Μενού
  • Α-
  • Α+

Πλημμύρες και καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία Genesis σε αρκετές πόλεις της χώρας, όπως Κοζάνη, Αμφιλοχία, Ξάνθη, αλλά και τον θεσσαλικό κάμπο μεταξύ των περιοχών που δοκιμάστηκαν περισσότερο μέχρι τώρα από τις σφοδρές καταιγίδες και τις μεγάλης διάρκειας χαλαζοπτώσεις. Στην Κομοτηνή οι ισχυροί άνεμοι παρέσυραν στέγες και ξερίζωσαν δέντρα και από ό,τι φαίνεται δεν ξεμπερδέψαμε ακόμα με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται επί ποδός σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Καιρός - Κακοκαιρία Genesis: «Επνιξε» Πάτρα, Μαγνησία, Λάρισα και άλλες περιοχές - Κίνδυνοι από εγκλωβισμούς σε σπίτια

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το πρωί του Σαββάτου στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά της χώρας, στο Ιόνιο, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη. Στη συνέχεια της μέρας το Σάββατο (11/6), φαινόμενα θα σημειωθούν στο σύνολο της χώρας, με τα ισχυρότερα να αναμένονται στα βόρεια ηπειρωτικά, στο Βόρειο Αιγαίο και στην Πίνδο, όπου και υπάρχουν πιθανότητες χαλαζόπτωσης.

Η θερμοκρασία σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 17 έως 27, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στην Ανατολική Πελοπόννησο από 17 έως 29, στην Ήπειρο από 13 έως 27, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο από 16 έως 27, στα νησιά το Ιονίου από 19 έως 29, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 20 έως 28, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 26 και στην Κρήτη από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως σταδιακά έως το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός και η περιοχή των Σποράδων, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και από το μεσημέρι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

27.000 κεραυνοί και τα... ρεκόρ βροχής

Το τελευταίο 24ωρο σε αρκετές περιοχές οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η πυροσβεστική δέχθηκε 112 κλήσεις από τις 07:30 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα. Μάλιστα νωρίτερα το απόγευμα, η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα 112 στους κατοίκους των περιοχών της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν τις μετακινήσεις. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκεται και η Αχαΐα με την Ηλεία καθώς στις 8 το βράδυ εστάλη στους κατοίκους και αυτών των περιοχών μήνυμα από την Πολιτική Προστασία. Εντυπωσιακό είναι ότι καταγράφηκαν πάνω από 27.000 κεραυνοί από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Tα μεγαλύτερα ποσά βροχής σύμφωνα με την eumetsat δέχθηκαν οι εξής περιοχές:

  • Ξάνθη: 96 mm
  • Αμφιλοχία: 92 mm
  • Θεοδώριανα Άρτας: 91mm
  • Δράμα: 85mm
  • Θάσος: 73mm

Blackout και πλημμύρες

Ενα με τη θάλασσα έγινε η στεριά στην Αμφιλοχία, καθώς από τις 6 το απόγευμα οι ουρανοί άνοιξαν και έριχνε «καρέκλες» με τους δρόμους να πλημμυρίζουν και μεγάλο μέρος του δήμου να βυθίζεται στο σκοτάδι λόγω προβλημάτων της ηλεκτροδότησης. Η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και από το πρωί η θάλασσα έγινε ένα με τη στεριά! Το νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι, με τα αυτοκίνητα και τους πεζούς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από φερτά υλικά σε φρεάτια, ειδικά στο ύψος του παιδικού σταθμού, όπου σύμφωνα με μαρτυρία αναγνώστη, πυροσβέστες έδιναν «μάχη» να βγάλουν τα σκουπίδια και να ξεβουλώσουν με τα χέρια τα φρεάτια ώστε να τραβήξουν τα νερά πριν δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από πλημμύρες.

Σε συναγερμό η Θεσσαλία

Συνεχίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας που πλήττεται συνεχόμενα για τουλάχιστον ένα 24ωρο! Βόλος, Κιλελέρ και Λάρισα δέχτηκαν τη μεγαλύτερη σφοδρότητα, όπου έχουν πλημμυρίσει δρόμοι σε πολλά σημεία, αφού το αποχετευτικό δίκτυο δεν μπορεί να απορροφήσει τις τεράστιες ποσότητες των ομβρίων υδάτων που έπεσαν μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Σε μερικές περιπτώσεις μέσα στον Βόλο έχει ζητηθεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απαντλήσεις υδάτων, αλλά και πτώσεις κλαδιών δέντρων πάνω στο οδόστρωμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε περιοχές της Λάρισας υπήρξαν ακόμη και εγκλωβισμοί πολιτών μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια τους και να κινδυνεύουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Το μεσημέρι σημειώθηκε μεγάλο πρόβλημα και επί της Εθνικής οδού στην περιοχή του Βελεστίνου, καθώς η ένταση της βροχή ήταν τέτοια που έπληξε κυρίως το Περίβλεπτο, την Χλόη και ολόκληρο τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε όλη την πεδινή περιοχή. Σε κάποιες περιοχές, όπως το χωριό Δήμητρα της Αγιάς, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε... ποτάμια με τις εικόνες από το Πήλιο να είναι συγκλονιστικές, και τα προβλήματα τεράστια, καθώς η καταιγίδα πλήττει τα οπωροφόρα στους Δήμους Ζαγοράς - Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, καταστρέφοντας καρπούς, κεράσια και ροδάκινα που ήταν έτοιμα προς συγκομιδή.

Κιλελέρ: «Το νερό ανέβηκε τη σκάλα»

Κοντά στη μία ώρα διήρκεσε η ισχυρότατη βροχόπτωση που έπληξε τη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ νωρίτερα σήμερα με αποτέλεσμα να καταγραφούν πλημμυρικά φαινόμενα. Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, όπως και σε πάρκο στην είσοδο της Νίκαιας, εξαιτίας φερτών υλικών που έκλεισαν τις αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα τα νερά να μην είναι εφικτό να απορροφηθούν.

Αμέσως υπήρξε παρέμβαση από μηχανήματα του Δήμου Κιλελέρ και πλέον η κατάσταση φαίνεται πως έχει βελτιωθεί. Όπως δήλωσε κάτοικος του Κιλελέρ: «...μπήκε όλο το νερό μέσα στο σπίτι και ανέβηκε μέχρι τη σκάλα του πάνω ορόφου». Φάρσαλα, Τύρναβος και Ελασσόνα βρίσκονται επίσης στο έλεος της κακοκαιρίας. Ο Τριαντάφυλος Ξινούλης αντιδήμαρχος Κιλελέρ, ανέφερε πως: «Είχαμε πτώσεις δέντρων πάνω σε κολόνες τις ΔΕΗ και προσπαθούμε για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών».

Καταστροφές σε Θράκη και Μακεδονία

Το επαρχιακό δίκτυο Ξάνθης - Σταυρούπολης σε πολλά σημεία του αδιαπέραστο, χάθηκε κάτω από τόνους νερού και λάσπης! Καταιγίδες χτύπησαν για πολλές ώρες την Ροδόπη με κεραυνούς και αστραπές. Στην Κομοτηνή ο αέρας ξερίζωσε δέντρα και παρέσυρε στέγες, όπως δήλωσε ο Θέμος Τζανατίδης, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Κομοτηνής. «Σηκώθηκε μεγάλος αέρας. ήρθε η στέγη του γείτονα από 34 μέτρα μακριά», δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ μία γιαγιά.

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κοζάνη. Κεντρικά σημεία όπως η Παύλου Μελά πλημμύρισαν, με απαντλήσεις υδάτων και αποφράξεις φρεατίων υπό καταρρακτώδη βροχή στην Κοζάνη. Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας.

Ολική καταστροφή υπέστησαν οι παραγωγές των αγροτών του Δήμου Αμυνταίου λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης που έπληξε την περιοχή στις αρχές της εβδομάδας. Σε επιστολή του ο Συνεταιρισμός ΒΟΚΕΡΙΑΣ 551 αναφέρει ότι κλιμάκιο του ΕΛΓΑ διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, η οποία είναι στο 100%. Στις Σέρρες, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες καλαμποκιού και βαμβακιού στην περιοχή, με τους αγρότες να εκτιμούν ότι η καταστροφή αφορά περίπου 4.000 στρέμματα. Το βαμβάκι ήταν σε πλήρη ανάπτυξη 25 – 30 πόντους από το έδαφος και έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Στο σκοτάδι και η Πάτρα

Στο μεταξύ, το μεσημέρι χωρίς ρεύμα έμειναν πολλές περιοχές της Πάτρας. Τα μαγαζιά της πόλης έμειναν στα σκοτάδια, ενώ παράλληλα ηχούσαν σειρήνες συναγερμών σε κατοικίες. Οι ισχυροί άνεμοι που φυσούν στην περιοχή έχουν προκαλέσει μικροπροβλήματα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εντοπίστηκε βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως με την Σαρανταπόρου. Φαίνεται πως οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για την επερχόμενη κακοκαιρία Genesis επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται στην Πάτρα και τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή ισχυρή βροχή και έντονη κεραυνική δραστηριότητα τις επόμενες ώρες.

Πώς θα συνεχιστεί το φαινόμενο

Από απόψε το βράδυ όπως τόνισε η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ Χριστίνα Σούζη οι βροχές θα είναι περισσότερες και εντονότερες κατά την διάρκεια της νύχτας στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία στη Θράκη και τα νησιά Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Στην Δυτική Ελλάδα τα φαινόμενα εξασθενούν αλλά δεν θα σταματήσουν. Λίγες βροχές πιθανόν να σημειωθούν και στην Αττική τη νύχτα, χωρίς να είναι έντονα τα φαινόμενα. Αύριο το μεσημέρι και το απόγευμα οι περισσότερες βροχές θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ενώ το βράδυ τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.