Μενού
  • Α-
  • Α+

Με γκλίτερ στα μάτια, χρώματα σε όλο το σώμα, φτερά στην πλάτη και εκκεντρικά φορέματα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (και όχι μόνο), το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποίησαν τη γνωστή παρέλαση υπερηφάνειας στο κέντρο της Αθήνας. Χαμόγελα στα πρόσωπα, αγκαλιές και η σημαία του pride να κυματίζει παντού. Το Athens Pride 2022 πλημμύρισε από νωρίς το απόγευμα κάθε γωνιά της πρωτεύουσας.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά τώρα: Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια, συνεχίζονται οι εκκενώσεις και η μάχη με τις φλόγες

Το Athens Pride τίμησε για ακόμα μια χρονιά την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με σύνθημα την «άνευ όρων» διαφορετικότητα και στέλνει μηνύματα ισότητας, αποδοχής και ελευθερίας της έκφρασης. Δεν είναι απλά μια μεγάλη πολύχρωμη γιορτή της Αθήνας. Είναι μέσο διεκδίκησης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μεγάλη παρέλαση Υπερηφάνειας που ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα από τη Βουλή, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες κόσμου, με τη μουσική από τα άρματα και τις ομάδες κρουστών να δίνουν τον ρυθμό και τους συγκεντρωμένους να απολαμβάνουν την παρέλαση μιας και είναι η πρώτη που γίνεται χωρίς περιορισμούς. Το Athens Pride επέστρεψε και είναι πιο δυναμικό από ποτέ, για τον αδιάκοπο αγώνα της προάσπισης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το μενού είχε συναυλία στην πλατεία Συντάγματος με την Έλενα Παπαρίζου, τους Ονιράμα και άλλους καλλιτέχνες να τραγουδούν, σε παρουσίαση του Γιώργου Καπουτζίδη και να έτσι να κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Athens Pride. 

Παρούσα και η πολιτική σκηνή  

Το κέντρο της Αθήνας από νωρίς το απόγευμα κατακλύστηκε από πολλά χρώματα και σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της πολιτικής. Από την κυβέρνηση το παρών έδωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Πατέλης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεωργής. Έκκληση στην κυβέρνηση να ψηφίσουν μαζί την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, για τον πολιτικό γάμο για όλους, την τεκνοθεσία και για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, απηύθηνε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το απόγευμα του Σαββάτου βρέθηκε στο Athens Pride.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε και έναν σύντομο διάλογο με τον τηλεπαρουσιαστή, Γιώργο Καπουτζίδη, ο οποίος του είπε: «Εγώ θα κάνω μία ευχή, ως πολυκομματικός παρουσιαστής. Εύχομαι να συνεργαστείτε όλοι, γιατί όπως η σημαία μας έχει πολλά χρώματα θέλουμε και αυτά τα δικαιώματα να έχουν πολλά χρώματα. Θα είναι νίκη για μας να μπορέσετε όλες οι παρατάξεις μαζί να περάσετε αυτές τις αλλαγές».

Κλειστές ήταν για αρκετή ώρα οι Αμαλίας, Σταδίου και Βασιλίσσης Σοφίας από Σέκερη λόγω της παρέλασης Υπερηφάνειας στους δρόμους της Αθήνας. Με την παρέλαση που ξεκίνησε στις 7 μ.μ. με σημείο εκκίνησης τη Βουλή, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Athens Pride που είχε κεντρικό σύνθημα «Ανευ Όρων» και αίτημα την ισότητα όλων στο γάμο, την οικογένεια, την εκπαίδευση και τη συμπερίληψη:

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αδιαπραγμάτευτα. Όλα τα άτομα γεννιόμαστε αδιακρίτως ελεύθερα. Έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία λόγου και έκφρασης της προσωπικότητας, στη σωματική ακεραιότητα, στην εκπαίδευση, στον γάμο, στην οικογένεια, στην εργασία και στην ασφάλεια», υπενθυμίζουν οι διοργανωτές. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, τίποτα δεν ισχύει στην πράξη «όταν τα δικαιώματα αυτά θα πρέπει να καλύπτουν και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τα χαρακτηριστικά, την έκφραση και την ταυτότητα φύλου μας. Ξαφνικά εμφανίζονται αυθαίρετοι περιορισμοί βασιζόμενοι σε ανυπόστατες εκτιμήσεις». Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή 10 Ιουνίου και έγιναν συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις, προβολές ταινιών και συζητήσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA