Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την Τουρκία να προσπαθεί καθημερινά να στήνει σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, οι κάτοικοι και οι εθνοφύλακες των ακριτικών νησιών δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους. Το ΟΡΕΝ που ξεκίνησε να το οδοιπορικό στα ακριτικά νησιά βρέθηκε στη Νίσυρο, στη Λέρο, στους Αρκιούς και τους Λειψούς με τη ρεπόρτερ Γεωργία Λαγού

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: «Ας έρθει στην Κίναρο να αγγίξει μία σημαία και θα καλοπεράσει», λέει η κυρά Ρηνιώ στον Ερντογάν 

«Είμαστε πολλοί, το ηθικό είναι ανεβασμένο», λέει κάτοικος της Νισύρου. «Κατοικούμε σε μία ακριτική περιοχή αλλά δεν μας φοβίζει κάτι» σημειώνει ιερέας. Ακόμα ένας κάτοικος της Νισύρου είπε στο OPEN πως «εκείνος μπορεί να θέλει και εμείς θέλουμε να μας δώσει την Αγία Σοφία αλλά δεν μας τη δίνει». 

«Φυλάμε ανά πάσα στιγμή τη Λέρο μας. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Η Λέρος μας πάντα ήταν, είναι και θα είναι ελληνική. Το αίμα και την ψυχή μας θα δώσουμε» είπε εθνοφύλακας της Λέρου στο OPEN. «Δεν πρέπει να γίνει κάτι, οι λαοί μας είναι ενωμένοι. Εμένα ο παππούς μου ήταν από τη Σμύρνη, ψαράς. Ολα τα νησιά έχουν αεροδρόμια. Πού να κάνει κίνηση; Δεν τον συμφέρει να χτυπήσει», ανέφερε κάτοικος του νησιού.

Το OPEN βρέθηκε και στους Αρκιούς με τους 35 μόνιμους κατοίκους. «Με στεναχωρεί Ελληνας είμαι. Πήγα στρατό, έχω το όπλο μου, είμαι εθνοφύλακας. Κάθε χρόνο αυτό γίνεται. Πέρυσι έβγαλε το Oruc Reis. Ολο απειλές είναι και αυτός. Κρα, κρα τίποτα δεν κάνει» είπε κάτοικους του νησιού. «Δεν με στεναχωρεί άσε τον σκύλο να γαβγίζει. Ολο αυτά ακούμε συνέχεια, ας έρθουνε» σημείωσε ένας άλλος. «Αυτά τα νησιά είναι ελληνικά, πρέπει να βάλουμε τρεις σημαίες σε κάθε σπίτι» σημείωσε μία γυναίκα ενώ μία άλλη κάτοικος είπε πως οι Αρκιοί «είναι γη ελληνική».

«Να καλωσορίσουν να τους πω το τραγούδι τους οι Τούρκοι. Αν κάνεις Τούρκο φίλο πιάσε του και ένα ξύλο» λέει η κυρία Αννα από τους Λειψούς. «Εδώ υπάρχει πάντα φοβέρα, να μας φοβερίζουν. Το έχουμε πάρει απόφαση δεν φοβόμαστε», σημείωσε κάτοικος. «Τον Τούρκο να μην τον φοβάσαι, όταν φωνάζει θέλει φαγητό. Εμείς οι Ελληνες έχουμε ψυχή, καρδιά, δεν τους φοβόμαστε» ανέφερε άλλος κάτοικος των Λειψών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA