ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/06/2022 05:22

Πανσέληνος της Φράουλας: Μάγεψε η πρώτη υπερπανσέληνος του 2022

Η πρώτη υπερπανσέληνος του 2022 «στόλισε» τον ουρανό τη νύχτα και έκανε πολλούς ανθρώπους να την «χαζεύουν» μαγεμένοι από την ομορφιά της – Γιατί την αποκαλούν «πανσέληνο της φράουλας»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πανσέληνος της Φράουλας: Μάγεψε η πρώτη υπερπανσέληνος του 2022
Πηγή: ΑΠΕ
Ανάγνωση:

Μαγικές εικόνες χάρισε η πρώτη υπερπανσέληνος του 2022 με πολλούς ανθρώπους να κάθονται για πολλή ώρα να την «χαζεύουν», μαγεμένοι από την ομορφιά της! Η πανσέληνος συμπίπτει με την κοντινότερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από ό,τι συνήθως.

Όσοι δεν την πρόλαβαν έχουν ακόμα δυο ευκαιρίες. Η πρώτη θα είναι στις 13 Ιουλίου θα ακολουθήσει μια δεύτερη υπερπανσέληνος, ενώ η δεύτερη (και τρίτη συνολικά υπερπανσέληνος) και τελευταία ευκαιρία για το 2022 θα είναι στις 12 Αυγούστου και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.

Γιατί λέγεται «Πανσέληνος της Φράουλας»

Οι γηγενείς φυλές της Αμερικής ονόμαζαν τη συγκεκριμένη πανσέληνο «της Φράουλας», επειδή συνέπιπτε με την κορύφωση της εποχής για την ωρίμανση και τη συλλογή του δημοφιλούς φρούτου.

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΕΛΗΝΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ