Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πληθυσμός των μωβ μεδουσών έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο και το τσίμπημά τους είναι επώδυνο εξαιτίας της νευροτοξίνης. Οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ενημερώνονται σχετικά τόσο με τα σημεία που βρίσκονται όσο και για τα όσα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος. 

Διαβάστε ακόμη: Μωβ μέδουσες: Οι τέσσερις κινήσεις μόλις μας τσιμπήσουν - Τι πρέπει να κάνουμε

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις μέδουσες, η οργάνωση Naxos island wildlife protection αναδημοσίευσε ένα βίντεο από το περυσινό καλοκαίρι που δείχνει πώς μια θαλάσσια χελώνα μπορεί εύκολα να λύσει το πρόβλημα που δημιουργείται όταν σε μια παραλία έχουν μαζευτεί πολλές μέδουσες. «Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca), θυμηθήκαμε την περσινή μας παρατήρηση με τον Μάριο, μια από τις μόνιμες θαλάσσιες χελώνες της Νάξου, που μέσα σε μισή ώρα καταβρόχθισε πάνω από 100 μέδουσες» επισημαίνεται στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο.

Και προστίθεται: «Η παρατήρησή μας αυτή δείχνει την καθοριστική σημασία της θαλάσσιας χελώνας στην ισορροπία του οικοσυστήματος και τα οφέλη της στον έλεγχο του υπερπληθυσμού του είδους αυτού». «Ο Μάριος είναι μια χελώνα που παρακολουθούμε εδώ και 8 χρόνια. Είναι μια φιλική χελώνα, που κινείται κοντά στις ακτές. Τον βιντεοσκοπήσαμε να τρώει πάνω από 100 μέδουσες μέσα σε μισή ώρα» δήλωσε ο υπεύθυνος Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, Γιάννης Ορφανός

Γιατί αυξήθηκε κατακόρυφα ο πληθυσμός των μωβ μεδουσών: 

  1. Αύξηση θερμοκρασίας της θάλασσας (κλιματική αλλαγή) 
  2. Μείωση των πληθυσμών των θηρευτών των μωβ μεδουσών: Ξιφίες, τόνοι, θαλάσσιες χελώνες (καρέτα καρέτα, δερματοχελώνες), φεγγαρόψαρα 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA