Μενού
  • Α-
  • Α+

Το σύστημα «κινήτρων» για την εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό και την τήρηση του συστήματος παραπομπών αλλά και τις «συνέπειες» για όσους επιλέξουν να μην «συμβαδίσουν» με το θεσμό καθορίζει και εξειδικεύει η Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κίνητρα, αυτά αφορούν στην χορήγηση προτεραιότητας προς τους πολίτες που θα έχουν προσωπικό γιατρό σε δομές και παρόχους υπηρεσιών υγείας

Διαβάστε ακόμη: Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν οι εγγραφές - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αντίστοιχα, οι συνέπειες για όσους επιλέξουν να μην το κάνουν περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις, που φτάνουν έως και το 20% σε βάθος χρόνου, στις συμμετοχές για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικές πράξεις, νοσήλια και άλλες παροχές. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:

  • Από την 01-01-2023 οι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό πολίτες, θα έχουν προτεραιότητα κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Από την 01-09-2023 οι τηρούντες τη διαδικασία των παραπομπών πολίτες, θα έχουν προτεραιότητα κατά την παραπομπή τους στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Οι συνέπειες για όσους δεν εγγραφούν 

Από την 01-10-2022 προβλέπεται πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του. Αυτό σημαίνει ότι η μηδενική συμμετοχή θα αυξάνεται στο 10%, όπου ήταν 10% στο 20% και όπου ήταν 25% στο 35%.

Από την 01-10-2022 προβλέπεται πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Από την 01-01-2023 τα παραπάνω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Επίσης, θα καθοριστεί και θα εξειδικευτεί «το σύστημα συνεπειών «αντικινήτρων» για τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό από την 01-09-2023 συνιστάμενο στην εξυπηρέτηση από τις μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας μόνο των έκτακτων περιστατικών».

Εάν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα των παραπομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό ιατρό, τότε συντρέχουν στο πρόσωπό του σωρευτικά όλες οι παραπάνω συνέπειες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA