ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/06/2022 09:52

Κάρυστος: Ακυρη η κατάσχεση του ιρανικού τάνκερ - Εξελίξεις με τα ελληνικά κατασχεμένα πλοία στον Περσικό

Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και κατά συνέπεια ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης του φορτίου. Το φορτίο θα πρέπει να επιστραφεί στο Lana

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κάρυστος: Ακυρη η κατάσχεση του ιρανικού τάνκερ - Εξελίξεις με τα ελληνικά κατασχεμένα πλοία στον Περσικό
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Στην ελληνική Δικαιοσύνη προσέφυγε η πλοιοκτήτρια εταιρεία του κατασχεμένου πλοίου Lana το οποίο υποτίθεται ότι αποτέλεσε την αφορμή για το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης» στα δύο ελληνικά τάνκερ στον Κόλπο. Χθες, το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου Παναγιώτης Χιωτέλης. Αφορούσαν τις διατάξεις της ανακρίτριας Χαλκίδας, δυνάμει των οποίων είχε γίνει η κατάσχεση και μετάγγιση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου, που το «Lana» μετέφερε στις δεξαμενές του, το οποίο «πιάστηκε» στα ανοιχτά της Καρύστου.

Οι αντιρρήσεις υποβλήθηκαν την Τρίτη και μολονότι η δίκη για την υπόθεση είχε αρχικά προσδιοριστεί για σήμερα Πέμπτη, η διαδικασία για προφανείς λόγους επισπεύσθηκε ακόμα περισσότερο, με τη δίκη να λαμβάνει χώρα χθες στη Χαλκίδα.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η «Καθημερινή» το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και κατά συνέπεια ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο Ice Energy, θα πρέπει να επιστραφεί στο Lana.

Μετά και τις επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με εκπροσώπους της ιρανικής πρεσβείας θεωρείται πιθανό η δικαστική απόφαση να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και στην απελευθέρωση των δύο ελληνικών τάνκερ και πιθανώς και του φορτίου τους που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας, μετά το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης».

Το Lanaε είχε δεσμευθεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΛΟΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΙΡΑΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ