Μενού
  • Α-
  • Α+

Η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου ξεκίνησε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής πρότεινε την απόρριψη των αιτημάτων αναστολής εκτέλεσης των ποινών που υπέβαλαν τέσσερις προφυλακισμένοι για την εγκληματική οργάνωση. Εκτός από τον Γιάννη Λαγό, αιτήματα κατέθεσαν επίσης οι Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Αναστάσιος Πανταζής και Γιώργος Σταμπέλος, οι οποίοι ζητούν να αρθεί η κράτησή τους γιατί -όπως υποστηρίζουν- έχουν υποστεί οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους- ανεπανόρθωτη βλάβη. Το δικαστήριο θα αποφανθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση.

Η συνεδρίαση διεκόπη λίγο πριν τις 15:00 λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα και θα συνεχιστεί στις 6 Ιουλίου. Τότε αναμένεται να εξετάσει τα δικονομικά ζητήματα που προέκυψαν σήμερα, όπως ο αυτεπάγγελτος διορισμός συνηγόρων για κατηγορούμενους, η νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής, καθώς και το αίτημα του Νίκου Μιχαλολιάκου για αναβολή της υπόθεσης.

Λαγός: «Εχω πάθει μεγάλη οικονομική ζημία»

Νωρίτερα, ο προφυλακισμένος ευρωβουλευτής, είχε απευθυνθεί προς την έδρα του Εφετείου και είχε αιτηθεί να αφεθεί ελεύθερος. «Από το 2019 είμαι εκλεγμένος ευρωβουλευτής με την ψήφο 120.000 ψηφοφόρων. Δεν προσπάθησα ποτέ να φύγω, ούτε ένα αποφύγω τίποτα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας εκλεγμένος ευρωβουλευτής που δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος να διαπράξει νέες πράξεις δεν μπορεί να λάβει αναστολή της ποινής. Γνωστοποιούσα πάντα τη διεύθυνσή μου στις Βρυξέλλες. Εχω πάθει μεγάλη οικονομική ζημία, μου έχουν κόψει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού. Κι αφήστε εμένα, κινδυνεύουν 5 στενοί συνεργάτες μου».

Οπως είπε μάλιστα ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή: «Πριν λίγους μήνες πεπεισμένος για την αθωότητά μου προέβη σε απεργία πείνας η οποία είχε κάποιες συνέπειες στην υγεία μου, προκειμένου να γίνει το εφετείο. Αν καθυστερήσει η δίκη εγώ στο μεταξύ θα έχω εκτίσει όλη μου την ποινή. Θα ήθελα να μου δώσετε τη δυνατότητα να εκτελέσω τα καθήκοντα μου ως ευρωβουλευτής. Έξι μήνες μετά την πρωτόδικη απόφαση θα μπορούσα να είχα φύγει και να μη με βρίσκει κανείς».

Δικηγόρος Μιχαλολιάκου: «Εχει παραισθήσεις, απώλεια συνείδησης»

Πριν καλά καλά αρχίσει η δίκη στο Εφετείο ο δικηγόρος του ενορχηστρωτή της οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ζήτησε αναβολή, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Οπως είπε στο δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαδέλλης προσκομίζοντας και σχετικά έγγραφα: «Νόσησε με κορονοϊό, αλλά το αντιμετώπισαν αργά, μετά από 9 ημέρες. Νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ δύο μήνες και βρίσκεται πλέον σε κέντρο αποκατάστασης. Θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο, ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση δεν ξέρει γιατί δικάζεται», υποστήριξε ο δικηγόρος του Μιχαλολιάκου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA