Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι συνέπειες («ποινές») που θα έχουν οι πολίτες που δεν θα εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, δημιουργούν ενστάσεις στην ιατρική κοινότητα, οι οποίες διατυπώνονται τόσο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) όσο και από την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ). Ειδικότερα, ο ΙΣΑ, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, εκφράζει την αντίθεσή του προς το σύστημα συνεπειών, κάνοντας λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων του ασθενή. 

Διαβάστε ακόμη: Προσωπικός γιατρός: Γιατί οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ προσφεύγουν στο ΣτΕ

Σε αυτή τονίζει πως: «Μας βρίσκει ηθικά αντίθετους να τιμωρούνται οι ασθενείς εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν ιατρό εκτός των καταλόγων των προσωπικών ιατρών. Ένα μεγαλόπνοο νέο σύστημα παροχής ιατρικών υπηρεσιών δεν μπορεί να είναι εκδικητικό και τιμωρητικό προς τον πολίτη, παραβιάζοντας ευθέως το δικαίωμα του ασθενή στην ελεύθερη επιλογή του ιατρού».

Από την πλευρά της, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις «εντοπίζονται περιοριστικές ρυθμίσεις που αφορούν στον ασθενή, όπως παρέμβαση στην ελεύθερη πρόσβασή του στον ιατρό της επιλογής του και αντισυνταγματικότητα του μέτρου της ποινής στη συμμετοχή του ασθενούς σε περίπτωση παράλειψης εγγραφής σε προσωπικό ιατρό, ενώ η προτεραιότητα στην παραπομπή από προσωπικό ιατρό στα Κέντρα Υγείας ή στο ΕΣΥ, δημιουργεί ανισότητες πρόσβασης και είναι πρακτικά ανεφάρμοστη».

Και οι δύο φορείς, θίγουν παράλληλα εργασιακά θέματα, αναφορικά με την εφαρμογή του θεσμού, με τον ΙΣΑ να επισημαίνει «ασάφειες» και να ζητά διευκρινίσεις και την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ να υποστηρίζει ότι «υπάρχει μεγάλη απόσταση  από τις διαβεβαιώσεις της διαβούλευσης του Υπουργείου Υγείας με τους συνδικαλιστικούς και θεσμικούς φορείς».

«Προσβάλει κάθε αίσθημα δικαίου και ισότιμης μεταχείρισης η μέχρι σήμερα παράλειψή σας να εκδώσετε ταυτόχρονα με τις ως άνω και υπουργική απόφαση, προκειμένου να υφίσταται η δυνατότητα ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιδιώτες πιστοποιημένοι ιατροί (γενικοί ιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι ή άλλων ειδικοτήτων) ενώ τέτοια δυνατότητα σας παρέχεται από το νόμο (προβλ. Αρθρ. 36 παρ.4του ν.4931/2022)», αναφέρει στην επιστολή του ο ΙΣΑ. Παράλληλα, ζητά την άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης, ώστε κάθε πολίτης να έχει από την αρχή της υλοποίησης της νομοθετικής μεταρρύθμισης δικαίωμα ελεύθερης επιλογής και όλοι οι ιατροί να έχουν ίσο δικαίωμα συμμετοχής και εγγραφής στους καταλόγους προσωπικών ιατρών. 

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη επιστολή του ΙΣΑ στον προς τον yπουργό Υγείας. Με επιστολή που απέστειλε προ ημερών ζητούσε να διασαφηνιστεί αφενός αν ως «προσωπικός ιατρός» μπορεί να οριστεί και ιατρός μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, αφετέρου αν παρά το χαρακτηρισμό του προσωπικού ιατρού ως «πύλη εισόδου», ο πολίτης έχει τη δυνατότητα άμεσης και ευθείας πρόσβασης σε οιονδήποτε ειδικό ιατρό της επιλογής του, χωρίς προηγούμενη παραπομπή από τον προσωπικό ιατρό.

Προσφεύγει στο ΣτΕ η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, στις κείμενες διατάξεις του νόμου για τον προσωπικό ιατρό εντοπίζονται «θολά σημεία» και «καταχρηστικότητες», που αφορούν στη σχέση εργασίας του ιατρού, όπως:

  • Η αναφορά σε πληρωμή από κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με γενικό ανώτατο δεσμευτικό όριο παραπέμπει σε εφαρμογή του δυσβάσταχτου μέτρου του κουρέματος clawback στην αμοιβή των προσωπικών ιατρών.
  • Ξεκινάει σύντομα η εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό ιατρό, ενώ είναι ασαφές το πλαίσιο λειτουργίας (ωράριο, δεσμεύσεις, υποχρεώσεις, κείμενο σύμβασης;).
  • Οι αμοιβές των ειδικών ιατρών της ΠΦΥ, πλην προσωπικών ιατρών δεν αναβαθμίζονται αναλογικά, καθώς είναι καθηλωμένες στο «απαξιωτικό» -όπως αναφέρει- για το ιατρικό λειτούργημα ποσό των 10€ ανά επίσκεψη (προ φόρων και κρατήσεων), γεγονός που χαρακτηρίζει «καταχρηστικό» και «άδικο».
  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ρόλο προσωπικού ιατρού στον ιδιώτη ιατρό.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ το ΔΣ της συζήτησε διεξοδικά όλα τα δεδομένα και αποφάσισε τα ακόλουθα:

  • Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της αντισυνταγματικότητας και καταχρηστικότητας των κείμενων διατάξεων.
  • Η εγγραφή του ασθενούς στον προσωπικό ιατρό δεν θα γίνει αποδεκτή από άλλους φορείς, παρά μόνο από επίσημες δομές ΠΦΥ.
  • Η συμμετοχή των προσωπικών ιατρών δεν θα είναι εφικτή χωρίς κείμενο σύμβασης, ώστε να αναλυθούν διεξοδικά οι όροι, το πλαίσιο λειτουργίας και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.
  • Η προαναγγελία της εφαρμογής του μέτρου των ψηφιακών αντιγράφων των διαγνωστικών εξετάσεων απαιτεί διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, καθώς είναι πολύ σοβαρό εγχείρημα που προϋποθέτει σωστή παραμετροποίηση, διασφάλιση προσωπικών δεδομένων και χρηματοδότηση των διαγνωστικών δομών, καθώς δημιουργεί δυσβάσταχτα κόστη στο κλάδο.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA