Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα στις επόμενες ώρες, το αργότερο μέχρι το τέλος της ημέρας, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα (Power Pass) για την υποβολή των αιτήσεων για την επιδότηση ρεύματος και τη λήψη αποζημίωσης από τις επιπλέον χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η πλατφόρμα θα άνοιγε το μεσημέρι, ωστόσο λάμβανε αναβολή στην αναβολή. Μεταφέρθηκε για τις 5 το απόγευμα, μετά για τις 7, ωστόσο ακόμη δεν έχει ανοίξει. Από το Ρέθυμνο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass, τονίζοντας πως «θα ανοίξει μέχρι το τέλος της ημέρας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα neakriti.gr, ο υπουργός ανέφερε το εξής: «Σήμερα θα είναι έτοιμο το Power Pass, μέχρι το τέλος της ημέρας. Αυτές οι πλατφόρμες απαιτούν πολύ μεγάλη τεχνική προετοιμασία και προτιμούμε να είναι απολύτως λειτουργικές και έτοιμες παρά να βγουν πρόωρα και να έχουν διάφορες αρρυθμίες. Οπότε μέχρι το βράδυ θα έχει αναρτηθεί η πλατφόρμα».

H επιδότηση κυμαίνεται από 18 ευρώ έως και 600 ευρώ, και αφορά τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση κλιμακωτά, με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους. Όπως, δηλαδή, έγινε και με το Fuel Pass. 

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Power Pass

Δυνατότητα να κάνουν αίτηση για την επιδότηση στο ρεύμα, έχουν οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής εφόσον:

  • έχουν οικιακές παροχές ρεύματος
  • μισθώνουν κατοικία για προστατευόμενο μέλος σας που σπουδάζει

Απαραίτητες προϋποθέσεις:

  • το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα (φορολογικού έτους 2020) να μην ξεπερνά τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ (στο εισόδημα δεν προστίθεται το τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους)
  • να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας (έστω ένας από τους 2 συζύγους)
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το έτος 2020 ( αν γίνατε υπόχρεος φορολογικής δήλωσης το έτος 2021 να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021 πριν την υποβολή της αίτησης)

Βήματα διαδικασίας για οικιακή παροχή κύριας κατοικίας

Ένας από τους δύο συζύγους:

  • κάνει την αίτηση που αφορά την οικογένεια
  • επιβεβαιώνει ή επικαιροποιεί τα στοιχεία της κύριας κατοικίας (Διεύθυνση και Αρ. Παροχής Ρεύματος) που ανακτώνται αυτόματα από την Φορολογική Δήλωση για κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο του έτους 2021 έως τον Μάιο του έτους 2022
  • σε δεύτερο χρόνο και μετά την λήξη υποβολής των αιτήσεων θα γίνει η εκκαθάριση της αίτησης σας και θα δείτε τα αποτελέσματα μετά από σύνδεση σας στην εφαρμογή

Βήματα διαδικασίας για μισθωμένη κατοικία παιδιού που σπουδάζει

Ο γονέας ή ο κηδεμόνας ακολουθεί τα παραπάνω βήματα αφού πρώτα έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

Θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • να συμπληρώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
  • να συμπληρώσετε το IBAN του προσωπικού τραπεζικού σας λογαριασμού ή λογαριασμού, που είστε συνδικαιούχος
  • να επιβεβαιώσετε την τράπεζα κατάθεσης
  • Κατά τη διάρκεια περιόδου υποβολής των αιτήσεων μπορείτε να τροποποιήσετε τα στοιχεία της αίτηση σας.

Μετά την εκκαθάριση της αίτησης μπορείτε να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για την κατάσταση της αίτησης (αν εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε), όπως και για το χρηματικό ποσό που σας καταλογίστηκε.

Παραδείγματα υπολογισμού αποζημιώσεων

  1. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 300 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 180 ευρώ.
  2. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.
  3. Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
  4. Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν
  5. Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA