιοχή

Η αναφορά στη δεύτερη βόμβα προκάλεσε πονοκέφαλο στις διωκτικές Αρχές, αφού η επίθεση αυτή είχε χαρακτηριστεί «υπόθεση του κοινού Ποινικού Δικαίου» και την είχε αναλάβει η Υποδιεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής, αφού στην περιοχή όπου τοποθετήθηκε, δεν κατοικεί κανένα πρόσωπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στόχος κάποια τρομοκρατικής ομάδας. Και πράγματι. Ο συγκεκριμένος Υπαστυνόμος κατοικεί σε άλλη περιοχή της Αττικής και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από τα Μελίσσια. Οι βομβιστές είχαν κάνει λάθος και τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό σε πολυκατοικία όπου διαμένουν ανύποπτοι πολίτες.

Στο κείμενο ανάληψης ευθύνης αναφερόταν και ο λόγος για την διπλή επίθεση. Συνδέεται με την προσαγωγή από άνδρες της ΟΠΚΕ με επικεφαλής τον συγκεκριμένο Υπαστυνόμο, του αναρχικού Φώτη Τζιώτζη, 34 χρόνων, στο γραφείο της Ανακρίτριας Θ.Κ. για υπόθεση διάπραξης ενόπλων ληστειών σε τράπεζες, για τις οποίες είχε συλληφθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 από ομάδα της Αντιτρομοκρατικής, η οποία τον παρακολουθούσε για άσχετους με την ληστεία λόγους και όταν τον εντόπισε τον συνέλαβε αφού σε βάρος του υπήρχαν τα εντάλματα σύλληψης. Η επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί τότε στην οδό Κατεχάκη.

Το κείμενο ανάληψης ευθύνης και τα πραγματικά περιστατικά

Σύμφωνα με το κείμενο ανάληψης ευθύνης, αλλά και με τα πραγματικά περιστατικά, ο Τζιώτζης ενώ περίμενε να μπει στο γραφείο της Ανακρίτριας, επιχείρησε να αρπάξει το υπηρεσιακό πιστόλι του Υπαστυνόμου από την θήκη του, με σκοπό να αποδράσει. Ο αστυνομικός αντέδρασε και ακινητοποίησε τον 34χρονο, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε επιτόπου δικογραφία για τις απόπειρες αρπαγής του όπλου και απόδρασης. 

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε στις 18 Μαΐου και λίγες ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της 19ης, τα μέλη της ομάδας «Αντάρτες Εκδίκησης» τοποθέτησαν τους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στην πολυκατοικία που για άγνωστο λόγο πίστευαν πως κατοικεί ο αστυνομικός και η ανακρίτρια. Η αποκάλυψη πως οι δύο ενέργειες ήταν τρομοκρατικά χτυπήματα κινητοποίησε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Από την μία μεριά η ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν, αλλά και η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησαν, τους προβληματίζει για πιθανή συνέχεια της δράσης τους. 

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα του κειμένου σχετικά με την ανακρίτρια Θ.Κ. και την αποτυχία τους να εκραγεί η βόμβα, στο οποίο αναφέρουν: «ΥΓ. Ιλίσια. Θ…. Γ. Κ….., ανακρίτρια. Μπορεί αυτή τη φορά να στάθηκες τυχερή ή εμείς άτυχοι που δεν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός στην πολυκατοικία σου, αλλά η επόμενη φορά θα είναι με σφαίρες, οι οποίες θα βρουν σίγουρα τον στόχο τους».

Από την άλλη πλευρά, στην εξίσωση της εκτίμησης κινδύνου που προσπαθούν να δώσουν απάντηση οι αναλυτές της ΔΑΕΕΒ, είναι και το πρόσωπο για το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι δύο αυτές βομβιστικές επιθέσεις. Ο Φώτης Τζιώτζης είχε συλληφθεί για πρώτη φορά σε διαμέρισμα στην οδό Αριστοδήμου στο Κολωνάκι, στις 2 Οκτωβρίου 2014, στο σπίτι άλλου αντιεξουσιαστή, ο οποίος - σύμφωνα με τις Αρχές - είχε στενές σχέσεις με την οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς». Στην κατοχή τους βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά μεταξύ των οποίων και ένα Καλάσνικοφ. 

Οι πληροφορίες ανέφεραν τότε πως οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής είχαν φτάσει στο διαμέρισμα της οδού Αριστοδήμου, έπειτα από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, στις οποίες υπήρχε αναφορά για «χτύπημα συμπαράστασης στα φυλακισμένα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς». Παράλληλα άλλες πληροφορίες ήθελαν τον 26χρονο τότε μαζί με άλλα δύο άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, να έχουν συμμετοχή στην επίθεση με ριπές Καλάσνικοφ κατά της οικίας του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι, ενέργεια για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ με στοιχεία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA